Hyvinvointi ja terveys

Webversio fiiliskuvat 32

Kela ja tuet

Tiesithän, että vastaanotettuasi opiskelupaikan voit hakea Kelasta opintorahaa ja opintolainan valtiontakausta. Kun allekirjoitat vuokrasopimuksesi, olet oikeutettu hakemaan myös asumistukea.

Opintoraha ja yleinen asumistuki maksetaan aina kuukauden ensimmäisenä päivänä tai kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Mikäli kuukauden ensimmäinen päivä on esimerkiksi lauantai, maksetaan opintoraha ja asumistuki tilillesi seuraavana maanantaina.

Opiskelijan tuet

Korkeakouluopintojen edistyminen

Jotta voit saada opintotukea, opintojesi pitää edistyä riittävästi.  Edistyminen on riittävää, jos päätoiminen opiskeluaikasi ei tule olennaisesti ylittämään suorittamillesi opinnoille määriteltyä tukiaikaa.

Jos opiskelet korkeakoulussa, sinun täytyy suorittaa

  • tukikuukautta kohti keskimäärin vähintään 5 opintopistettä ja
  • jokaisen lukuvuoden aikana vähintään 20 opintopistettä (vähimmäissuoritusvaatimus).

Jos opintosi eivät edisty riittävästi, Kela voi muuttaa tukesi määräaikaiseksi tai lakkauttaa sen kokonaan. Kela voi myös periä sinulta tukea takaisin, jos sinulla on ollut opintosuorituksia erityisen vähän ja olosuhteistasi ilmenee, että tarkoituksesi ei ole ollut opiskella.

Lue lisää korkeakouluopintojen edistymisestä.

Opintoraha

Korkeakouluopiskelijoiden opintorahan määrä on 279,38€/tukikuukausi. Jotkin seikat voivat kuitenkin nostaa tai laskea opintorahan määrää. Opintorahan määrän (bruttona) korkeakouluopiskelijalle 1.8.2023 alkaen voit tarkistaa Kelan sivuilta löytyvästä taulukosta.

Omien tulojen vaikutus

Omien vuositulorajojen seuraaminen on aina omalla vastuullasi. Sinulla on kalenterivuodelle henkilökohtainen vuosituloraja, mikäli nostat vuoden aikana opintotukia. Vuosituloraja määräytyy sen mukaan, kuinka monelta kuukaudelta nostat opintotukea kalenterivuoden aikana.  Voit tarkistaa opintotukikuukausien vaikutuksen vuositulorajaan täältä.

Opintolainan valtiontakaus

Korkeakouluopiskelijoilla opintolainan valtiontakauksen kuukausierä on 650 euroa. Opiskelija voi nostaa opintolainaa yleensä kahdesti vuodessa: kerran kevätlukukaudella ja kerran syyslukukaudella. Saat itse määrätä, kuinka monta lainaerää haluat nostaa. Valmistuessasi ajallaan voit saada Kelalta opintolainahyvityksen, mikäli sinulle on kertynyt lainaa yli 2500 euroa. Opintolainahyvityksen määrä on 40%, mikä tarkoittaa sitä, että Kela maksaa osan opintolainastasi, mikäli olet suorittanut opintosi määräajassa.

Yleinen asumistuki

Yleinen asumistuki on tarkoitettu kattamaan asumisen menoja siten, että Kela maksaa asumiskstannuksista korkeinaan 80%. Yleisen asumistuen ehdot ovat samat sekä opiskelijoilla että muilla tuen saajilla. Asumistuki maksetaan joko yhdelle henkilölle tai yhdelle ruokakunnalle, eli pariskunnat ja kämppikset saavat vain yhden yhteisen asumistuen. Jos asut kämppiksen kanssa ja haluat saada oman asumislisän, tulee teillä olla erilliset vuokrasopimukset. Voit arvioida oman asumistukesi määrän Kelan sivuilla yleisen asumistuen laskurilla.

YTHS- opiskelijaterveydenhuolto

Ota Self palvelu käyttöön asioidessasi YTHS:llä

Kaikkien uusien opiskelijoiden tulisi kirjautua Self palveluun ja päivittää sinne yhteystietonsa. Siellä voit päivittää yhteystietojasi, hallinnoida ajanvarauksiasi, käyttää chat palvelua ammattihenkilön kanssa, uusia ehkäisyreseptejä ja täyttää muitakin lomakkeita.

Palvelupisteen aukioloajat
Avoinna ma-to klo 8-15, pe 8-14

Käyntiosoitteet

  • Wolffintie 30 (VAMK), 65200 Vaasa (käynti takapihalta)
  • Wolffintie 27-31 (Alere), 4. krs, 65200 Vaasa (kulku Aleren sisäpihan kautta)

Hoidontarpeen arviointi ja ajanvaraus

Puhelimitse

  • ma–to klo 8–15, pe klo 8–14
  • Yleis- ja mielenterveyden palvelut p. 046 710 1073
  • Suunterveyden palvelut p. 046 710 1085

SelfChatissa

  • Yleis- ja mielenterveyden asioissa: ma–pe klo 09.00–11.00
  • Suunterveyden asioissa: ma–pe klo 09.00–11.00
Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu

YTHS:n terveydenhoitomaksu

Kela ei lähetä terveydenhoitomaksusta laskua, vaan maksu täytyy maksaa oma-aloitteisesti OmaKelassa lukukausittain. Lue ohje, miten maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.

Terveydenhoitomaksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin ilmoittaudut läsnä olevaksi.

  • Kevätlukukauden eräpäivä on 15.3., jos olet ilmoittautunut viimeistään 31.1. Jos ilmoittaudut kevätlukukaudelle 1.2. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.7.
  • Syyslukukauden eräpäivä on 15.11., jos olet ilmoittautunut viimeistään 30.9. Jos ilmoittaudut syyslukukaudelle 1.10. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.12.

Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi, Iso-Britannia tai Pohjois-Irlanti, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua, mutta sinun täytyy olla yhteydessä Kelaan. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita. Lue ohje, miten sinun täytyy toimia, jos kuulut toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin, Ison-Britannian tai Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan.

Korkeakoulupappi

Korkeakoulupappi

Kaipaatko keskustelukumppania

  • pohtimaan ihmissuhteitasi?
  • omissa tai läheisesi kriiseissä?
  • elämän mielekkyyden kysymyksissä?
  • uskonnollisessa pohdinnassasi?
  • opiskelun tai työn tuntuessa rasittavalta?
  • uupumuksen uhatessa?

Älä jää yksin! Voit ottaa yhteyttä korkeakoulupappiin, kun tunnet tarvitsevasi kahdenkeskistä, luottamuksellista keskustelua ja tukea. Voit myös kysyä kaikkia kirkollisiin toimituksiin, aikuisrippikouluun tai seurakuntien toimintaan liittyviä kysymyksiä.

Korkeakoulupappi on tavattavissa VAMKissa keskiviikkoisin klo 13-15 huone (W)A1128 (Wolffintie 30). Tapaaminen voidaan järjestetää myös muina aikoina. Sovitaan etukäteen sähköpostilla tai puhelimella sopiva aika tai paikka. Etätapaamiset onnistuvat myös esim. Skypen tai muun vastaavan välityksellä. Myös esimerkiksi yhteinen kävelylenkki on mahdollinen. Sinun henkilökohtaisissa asioissasi pappia sitoo ehdoton vaitiolovelvollisuus.

Korkeakoulupapin vastaanotot VAMKin kampuksella alkavat syyskuussa. Lukuvuonna 2023-2024 VAMKin korkeakoulupapina toimii Anni Alakoskela. Voit ottaa Anniin yhteyttä myös Instagramin kautta, jossa hänen käyttäjänimi on @annipappi.

Muista myös opiskelijabrunssit Palosaaren seurakuntatalolla keväällä -24!

Yhteystiedot:

Anni Alakoskela

ma. seurakuntapastori

anni.alakoskela@evl.fi

p. 044 480 8242

@annipappi

Apua mielenterveyteen

YTHS ryhmätoiminta ja verkkokurssit

YTHS järjestää ympäri vuoden monipuolista ennalta ehkäisevää ja hoidollista ryhmätoimintaa. Ryhmätoimintaa järjestetään lähiryhminä monissa palvelupisteissä. Tämän lisäksi tarjolla on Teams-alustalla toteutettavia etäryhmiä.

Tarkemmat ryhmä- ja ilmoittautumistiedot löydät kunkin ryhmän lisätiedoista

Lue lisää ryhmistä: fysioterapia

Lue lisää ryhmistä: ravitsemus

Lue lisää ryhmistä: mielen hyvinvointi

Ohjaamo Vaasa

Ohjaamo on kaikille alle 30-vuotiaille suunnattu paikka, joka kokoaa eri palvelut saman katon alle. Ohjaamo tarjoaa tietoa, neuvontaa ja ohjausta koulutukseen, työllistymiseen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

  • Sinun ei tarvitse varata aikaa erikseen
  • Voit tulla yksin tai yhdessä kaverin kanssa
  • Palvelu on maksutonta ja kaikille avointa

Ohjaamo Vaasan nettisivut

Tapaat Ohjaamossa aina palveluohjaajan, joka auttaa sinua eteenpäin oikeisiin palveluihin. Ohjaamo Vaasan nettisivuille päivitetään viikottain lukkari, mistä voit tarkistaa kuka asiantuntija on paikalla milloinkin.

Ohjaamo Vaasan lukujärjestys

Ohjaamo Vaasan Facebook

Pohjanmaan kriisikeskus Valo

Pohjanmaan kriisikeskus Valo tarjoaa keskusteluapua, kun olet kohdannut kriisin tai haluat tukea vaikeaan elämäntilanteeseen.

