Ohjelmoinnin opiskelija Anton Gyl on aina ollut kiinnostunut tietokoneista, ja harrastaa koodausta myös vapaa-ajallaan.

  "Ohjelmointi on kielen opiskelua, ja kieltä käyttämällä kehittyy"

  24-vuotias Anton Gyl on oikeastaan aina tiennyt, mille alalla aikoo opiskelemaan. Tekniikka on kiinnostanut häntä lapsesta saakka, ja tietotekniikka tarjoaa jatkuvasti kehittyvät työnäkymät.
  – Vanhempani olivat molemmat insinöörejä, ja isäni teki sulautettuja järjestelmiä muun muassa Nokialla sen kulta-aikoina. Sillä on ehkä ollut jotain vaikutusta omiin kiinnostuksen kohteisiin.
  Gyl opiskelee tietotekniikkaa VAMKissa nyt toista vuotta. Sitä ennen hän on jo ehtinyt hankkia yhden tutkinnon ammattiopistosta.
  – Kävin Tampereella ensin teknillisen lukion ja sitten armeijan jälkeen jatkoin elektroniikka-asentajan tutkintoon. Sielläkin opiskeltiin ohjelmistoja ja ohjelmointia, joten ammattikorkeakoulussa on ollut jonkin verran myös tuttujen aiheiden kertausta.

  Työuralle potkua

  Ohjelmistotekniikka oli Antonille luonteva valinta. Koodaaminen kiinnostaa, ja lisäksi alan työvoimatarve saa tulevaisuuden näyttämään kirkkaalta.
  – Koko ajan tarvitaan ohjelmoijia, jotka taitavat Javan, C-kielen ja HTML:n. Vetovoimaa lisää laaja etätyömahdollisuus.
  4-vuotiaana perheensä kanssa Venäjältä Suomeen muuttanut Anton osaa puhua ja kirjoittaa venäjän kieltä, mistä voi olla työmarkkinoilla lisäetua. Tällä hetkellä suunnitelmissa on kuitenkin työllistyä Vaasan seudulle, jossa on runsaasti ohjelmointitaitoja kaipaavia teollisuuden yrityksiä.

  – Opettajistamme suurimmalla osalla on taustaa jossain isossa yrityksessä, ja he voivat suositella opiskelijoita työpaikkoihin. En ole kuullut, että muissa ammattikorkeakouluisssa opettajat työntäisivät näin paljon opiskelijoita eteenpäin.

  Nopeasti vaasalaiseksi

  Vaasa ei ollut tamperelaiselle Antonille täysin tuntematon kaupunki, koska hänellä oli VAMKissa opiskelevia ystäviä. Siksi muuttaminen ei jännittänyt liikaa.

  – Tiesin jonkin verran Vaasasta, mutta vasta täällä ollessa huomasin, miten sopivan kokoinen kaupunki tämä on. Meren läheisyys on leimallista, ja täältä pääsee myös nopeasti Ruotsiin laivalla.
  Asunto löytyi helposti Voasin kautta. Iloinen yllätys oli myös, että asunnon sai heti vakuusvuokran maksettuaan jo hyvissä ajoin ennen lukuvuoden alkua.
  – Olen löytänyt täältä liikuntaharrastuksiini sopivia harjoituspaikkoja. Vaasassa on esimerkiksi mukava pyöräillä, koska täällä ei ole mäkiä.

  Yhdessä voi vaikuttaa

  Anton lähti heti ensimmäisenä opiskeluvuotenaan mukaan myös opiskelijatoimintaan. Hän kuuluu opiskelijakunnan edustajistoon, ja myös tutoroi ensimmäisen vuoden opiskelijoita.
  – On hyvä, kun opiskelijat voivat vaikuttaa asioihin. Opettajilla ei välttämättä ole käytännön näkemystä opiskelijoita koskevista asioista, joten siksi opiskelijan äänen pitää kuulua.
  Vapaa-ajallaan Anton myös kuinkas muuten kuin ohjelmoi. Hänestä on kiehtovaa seurata alan uutuuksia, ja harrastuksesta on myös hyötyä.
  – Ohjelmointi on kielen opiskelua. Jos kieltä ei käytä, se unohtuu, mutta jos sitä käyttää aktiivisesti, se kehittyy.

   

   Lue lisää tietotekniikan insinöörikoulutuksesta

   

  Julkaistu 04.02.2021.

  Takaisin