Vaihto-opiskelu Ranskan Montpellierissä oli ratkaisevan tärkeä Kim-Erik Paavolalle, joka sai siitä itsevarmuutta ja rohkeutta seurata omia polkujaan. Tällä hetkellä hän työskentelee Tukholmassa.

Kim-Erikin tie vei sähköpuolelta kansainväliseen kauppaan

Kim-Erik Paavola, Tradenomi AMK vuonna 2019
Suuntautumisalana Kansainvälinen kauppa
Kotoisin Jurvasta
Työskennellyt muun muassa ABB:llä, miesten vaatehtimossa ja Alkossa opintojen aikana.
Valmistumisen jälkeen toiminut mittatilauspukujen myyjänä Amsterdamissa ja on nyt
hygieniatarvikkeiden myyjänä Tukholmassa.


”Koulutussuuntautumisen kanssa ei kannata ottaa liikaa paineita. Polkunsa voi
nykyään räätälöidä mielensä mukaiseksi, ja opettajat auttavat siinä varmasti.”

Miten valita, kun elämässä on niin monta kiinnostavaa asiaa? Kim-Erik Paavolan ratkaisu on, että aina voi kokeilla uutta. Hän on huomannut, että uravalinnat seuraavat kiinnostuksen kohteita oikeastaan aika hauskalla tavalla.

– Minua ovat aina kiehtoneet viini, makunautinnot ja tyyliasiat. Niinpä olen vuosien varrella löytänyt itseni töistä muun muassa mittatilauspukuliikkeestä ja Alkosta. Kim-Erikin puhetyyli on hersyvä ja tuttavallinen. Hänet on helppo kuvitella asiakaspalvelijaksi ja myyjäksi. Avoin puhetapa on kuitenkin osittain opittu, koska aluksi häntä jännitti olla jatkuvasti tekemisissä vieraiden ihmisten kanssa.

– Opiskelu ja monipuolinen työura ovat opettaneet itsetuntemusta, ja se taas on tehnyt ihmisten kanssa olemisesta entistä helpompaa.

Oma ala löytyi kokeilemalla

Kim-Erikin matka liiketalouden opintoihin kulki hieman mutkan kautta.
Peruskoulun jälkeen hän muutti Jurvasta Vaasaan opiskelemaan elektroniikka-asentajaksi
ammattiopisto Vamiaan. Opintojen aikana hän oli työharjoittelussa ABB:llä, ja sieltä löytyi töitä myös valmistumisen jälkeen ennen asepalvelusta. Tuntui kuitenkin, että oma suunta ei ollut vielä
löytynyt.

– Armeijan jälkeen mietin, mitä tekisin elämässäni, ja huomasin opiskelun vetävän minua puoleeni. Suvussani on vahvana yrittäjyys, joten lähdin lukemaan liiketaloutta vuonna 2016. Myös VAMKin opinnoista on jäänyt vahvasti mieleen harjoittelujakso, jonka Kim-Erik pääsi tekemään tutussa yrityksessä.

– Olin aiemmin ollut ABB:llä tuotannossa, ja nyt työskentelin toimistossa. Koin, että oli hyödyllistä tuntea koko prosessi, ja välillä kollegat tulivatkin kysymään minulta käytännön asioista. Harjoittelusta poiki lisää töitä, ja Kim-Erik tekikin ABB:lle hommia koulun ohella pari vuotta. Hänen mukaansa opiskelu VAMKilla valmisti todella hyvin juuri tuohon työhön.

– Se meni jopa niin, että kun olin juuri opiskellut jotain asiaa, pääsin saman tien kokeilemaan sitä käytännössä.

Veri veti ulkomaille

Kolmantena vuotena avautui mahdollisuus lähteä ulkomaille vaihtoon. Ranskaan ihastuneena Kim-Erik lähti Montpellieriin yhdeksi lukukaudeksi.

– Se on ollut ehkä opiskeluaikani paras kokemus. Vaihdossa oppii niin paljon itsestä ja kommunikoinnista eri kulttuurista tulevien ihmisten kanssa. Myös byrokratia tulee tutuksi. Mutta kun olin siellä, seuraava päätös lähteä ulkomaille oli jo paljon helpompi. Kim-Erik työskenteli palattuaan myös miesten vaatehtimossa, ja aihe kiehtoi niin paljon, että kotiin palattua lopputyön aiheeksi valikoitui kivijalkaliikkeen tulevaisuus.

– Valmistuttuani ehdin olla myös Alkossa töissä, ja sitten lähdin Hollantiin Amsterdamiin töihin. Minulle on tyypillistä innostua monesta asiasta, eräässä vaiheessa suoritin myös personal trainerin tutkinnon, koska myös liikunta ja hyvinvointi kiinnostavat.

Älä stressaa suuntautumisesta

Amsterdamin jälkeen Kim-Erik etsi uusia haasteita ja törmäsi suomalaisten opiskelijoiden perustamaan Droppe-yhtiöön. Se tarjoaa hygieniatarvikkeita sosiaali- ja lääketeollisuuteen, mutta koronaviruksen yllyttyä pandemiaksi yhä enemmän kuin muille tarvitseville yrityksille. Työ on Tukholmassa, ja käytännössä Kim-Erik auttaa tavarantoimittajia ja tarvikkeita kaipaavia  löytämään toisensa.

– Haluamme ratkaista tarvikepulaa nykypäivän teknologialla ja uudistaa logistiikkaa. Vaikka koti on nyt Tukholmassa, Kim-Erik uskoo, että pian tie voi viedä taas uusiin maisemiin. Hän kannustaa myös nykyisiä opiskelijoita kuuntelemaan rohkeasti itseään.

– Koulutussuuntautumisen kanssa ei kannata ottaa liikaa paineita. Jos opiskelet esimerkiksi kansainvälistä kauppaa, mutta markkinointi kiinnostaa, kokeile. Polkunsa voi nykyään räätälöidä mielensä mukaiseksi, ja opettajat auttavat siinä varmasti. Ota kaikki ilo irti nopeasti kuluvasta opiskeluajasta!

Posted on 10/13/2020.

Back