Syksyllä nähdään kampuksella!

Rokotustilanne kehittyy suotuisasti ja meillä ei ole tiedossa mitään sellaista, joka ei mahdollistaisi paluutamme elokuussa kampukselle. Seuraamme kuitenkin tarkasti valtakunnallisia ja paikallisia ohjeistuksia. Näin ollen lähtökohtana on paluu kampukselle, jota tarkennetaan elokuun alussa viranomaisten ohjeistusten mukaan.

Kampuksen toiminta kesäkaudella

Kesän aikana kampuksella voi työskennellä itsenäisesti esimerkiksi tietokoneluokissa.

Ovet ovat avoinna:

 • Päärakennuksessa 24.5 - 26.8.2021  klo 8.00 - 15.00
 • Alere on suljettuna 9.6 - 13.8
 • Technobothnia 1.7 - 11.8.
 • Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS palvelee koko kesän ajan omien aikataulujensa puitteissa.

Vahtimestaria päivystää koko kesän ajan  numerossa 040-8667547.

 

Kansainvälinen vaihto

 • VAMK vastaanottaa vaihto-opiskelijoita syyslukukauden 2021 aikana ja meiltä on myös mahdollista lähteä vaihtoon. Sovi asiasta KV- palveluiden kanssa. Perehdy huolellisesti ajantaisaisiin koronasuosituksiin ja rajoituksiin kohdemaassa.
 • Henkilökunnan osalta vuonna 2021 ei suositella vaihtoja tai ulkomaan matkustamista pois lukien välttämättömät matkat. Tarvittaessa matkustamisesta keskustellaan yksikön johtajan kanssa.

 

Henkilökunnan työskentely

Henkilökunnan etä- ja monipaikkatyön ohje valmistuu kesäkuussa. Elokuussa palataan kampukselle, mutta työskennellään vielä joustavasti kuten keväällä, uusi ohjeistus astuu voimaan 1.9.2021 alkaen. Näin ollen ehdit tarvittaessa elokuussa anoa etä- ja/tai monipaikkatyötä. Sovit asiasta esihenkilösi kanssa.

 

Seuraa tiedotusta

Valmiusryhmämme kokoontuu 10.8.2021 ja tarkentaa linjauksia kampuksella työskentelyyn liittyen vallitsevan koronatilanteen mukaisesti. Seuraa siis meitä somessa ja muista katsoa elokuussa myös sähköposti. Jos tapahtuu merkittäviä muutoksia, lähetämme myös tekstiviestin. 

 

Syksyn 2021 opetus

 • Syksy 2021 suunnitellaan normaalisti lähiopetukseksi.
 • IB, IT ja MBA -ryhmillä opetus toteutetaan syksyllä lähiopetuksena, opetukseen on mahdollista myös osallistua etäyhteyksin.

HUOM. Kampuksella vierailtaessa käytämme aina maskia ja noudatamme turvallisuusohjeita. Simulaatio- ja laboratorio-opetukseen VAMK tarjoaa maskit, muutoin opiskelija huolehtii niistä itse. Henkilökunnan jäsenillä on myös mahdollisuus saada FFP2-maskeja halutessaan, kysy maskia turvallisuus@vamk.fi.

Koronaohjeet tullaan päivittämään elokuun alussa.


Lisätietoja:turvallisuus@vamk.fi

 
 

Yleisohjeistukset henkilökunnalle

Korona / COVID-19 –tilanne elää jatkuvasti. VAMK seuraa tilannetta aktiivisesti ja noudattaa ensisijaisesti aina viranomaisten antamia ohjeita. VAMK haluaa kantaa vastuunsa viruksen leviämisen ehkäisemisessä.

VAMKin opiskelijoita, henkilöstöä sekä sidosryhmiä pyritään suojaamaan tehokkaasti ja mahdollistamaan turvallinen opiskelu- ja työympäristö. Sen saavuttamiseksi jokaista korkeakouluyhteisömme jäsentä kannustetaan sitoutumaan yhteisiin pelisääntöihimme.

Kampukselle tullaan vain täysin terveenä ja huolehditaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Koronatilanteen kehittymistä seurataan VAMKissa päivittäin. Valmiusryhmä kokoontuu säännöllisesti tekee tarvittaessa toimenpiteitä turvallisen työ- ja opiskeluympäristön takaamiseksi. Muutoksista viestitään asianosaisia.