Valon asiakkuuteen et tarvitse lähetettä tai diagnoosia. Voit asioida yksin, pariskuntana tai perheen kanssa. Voit asioida myös nimettömästi.

Pohjanmaan kriisikeskus Valo – matalan kynnyksen kriisiapua

Nyyti ry

Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö, joka tarjoaa opiskelijoille ja opiskeluyhteisöille tietoa, tukea ja toimintaa mielen hyvinvointiin ja 0piskelussa jaksamiseen.

MIELI ry – tukea ja apua

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n perustehtävä on mielenterveyden edistäminen ja ongelmien ehkäisy. Keskusteluapua kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa matalalla kynnyksellä ja ilman lähetettä.

Lue lisää

Mielenterveystalo.fi – aina tukena

Julkisen terveydenhuollon tarjoamaa luotettavaa apua mielen hyvinvointiin. Lue lisää

Kaikille avoinna olevasta Mielenterveystalosta löydät tietoa, omahoito-ohjelmia, op​paita, oirenavigaattoreita sekä palveluhakuja. ​​Mielenterveystalossa on tarjolla myös ​nettiterapiaa jonne pääsee lääkärin lähetteellä ympäri Suomen.

Hyvinvointiohjelma Oiva

Maksuton verkkopalvelu, jonka avulla voit lievittää stressiä, parantaa mielialaa ja saada lisäintoa elämään. Oivan harjoitukset auttavat keskittymään, olemaan tietoisesti läsnä, käsittelemään ikäviä ajatuksia ja tunnistamaan itselle tärkeitä asioita.

Lue lisää

Digipelaamisen hallintaan: Restart-ohjelma

Restart-ohjelma auttaa, kun digipelaamisesta on tullut ongelma. Ehkä pelaaminen pyörii jatkuvasti ajatuksissa, tai arjen asioiden hoitamiselle ja ihmissuhteille ei jää aikaa.

Maksuton ohjelma parantaa pelaamisen hallintaa ja siihen voi osallistua mistä päin Suomea tahansa. Täysi-ikäisille suunnattu ohjelma sopii tietokone-, konsoli- ja mobiilipelaajille ja siihen voi osallistua nimettömänä.

Ohjelma koostuu verkkokurssista ja puheluista valmentajan kanssa. Pelaaja itse määrittelee, millaisen muutoksen pelaamisessaan haluaa saavuttaa ja millä keinoin.

Restart on osa Peluurin toimintaa. Ohjelmassa pelaajan kanssa työskentelevät pelihaittatyön ammattilaiset.

Lue lisää tai hae ohjelmaan: www.peluuri.fi/restart

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu 15-29-vuotiaille vaasalaisille nuorille, jotka kaipaavat tukea tulevaisuuden suunnittelussa ja arkisten asioiden hoitamisessa. Lukuvuoden 2023-2024 aikana etsivän nuorisotyön tavoittaa VAMKin tilasta A1128 aina tiistaisin klo 11.30-14.00, tai puhelinnumerosta: 040 481 3521

Palvelu on vapaaehtoista, maksutonta ja luottamuksellista. Etsivä nuorisotyö ei koskaan tee päätöksiä nuoren puolesta tai ohjaa nuorta mihinkään ilman nuoren omaa hyväksyntää!

Etsivä nuorisotyöntekijä auttaa esimerkiksi seuraavissa asioissa:

  • tukea tulevaisuuden tai arjen suunnittelussa
  • tarvitsee apua asumiseen ja toimeentuloon liittyvissä asioissa
  • pohtii mielenterveyteen, päihteisiin ja/tai huumeisiin liittyviä asioita
  • ohjaa tarvittaessa oikeaan palveluun

ja monessa muussa, jos jokin asia askarruttaa, kysy niin selvitetään yhdessä!

VAMKin kampuksella etsivänä nuorisotyöntekijänä ajalla 1.1-31.3.2024 toimii Calle Tengman Puh. 040 481 3521. (Teemu Sorilan sijaisena 1.4.2024saakka)

Carl ”Calle” Tengman
Etsivä Nuorisotyöntekijä • Uppsökande ungdomsarbetare

Vaasan kaupunki • Vasa stad

Nuorisopalvelut • Ungdomsservice

Raastuvankatu 30, 65100 Vaasa

Rådhusgatan 30, 65100 Vasa

Puh • Tfn 040 481 3521

www.vaasa.fiwww.vasa.fi

Yths wolffintie kuva

YTHS Wolffintie

Wolffintie 30 (VAMK), 65200 Vaasa (käynti takapihalta)

  • Mielenterveyden palvelut (psykologit ja psykiatrit)
  • Suunterveyden palvelut

Sijainti kartalla

 

 

Yths alere kuva

YTHS Alere

Wolffintie 27-31 (Alere), 4. krs, 65200 Vaasa (kulku Aleren sisäpihan kautta)

  • Yleisterveyden palvelut (lääkärit, terveydenhoitajat, fysioterapeutit)
  • Psykiatriset sairaanhoitajat

Sijainti kartalla