VAMKin tilat on suljettu opetukselta 18.3.–14.8. väliseksi ajaksi. Elokuussa julkaisemme uuden ohjeistuksen, jossa otetaan huomioon sen hetkinen tautitilanne sekä turvallinen töihin ja opintoihin paluu.

Päivitetty: 24.6.2020 16:50: tällä hetkellä etätyöt jatkuvat 14.8. asti, uudet ohjeistukset elokuussa, matkustamisohjeisiin muutoksia.
 
Korona / COVID-19 –tilanne elää jatkuvasti. VAMK seuraa tilannetta aktiivisesti ja noudattaa ensisijaisesti aina viranomaisten antamia ohjeita. VAMK haluaa kantaa vastuunsa viruksen leviämisen ehkäisemisessä.

 

Hallituksen etätyösuositus päättyy 31.7.2020. Meillä VAMKssa on linjattu etätyösuositus 14.8.2020 asti. Teemme uuden suosituksen/ohjeistuksen elokuun alussa, joten menemme nyt 14.8.2020 asti aiemmalla ohjeistuksellamme.

 
Kun rajoituksia aletaan purkamaa samalla myös kontaktitilanteiden määrä muiden kanssa lisääntyy. Ollaan siis valppaana ja noudatetaan ohjeistuksia. Olkaamme vastuullisia kaikkia yhteisömme jäseniä kohtaan.
 
Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta
 

Yleisohjeistusta henkilökunnalle ja opiskelijoille

Oma opettajasi osaa vastata opetuksen järjestämiseen liittyviin kysymyksiin.
Tarkista, onko kysymykseesi jo vastattu:
 
 

Muistutuksena

 • Älä tule kipeänä VAMKin tiloihin. Jos sinulla on mitään viruksenkaltaisia oireita, kuten vatsatautia, kuivaa yskää, väsymystä, lihaskipuja, tukkoisuutta, tai epäilet, että olet voinut altistua virukselle, älä tule kampukselle.
 • Jos käytät VAMKin tiloja, vuorottele kollegoiden kanssa, jos se vain on mahdollista. Myös oireeton henkilö voi tartuttaa virusta ja kokonaisen tiimin sairastuminen rajoittaisi toimintakykyämme merkittävästi.
 • Pidä aina vähintään 1 metrin turvaväli luokkahuoneissa, kahvihuoneissa, käytävillä ja muissa VAMKin tiloissa liikkuessasi.
 

1. Etäopiskelu ja etätyö

Muu henkilöstö: Suurin osa henkilöstöstä siirtyi 18.3. etätöihin. Tällä hetkellä etätyöt jatkuvat 14.8. asti. Uudet ohjeistukset tulevat elokuun alussa.

 • Työnantaja määräsi ne työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollisti 18.3.
 • Hallinto- ja tukipalveluhenkilöstö on saanut yksityiskohtaiset etätyöohjeet sähköpostitse 17.3. Ohjeet löytyvät myös VAMKin intrasta. Tällä hetkellä etätyöt jatkuvat 14.8. saakka, määräys ja toimintaohjeet on lähetetty sähköpostitse niille, joita etätyö koskee.
 • Opetushenkilöstöä kehotetaan etäopetukseen ja etätyöskentelyyn kaikissa tilanteissa, joissa se vain on mahdollista toistaiseksi. Uudet ohjeistukset tulevat elokuun alussa.
 • Jos työntekijä joutuisi paikallisen viranomaisen asettamaan karanteeniin ulkomaille vapaa-ajan matkan vuoksi, ei työnantaja voi olla tästä vastuussa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mikäli henkilö ei kyseessä olevan karanteenin aikana kykene tekemään etätöitä, hän käyttää tälle ajalle vuosilomapäiviä, saldovapaita tai palkatonta vapaata.  
 • Nämä etätyötä koskeva ohjeet koskevat poikkeuksellisesti myös määräaikaisessa työsuhteessa olevia.

 • sähköpostitse on lähetetty tietoa eri etäkäytön välineistä
 • ATK-aapisessa on ohjeet :

VPN-yhteyttä käyttäessäsi vältä turhaa sosiaalisen median (esim. YouTube, Facebook) käyttöä. VPN-yhteys on tarkoitettu vain VAMKin sisäverkon palveluihin.

2. Matkustaminen

 • Hallitus linjasi neuvottelussaan 23.6., että matkustusrajoituksista luovutaan 13. heinäkuuta alkaen Suomen ja sellaisten maiden välisessä liikenteessä, joissa COVID19-tauti-ilmaantuvuus on samankaltainen kuin niissä maissa, joiden osalta sisärajavalvonta on jo poistettu. Näitä maita ovat Norja, Tanska, Islanti ja Baltian maat. Tällä hetkellä raja-arvona pidetään enintään 8 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana. Tarkista ennen matkaa hallituksen linjaamat matkustussuositukset. Jokaisen Suomesta näihin maihin matkustavan pitää kuitenkin itse muistaa tarkistaa, mitkä ovat maahantulon rajoitukset kohdemaassa. Näillä kohdemailla voi olla voimassa omia rajoituksiaan matkailijoille.
 • Töihin liittyvistä ulkomaanmatkoista tulee sopia etukäteen esimiehen kanssa.
 • Jos työntekijä joutuisi paikallisen viranomaisen asettamaan karanteeniin ulkomaille vapaa-ajan matkan vuoksi, ei työnantajalla tämän hetken tiedon mukaan ole palkanmaksuvelvoitetta karanteeniajalta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mikäli henkilö ei kyseessä olevan karanteenin aikana kykene tekemään etätöitä, tulee hänen käyttää karanteeniajalle vuosilomapäiviä, saldovapaita tai palkatonta vapaata.
 • Kotimaassa voi matkailla, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita. Kuitenkin mahdollisissa tapauksissa olisi hyvä suosia etäyhteyksiä/etäkokouksia edelleen.

