Etä- ja monityöpaikkamalli työskentely käyttöön 1.11. lähtien

Henkilökunta siirtyy etä- ja monityöpaikkamalliin 1.11. lähtien. Opiskeluryhmien kokoa ei enää rajoiteta opetuksesssa 25.10. lähtien. Turvavälisuositus ei enää ole voimassa. Vuoden 2022 alusta opetus suunnitellaan normaalisti, myös kansainvälisten opiskelijoiden kohdalla.

Kansainvälinen vaihto ja matkustaminen

 • VAMK vastaanottaa vaihto-opiskelijoita syyslukukauden 2021 aikana ja meiltä on myös mahdollista lähteä vaihtoon.
 • Henkilökunta saa tehdä ulkomaanmatkoja 25.10. lähtien

Edellytyksenä turvalliselle toiminnalle kampuksella on vastuullinen yhteistyö

 • Muista turvallisuusohjeemme kampuksella työskennellessäsi, lue koronaohjeemme
 • Kampuksella vierailtaessa käytämme aina maskia ja noudatamme turvallisuusohjeita. Simulaatio- ja laboratorio- ja pienryhmäopetukseen VAMK tarjoaa maskit, muutoin opiskelija huolehtii niistä itse. Henkilökunnalle on tarjolla kirurgisia maskeja tai FFP2-maskeja.
 • Pääsääntöisesti opiskelijat hankkivat maskinsa itse, mutta jos maski on unohtunut kotiin, he voivat hakea maskin koulun infosta.
 • Suosittelemme, että henkilöstö ja opiskelijat ottavat koronarokotuksen.
 • Henkilöstölle tullaan varaamaan pikatestejä, joita on tautiepäilytilanteessa mahdollista saada info-tiskiltä.
 • Vierailijat ovat tervetulleita kampukselle koronaohjeita noudattaen
 • Suurimpien tapahtumien kohdalla tulee pyytää lupa valmiusryhmältä tapahtuman järjestämiseen.

Syksyn 2021 opetus

Jos opiskelija joutuu karanteeniin, hänelle ei ole velvoitetta tarjota erillistä etäopiskelumahdollisuutta, vaan hänelle tarjotaan korvaavia itsenäisiä opintotehtäviä.

Seuraa tiedotusta

Valmiusryhmämme kokoontuu säännöllisesti. Jatkamme myös henkilöstön koronainfoja tarpeen mukaan. Tiedotamme muutoksista aina tarvittaessa.


Lisätietoja:turvallisuus@vamk.fi

 
 

Yleisohjeistukset henkilökunnalle

Korona / COVID-19 –tilanne elää jatkuvasti. VAMK seuraa tilannetta aktiivisesti ja noudattaa ensisijaisesti aina viranomaisten antamia ohjeita. VAMK haluaa kantaa vastuunsa viruksen leviämisen ehkäisemisessä.

VAMKin opiskelijoita, henkilöstöä sekä sidosryhmiä pyritään suojaamaan tehokkaasti ja mahdollistamaan turvallinen opiskelu- ja työympäristö. Sen saavuttamiseksi jokaista korkeakouluyhteisömme jäsentä kannustetaan sitoutumaan yhteisiin pelisääntöihimme.

Kampukselle tullaan vain täysin terveenä ja huolehditaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Koronatilanteen kehittymistä seurataan VAMKissa päivittäin. Valmiusryhmä kokoontuu säännöllisesti tekee tarvittaessa toimenpiteitä turvallisen työ- ja opiskeluympäristön takaamiseksi. Muutoksista viestitään asianosaisia.

Palvelut kam­puk­sel­la

Opintotoimistot ja HelpDesk sekä KV- ja hakijapalvelut palvelevat normaalisti kampuksella ja verkossa. Opintotoimistossa asioidessa huolehditaan riittävistä turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta. Muista seurata annettuja turvaohjeita. Kirjaston aukiolon voit tarkistaa täältä.

Turvallinen työskentely kampuksella:

Edellytyksenä turvalliselle toiminnalle kampukselle on vastuullinen yhteistyö. Korkeakoulu tarjoaa suojavarusteet henkilökunnalle. Kampukselle tullaan vain täysin terveenä ja huolehditaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

 • Älä tule kipeänä VAMKin tiloihin. Jos sinulla on mitään viruksenkaltaisia oireita, kuten vatsatautia, kuivaa yskää, väsymystä, lihaskipuja, tukkoisuutta, tai epäilet, että olet voinut altistua virukselle, älä tule kampukselle vaan hakeudu koronatestiin työterveyden kautta.
 • Henkilöstölle tullaan varaamaan pikatestejä, joita on tautiepäilytilanteessa mahdollista saada info-tiskiltä.