Hybridityöskentely:

 • Hybridityöskentely tarkoittaa sitä, että lähi- ja etätyö vuorottelevat niin, että koko tiimi ei ole samaan aikaan samassa paikassa.
 • Hybridityöskentelyn tarkemmat yksityiskohdat sovitaan esimiehen kanssa.
 • Välttämätön lähiopetus, työpajat ja valvontaa vaativat tenttitilaisuudet toteutetaan kampuksilla
 • Hybridityöskentelyssä pääsääntöisesti yli 40 opiskelijan ryhmien opetus toteutetaan etäopiskeluna, mutta viimeistään 50 hengen ryhmät opetushallituksen ohjeistuksen mukaan.
 • Sisäiset kokoukset pidetään etäyhteydellä toistaiseksi
 • Muut kuin sisäiset kokoukset suositellaan pidettävän etäyhteyksin mahdollisuuksien mukaan.

Palvelut kam­puk­sel­la

Opintotoimistot ja HelpDesk sekä KV- ja hakijapalvelut palvelevat normaalisti kampuksella ja verkossa. Opintotoimistossa asioidessa huolehditaan riittävistä turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta. Muista seurata annettuja turvaohjeita. Kirjaston aukiolon voit tarkistaa täältä.

Turvallinen työskentely kampuksella:

Edellytyksenä turvalliselle paluulle kampukselle on vastuullinen yhteistyö. Kaikessa VAMKin toiminnassa pyritään noudattamaan turvavälejä. Korkeakoulu tarjoaa suojavarusteet henkilökunnalle. Kampukselle tullaan vain täysin terveenä ja huolehditaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

 • Älä tule kipeänä VAMKin tiloihin. Jos sinulla on mitään viruksenkaltaisia oireita, kuten vatsatautia, kuivaa yskää, väsymystä, lihaskipuja, tukkoisuutta, tai epäilet, että olet voinut altistua virukselle, älä tule kampukselle vaan hakeudu koronatestiin työterveyden kautta.
 • Jos käytät VAMKin tiloja, vuorottele kollegoiden kanssa, jos se vain on mahdollista. Myös oireeton henkilö voi tartuttaa virusta ja kokonaisen tiimin sairastuminen rajoittaisi toimintakykyämme merkittävästi.
 • Pidä aina vähintään vähintään 2 metrin turvaväli luokkahuoneissa, kahvihuoneissa, käytävillä ja muissa VAMKin tiloissa liikkuessasi.
 • Jos koronavikku ilmoittaa mahdollisesta altistumisesta, suosittelemme seuraamaan terveysviranomaisten ohjeistuksia.

Käsi- ja ys­ki­mis­hy­gie­nia

Jokainen korkeakouluyhteisön jäsen huolehtii osaltaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta:

 • Huolellinen ja toistuva käsienpesu sekä käsidesin käyttö ovat tärkeä osa VAMKin arjen rutiineita.
 • Heti välittömästi kampuksen tiloihin saavuttaessa, tiloista tai luokista toiseen siirryttäessä ja muutoinkin tarpeen vaatiessa huolehditaan käsien pesusta ja käsidesin käytöstä.
 • Yskimiseen ja aivastamiseen käytetään kertakäyttöistä nenäliinaa, jonka jälkeen se pannaan heti roskikseen. Jos nenäliinaa ei ole, yskitään tai aivastetaan hihaan, muttei käsiin.

Lue lisää THL:n sivuilta.

 

Riittävät turvavälit kaikessa toi­min­nas­sa

Riittävistä turvaväleistä pyritään pitämään kiinni kampuksella. Suositus riittäväksi turvaväliksi on vähintään kaksi metriä. Erityisesti käytävillä ja aulatiloissa oleskeltaessa tai jonotettaessa on huolehdittava riittävistä turvaväleistä.

 • Tauko- ja oleskelutiloissa huomioidaan turvavälit ja toivotaan oleskelun näissä tiloissa rajoittuvan vain minimiin. Näihin tiloihin tullaan ja lähdetään käsien desinfioinnin kautta.
 • Opetustiloissa huomioidaan riittävät turvavälit opiskelijoiden välillä. Lähiopetukseen tai tenttiin ei saa tulla sairaana tai oireisena. Jos opiskelutilanteessa tai tentissä ei voida taata turvavälejä, tarjotaan kasvosuojaimet niille opiskelijoille, joilla omaa ei ole mukana.

