Opiskelijahaalarit ja niiden historia

Haalarietiketti vaihtelee kaupunki-, korkeakoulu- ja järjestökohtaisesti. Monet säännöt ovat myös nykyään aiempaa löyhempiä, mutta on hyvä tietää muutama käytännön asia!

Vaasa oli ensimmäisiä kaupunkeja Suomessa, jonne opiskelijahaalarit rantautuivat. Vaasan teekkarit ottivat ne isosti käyttöön 80-luvun alussa. Haalarit yleistyivät alun perin Ruotsissa paikallisen sitsikulttuurin kautta. Opiskelijahaalarit ovat siis yleisesti opiskelijan ”bile-univormu”.

Vaasan ammattikorkeakoululla on neljä pääväriä haalareissa. Haalareiden myynnin hoitaa pääasiassa opiskelijakunta VAMOK.

  • Mustat (+Tumman siniset): Tekniikka
  • Valkoinen: Hoitoala
  • Keltainen: Sosiaaliala
  • Vihreä: Liiketalous

Muita värejä Vaasassa ovat: punainen (Vaasan yliopisto), valkoinen (Hanken), valkoinen ja keltainen (Yrkeshögskolan Novia), vaaleanpunainen (Åbo akademi), Tummanpunainen (Helsingin yliopisto, Justus ry), oranssi (ESN Vaasa)

VAMKin fuksit saavat pitää haalareita jalassa vasta haalarihölkän jälkeen, jolloin he vannovat haalarivalan. Haalarihölkkään osallistuminen ei ole pakollista, mutta se on iso osa perinnettä.

Haalareihin kerätään muistoiksi haalarimerkkejä tapahtumista tai muista opiskelijoista, joiden kanssa merkkejä on vaihdettu. Haalareihin voi kerätä myös muitakin esineitä sekä muistoja esimerkiksi kaulanauhoja ja appropasseja. Haalareita voi pitää siis lähes missä tahansa opiskelijatapahtumassa niin Vaasassa, kuin ympäri suomea. Kaverien haalareita ei saa lainata eikä luovuttaa omiaan toisen käyttöön. Usein seurustelukumppanit vaihtavat lahkeita keskenään, mutta tämä kannattaa tehdä vasta suhteen vakavoituessa. Haalarien pesu on myös paheksuttavaa, mutta jos haalarit on pakko pestä, omistajan on ensin puettava haalarit päälle ja uitava. Nykyään suihkukin käy.

Suuren selkälogon peittäminen on suurin virhe minkä voi tehdä haalareita pukiessa. Selkälogo tulee jäädä näkyviin, kun haalarit sidotaan vyötärölle. Selkälogosta näkee mitä koulua, alaa tai järjestöä opiskelija edustaa. Ks. alta video jossa vloggarimme Sakke näyttää kuinka haalarit sidotaan.

Näin puet haalarit