Käsi- ja ys­ki­mis­hy­gie­nia

Jokainen korkeakouluyhteisön jäsen huolehtii osaltaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta:

 • Huolellinen ja toistuva käsienpesu sekä käsidesin käyttö ovat tärkeä osa VAMKin arjen rutiineita.
 • Heti välittömästi kampuksen tiloihin saavuttaessa, tiloista tai luokista toiseen siirryttäessä ja muutoinkin tarpeen vaatiessa huolehditaan käsien pesusta ja käsidesin käytöstä.
 • Yskimiseen ja aivastamiseen käytetään kertakäyttöistä nenäliinaa, jonka jälkeen se pannaan heti roskikseen. Jos nenäliinaa ei ole, yskitään tai aivastetaan hihaan, muttei käsiin.

Lue lisää THL:n sivuilta.

 

VAMKissa käytetään kasvomaskeja

VAMKin tiloissa käytetään maskeja. Kampuksella on vahva maskisuositus. Kaikkialla lähiopetuksessa, Aleren simulaatioluokissa, Technobotnia työpajoissa ja atk-luokissa opiskelijat ja henkilökunta käyttää aina suojamaskeja. Ohjeistus on voimassa toistaiseksi.

 • Henkilöstölle on tarjolla maskeja. Henkilökunnan jäsenillä on myös mahdollisuus saada FFP2-maskeja. Suojavarusteet voit maksutta noutaa vahtimestareilta.

 • Pääsääntöisesti opiskelijat hankkivat maskinsa itse, mutta laboraatio- ja simulaatioharjoituksissa opettajat jakavat opiskelijoille maskit. Jos opiskelija on unohtanut maskinsa kotiin muilla tunneilla, voivat he hakea maskin koulun infosta. Laboratoriotöihin on tarjolla myös FFP2-maskeja.
 • Opettaja noutaa vahtimestarilta paketin maskeja, jotka sitten jakaa desinfioiduin käsin opiskelijoille. Vahtimestarit vastaavat maskien varastoinnista. Opiskelijoille jaetaan yksi maski jokaista opetuskertaa kohden, jossa turvavälien pitäminen ei mahdollistu. Pääsääntöisesti nämä tilanteet ovat simulaatiopetusta tai laboratoriotyötä.

 

Siivous ja pintojen pyyh­ki­mi­nen

Siivousta on VAMKissa jo entisestään tehostettu ja se suoritetaan THL:n ohjeiden mukaan. Tiloissa on tarjolla desinfiointipyyhkeitä. Siivoukseen liittyvistä asioista voit olla suoraan yhteydessa kiinteistöpäällikköömme Sanna Torkkoon.

Jos epäilet koronavirustartuntaa tai kuulut riskiryhmään:

Sairaana tai oireisena ei VAMKin tiloihin saa tulla. Jos minkäänlaisia oireita ilmenisi, on jokaisen korkeakouluyhteisön jäsenen velvollisuutena hakeutua viivytyksettä kotipaikkakuntansa terveydenhuollosta saamiensa ohjeiden mukaisesti koronatestaukseen. Suosittelelmme jokaisen oireita tuntevan tai altistumista epäilevän täyttämään arvion voinnistaan omaolo.fi -sivuston kautta viipymättä.

Henkilökunta voi käyttää myös Pihlajalinnan palveluita, joka tarjoaa meille työterveyshuollon palvelut ja myös koronatestauksen.

Otathan yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse tai digitaalisin keinoin.

Työterveyden (Pihlajalinna 1.1.2021 alkaen)

 • Ethän tule sairaana töihin! Etenkin flunssaoireisena (kurkkukipu, nuha, yskä, kuume, lihaskipu, hengenahdistus, vatsaoireet) jää kotiin ja pidä vähintään yksi kuumeeton päivä ennen kuin palaat takaisin työpaikalle.
 • Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä Pihlajalinnan hoitajapuhelimeen: 010-312 011 (suomi ja englanti) ja 010-3120137 (ruotsi).
 • Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, tee ensin oirearvio verkossa Omaolo.fi. Sieltä saat kotikuntasi ja oirearvion tulosten mukaan toimintaohjeet. Koronavirusepäilyissä voit soittaa joko omaan terveyskeskukseesi tai Pihlajalinnan hoitajapuhelinpalveluun saadaksesi lähetteen koronavirustestiin.
 • Virka-ajan ulkopuolella voit soittaa päivystysapuun: 116117
  - Odotusaikana ennen testituloksen valmistumista ei aloiteta työpaikalla mitään erityisiä toimia. Työntekijä on toki sairauslomalla vähintään testituloksen saapumiseen asti.