 

VAMKissa käytetään kasvomaskeja

VAMKin tiloissa käytetään maskeja. Kampuksella on vahva maskisuositus. Kaikkialla lähiopetuksessa, Aleren simulaatioluokissa, Technobotnia työpajoissa ja atk-luokissa opiskelijat ja henkilökunta käyttää aina suojamaskeja. Opiskelija, joka ei pysty sitoutumaan suojamaskin käyttöön voidaan poistaa tilasta yleisen turvallisuuden takaamiseksi, ellei maskin käytölle ole terveydellistä estettä. Ohjeistus on voimassa toistaiseksi.

 • Henkilöstölle on tarjolla maskeja ja suojavisiirejä. Suojavarusteet voit maksutta noutaa vahtimestareilta.
 • Henkilöstön tulee huomata, että maskit on tarkoitettu vain työaikana käytettäväksi – esimerkiksi työmatkaliikenteeseen maskit tulee hankkia itse ja verottaja korvaa ne tulonhankkimiskuluina.

 • Pääsääntöisesti opiskelijat hankkivat maskinsa itse, mutta laboraatio- ja simulaatioharjoituksissa, joissa turvavälin pitäminen ei ole mahdollista, opettajat jakavat opiskelijoille maskit.
 • Opettaja noutaa vahtimestarilta paketin maskeja, jotka sitten jakaa desinfioiduin käsin opiskelijoille. Vahtimestarit vastaavat maskien varastoinnista. Opiskelijoille jaetaan yksi maski jokaista opetuskertaa kohden, jossa turvavälien pitäminen ei mahdollistu. Pääsääntöisesti nämä tilanteet ovat simulaatiopetusta tai laboratoriotyötä.

 

Siivous ja pintojen pyyh­ki­mi­nen

Siivousta on VAMKissa jo entisestään tehostettu ja se suoritetaan THL:n ohjeiden mukaan. Tiloissa on tarjolla desinfiointipyyhkeitä. Siivoukseen liittyvistä asioista voit olla suoraan yhteydessa kiinteistöpäällikköömme Sanna Torkkoon.

Jos epäilet koronavirustartuntaa tai kuulut riskiryhmään:

Sairaana tai oireisena ei VAMKin tiloihin saa tulla. Jos minkäänlaisia oireita ilmenisi, on jokaisen korkeakouluyhteisön jäsenen velvollisuutena hakeutua viivytyksettä kotipaikkakuntansa terveydenhuollosta saamiensa ohjeiden mukaisesti koronatestaukseen. Suosittelelmme jokaisen oireita tuntevan tai altistumista epäilevän täyttämään arvion voinnistaan omaolo.fi -sivuston kautta viipymättä.

Henkilökunta voi käyttää myös Terveystalon palveluita, joka tarjoaa meille työterveyshuollon palvelut ja myös koronatestauksen.

Otathan yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse tai digitaalisin keinoin.

Työterveyden (Pihlajalinna 1.1.2021 alkaen)

 • Ethän tule sairaana töihin! Etenkin flunssaoireisena (kurkkukipu, nuha, yskä, kuume, lihaskipu, hengenahdistus, vatsaoireet) jää kotiin ja pidä vähintään yksi kuumeeton päivä ennen kuin palaat takaisin työpaikalle.
 • Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä Pihlajalinnan hoitajapuhelimeen: 010-312 011 (suomi ja englanti) ja 010-3120137 (ruotsi).
 • Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, tee ensin oirearvio verkossa Omaolo.fi. Sieltä saat kotikuntasi ja oirearvion tulosten mukaan toimintaohjeet. Koronavirusepäilyissä voit soittaa joko omaan terveyskeskukseesi tai Pihlajalinnan hoitajapuhelinpalveluun saadaksesi lähetteen koronavirustestiin.
 • Virka-ajan ulkopuolella voit soittaa päivystysapuun: 116117
  - Odotusaikana ennen testituloksen valmistumista ei aloiteta työpaikalla mitään erityisiä toimia. Työntekijä on toki sairauslomalla vähintään testituloksen saapumiseen asti.

Lue tarkemmat ohjeet:

KORONAVIRUKSEEN LIITTYVIÄ TOIMINTAOHJE

 

Ris­ki­ryh­mään kuuluvat

Jos kuulut THL:n määrittämiin riskiryhmiin, ole yhteydessä esimieheen ja työterveyteen työjärjestelyistä. Voit tarkastaa riskiryhmät täältä. Työt pyritään järjestämään niin, ettei altistumisvaaraa synny. Riskiryhmään kuulumisen päättää lääkäri.