3. Tilaisuudet

 • Valtioneuvosto suosittelee, että mikäli epidemiatilanne eteenee ennustetusti, 1. elokuuta 2020 alkaen voidaan sallia yli 500 henkilön tilaisuudet sisä- ja ulkotiloissa. Tilaisuuksissa tulee noudattaa yleisiä ohjeistuksia turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytäntöjä noudattaen.
 • 1.6. jälkeen on mahdollista kokoontua max. 50 hengen tilaisuuksiin, kuitenkin turvallisuusohjeita noudattaen.

4. Sairaspoissaolot

 • Sairaspoissaolon ilmoituskäytäntöjä muutetaan tilapäisesti, jolloin sairaspoissaolot ovat mahdollisia omalla ilmoituksella enintään 5 päivään asti. Tämä on voimassa 14.8. asti tai jos elokuun ohjeistuksessa toisin todetaan.

5. Työterveyden (Terveystalo) ohjeet

 • Jos epäilet koronavirustartuntaa, katso toimintaohjeet
 • Koronaepäilyssä ota ensisijaisesti yhteyttä Terveystalon etälääkäriin Oma Terveys -sovelluksen chatin kautta. Voit keskustella tilanteestasi 24/7 etälääkärin vastaanotolla tai soittaa Terveystalon koronavirusneuvontaan 030 63 39669 (ma-su 8-20), jos uskot altistuneesi virukselle tai olet huolissasi oireistasi.
 • Lisätietoa Terveystalon koronavirustestauksesta.
 • Tartuntatautilääkäri suorittaa tarvittaessa altistuneiden henkilöiden kontaktoinnin.

6. Sairastapaukset

 • Jokainen, joka ulkomaan matkan jälkeen tuntee olonsa heikoksi ja epäilee koronavirukseen liittyviä oireita, ottaa yhteyttä oman kotipaikkakuntansa terveyskeskukseen puhelimitse.

7. Opiskelijat

 • Opiskelijoita koskevat kaikki samat, yllä kuvatut linjaukset. On tärkeää, että jokainen opiskelija ymmärtää oman vastuunsa myös vapaa-ajan matkoistaan.
 • Tarkista, onko kysymykseesi jo vastattu Usein kysyttyjen kysymysten sivulla.

8. Ulkomailla opintojaan suorittavat opiskelijat

 • IB ja IT-ohjelmien ensimmäisen vuosikurssin kurssit tullaan järjestämään verkko-opintoina syyslukukaudella
 • Vaihtoon voi lähteä oman harkinnan mukaan. Jokaisen Suomesta näihin maihin matkustavan pitää kuitenkin itse muistaa tarkistaa, mitkä ovat maahantulon rajoitukset kohdemaassa. Näillä kohdemailla ja korkeakouluilla voi olla voimassa omia rajoituksiaan matkailijoille ja vaihtoopiskelijoille.

9. Arjen varautuminen

 • Jos yskittää, yski nenäliinaan tai hihaasi. Älä yski kämmeneesi koskaan. Laita nenäliina sekajätteisiin.
 • Pidä kädet puhtaana. Pese kädet aina töihin tultuasi, ennen ruokailua, tupakointia, nuuskaamista ja poistuessasi työtehtävistäsi.
 • Paras tapa pestä kädet on käyttää lämmintä vettä ja nestesaippuaa.
 • Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista.
 • Kun käytät alkoholipitoista käsihuuhdetta, ota kerralla määrä, jolla pystyt hieromaan kätesi kauttaaltaan.
 • Vältä kättelyä
 • Muista vähintään metrin turvaväli

Ohje käsienpesusta ja yskimisestä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Usein kysyttyjä kysymyksiä: Koronavirus ja VAMK

 


Noudatamme viranomaisten määräyksiä ja ohjeita, ja seuraamme tilanteen kehittymistä jatkuvasti. Varautumissuunnitelmaamme päivitetään tarvittaessa, ja siitä tiedotetaan henkilöstölle ja opiskelijoille.

THL seuraa koronatilannetta jatkuvasti ja päivittää ajantasaiset tiedot verkkosivuilleen: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19.

Vaikka yksilötasolla tilanne voi aiheuttaa epävarmuutta ja ahdistusta, kannattaa yrittää suhtautua rauhallisesti. Viruksiin liittyvää uutisia kannattaa hakea ja jakaa eteenpäin ainoastaan viranomaisten vahvistamaan tietoon luottaen. VAMKin puolesta kaikesta virukseen liittyvästä tiedonannosta ja viestinnästä vastaa rehtori, toimitusjohtaja.

Ystävällisin terveisin,

Rehtori Kati Komulainen

Julkaistu 23.04.2020.

Takaisin