Lue tarkemmat ohjeet:

KORONAVIRUKSEEN LIITTYVIÄ TOIMINTAOHJE

 

Ris­ki­ryh­mään kuuluvat

Jos kuulut THL:n määrittämiin riskiryhmiin, ole yhteydessä esimieheen ja työterveyteen työjärjestelyistä. Voit tarkastaa riskiryhmät täältä. Työt pyritään järjestämään niin, ettei altistumisvaaraa synny. Riskiryhmään kuulumisen päättää lääkäri.

Oireisen potilaan koronaviruksen osoitustesti (PCR-testi)

 • Työterveysasiakas voi jatkossa saada lähetteen oireisen potilaan koronaviruksen osoitustestiin (PCR-testi) ilman vastaanottokäyntiä täyttämällä koronainfektion oirekyselyn
 • Terveydenhuollon ammattilainen käsittelee lähetteen jälkikäteen tehden sairauskertomuskirjaukset ja käsitellen tarvittaessa positiivisen tuloksen
 • Palvelun kautta voi saada lähetteen vain virusosoitustestiin (PCR-testi), antigeenitestit eli ns. pikatestit arvioidaan aina lääkärin etävastaanoton kautta
 • Palvelu on tarkoitettu oireisille potilaille. Oireettomien henkilöiden työmatkustukseen tarvittavia testejä ja todistuksia varten tarvitaan edelleen lähete vastaanotolta (tulossa pian Työmatkailijan korona todistus –palvelu tähän tarpeeseen)

 

Matkustus kotimaassa ja ulkomailla

Ulkomaanmatkoja saa tehdä 25.10. alkaen.

 • Jos työntekijä joutuisi paikallisen viranomaisen asettamaan karanteeniin ulkomaille vapaa-ajan matkan vuoksi, ei työnantaja voi olla tästä vastuussa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mikäli henkilö ei kyseessä olevan karanteenin aikana kykene tekemään etätöitä, hän käyttää tälle ajalle vuosilomapäiviä, saldovapaita tai palkatonta vapaata.  
 • Kun henkilö on saanut 2 rokotusta, hänen ei tarvitse jäädä karanteeniin.
 • Tarkasta kohdemaan THL suositukset

Kotimaassa matkustaessa tulee seurata valtioneuvoston antamia suosituksia. Suositus kasvomaskin käytöstä on voimassa Vaasan sairaanhoitopiirin alueella. Lue lisää

Tarkista tarkemmat valtakunnalliset matkustusohjeet ja karanteenisuositukset THL:n sivuilta

 

Tapahtumat ja vierailijat kam­puk­sel­la

Tapahtumia voidaan järjestää 25.10. alkaen, mutta suurempien tapahtumien järjestämiseen tarvitset luvan valmiusryhmältä.

 • Yksittäiset vierailijat ovat tervetulleita
 • Vierailiryhmiä voidaan ottaa vastaan, kun huomioidaan turvallisuusohjeistukset
 • Ison tapahtuman järjestäminen edellyttää lupaa, jonka myöntää VAMKin valmiusryhmä. Keskeistä on, että järjestäjä varmistaa jo etukäteen, että tapahtumassa voidaan toteuttaa riittävät turvallisuusjärjestelyt. Varmista jo tapahtuman suunnitteluvaiheessa ajantasaiset ohjeet ottamalla yhteyttä osoitteeseen turvallisuus@vamk.fi.

VAMKissa käytetään kasvomaskeja

 • VAMKin tiloissa käytetään maskeja. Kampuksella on vahva maskisuositus.
 • Aleren simulaatioluokissa, Technobotnian työpajoissa ja atk-luokissa opiskelijat ja henkilökunta käyttävät aina suojamaskeja. VAMK tarjoaa suojavarusteet näissä tilanteissa myös opiskelijoille. Voi käyttää myös omaa maskia.
 • Ohjeistus on voimassa toistaiseksi.

 ------------------------------------------------------------------------------

Hyödyllisiä linkkejä:

 • Suosittelelemme jokaisen oireita tuntevan tai altistumista epäilevän täyttämään arvion voinnistaan omaolo.fi -sivuston kautta viipymättä.
 • THL seuraa koronatilannetta jatkuvasti ja päivittää ajantasaiset tiedot verkkosivuilleen
 • Suosittelemme henkilöstölle koronavilkku-sovelluksen lataamista ja käyttämistä.
 • Korkeakoulun henkilöstön päivitetyt turvallisuusohjeet löytyvät Intrasta.
 
Koronaan liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä turvallisuus@vamk.fi
VAMKissa järjestetään henkilöstölle viikottain koronainfo- ja keskustelutilaisuus, jossa rehtorimme Kati vastaa mielellään askarruttaviin kysymyksiin ja kertoo tilannekatsauksen.