Oireisen potilaan koronaviruksen osoitustesti (PCR-testi)

 • Työterveysasiakas voi jatkossa saada lähetteen oireisen potilaan koronaviruksen osoitustestiin (PCR-testi) ilman vastaanottokäyntiä täyttämällä koronainfektion oirekyselyn
 • Koronaoireisen lähetepalveluun pääsee suoraan OmaTerveys-sovelluksessa ja Terveystalon verkkoajanvarauksen kautta. Palvelu on käyttävissä 24/7
 • Terveydenhuollon ammattilainen käsittelee lähetteen jälkikäteen tehden sairauskertomuskirjaukset ja käsitellen tarvittaessa positiivisen tuloksen
 • Palvelun kautta voi saada lähetteen vain virusosoitustestiin (PCR-testi), antigeenitestit eli ns. pikatestit arvioidaan aina lääkärin etävastaanoton kautta
 • Palvelu on tarkoitettu oireisille potilaille. Oireettomien henkilöiden työmatkustukseen tarvittavia testejä ja todistuksia varten tarvitaan edelleen lähete vastaanotolta (tulossa pian Työmatkailijan korona todistus –palvelu tähän tarpeeseen)

 

Matkustus kotimaassa ja ulkomailla

Ulkomaanmatkoja ei nykytilanteessa tehdä. Kotimaan matkustamista aiheuttavat tilaisuudet pidetään ensisijaisesti etänä. Matkustamisesta sovitaan esimiehen kanssa.

 • Jos työntekijä joutuisi paikallisen viranomaisen asettamaan karanteeniin ulkomaille vapaa-ajan matkan vuoksi, ei työnantaja voi olla tästä vastuussa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mikäli henkilö ei kyseessä olevan karanteenin aikana kykene tekemään etätöitä, hän käyttää tälle ajalle vuosilomapäiviä, saldovapaita tai palkatonta vapaata.  

Kotimaassa matkustaessa tulee seurata valtioneuvoston antamia suosituksia. Suositus kasvomaskin käytöstä on voimassa Vaasan sairaanhoitopiirin alueella. Lue lisää

Tarkista tarkemmat valtakunnalliset matkustusohjeet ja karanteenisuositukset THL:n sivuilta

 

Tapahtumat kam­puk­sel­la

Tapahtumat järjestetään ensisijaisesti etänä. Jos se ei ole mahdollista, varmista jo tapahtuman suunnitteluvaiheessa ajantasaiset ohjeet ottamalla yhteyttä osoitteeseen turvallisuus@vamk.fi.

 • Tapahtuman järjestäminen edellyttää lupaa, jonka myöntää VAMKin valmiusryhmä. Keskeistä on, että järjestäjä varmistaa jo etukäteen, että tapahtumassa voidaan toteuttaa riittävät turvallisuusjärjestelyt turvaväleistä ja muusta suojaamisesta lähtien.

VAMKissa käytetään kasvomaskeja

 • VAMKin tiloissa käytetään maskeja. Kampuksella on vahva maskisuositus.
 • Aleren simulaatioluokissa, Technobotnian työpajoissa ja atk-luokissa opiskelijat ja henkilökunta käyttävät aina suojamaskeja. VAMK tarjoaa suojavarusteet näissä tilanteissa myös opiskelijoille. Voi käyttää myös omaa maskia.
 • Opiskelija, joka ei pysty sitoutumaan suojamaskin käyttöön tunnilla voidaan poistaa tilasta yleisen turvallisuuden takaamiseksi, ellei maskin käytölle ole terveydellistä estettä.
 • Kampuksella käytetään aina maskia ja / tai visiiriä liikuttaessa yleisissä tiloissa
 • Ohjeistus on voimassa toistaiseksi.

 ------------------------------------------------------------------------------

Hyödyllisiä linkkejä:

 • Suosittelelmme jokaisen oireita tuntevan tai altistumista epäilevän täyttämään arvion voinnistaan omaolo.fi -sivuston kautta viipymättä.
 • THL seuraa koronatilannetta jatkuvasti ja päivittää ajantasaiset tiedot verkkosivuilleen
 • Suosittelemme henkilöstölle koronavilkku-sovelluksen lataamista ja käyttämistä.
 • Korkeakoulun henkilöstön päivitetyt turvallisuusohjeet löytyvät Intrasta.

 
Koronaan liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä turvallisuus@vamk.fi
VAMKissa järjestetään henkilöstölle viikottain koronainfo- ja keskustelutilaisuus, jossa rehtorimme Kati vastaa mielellään askarruttaviin kysymyksiin ja kertoo tilannekatsauksen.