Dennis Ekman aloitti sairaanhoitajaopinnot VAMKissa opiskeltuaan ensin muutaman vuoden Åbo Akademissa luokanopettajaksi. Suomenkielinen tutkinto laajentaa työnhakualuetta.

  Nappivaihtoehto myös ruotsinkieliselle opiskelijalle

  – On ollut silmiä avaava kokemus lähteä pois omalta mukavuusalueelta, kuvaa vaasalainen Dennis Ekman suomenkieliseen sairaanhoitajan amk-koulutukseen hakeutumista.

  Dennis on opiskellut tammikuusta 2021 lähtien Vaasan ammattikorkeakoulussa, jonka pääasiallinen opiskelukieli on suomi. Hänen mukaansa moni hakeutuu kuin automaattisesti opiskelemaan opinahjoon, jossa pääkielenä on hänen äidinkielensä.

  – Itsekin olisin ehkä hakenut ruotsinkieliseen ammattikorkeakouluun, jos juuri silloin olisi alkanut sopivia koulutuksia. Nyt kun olen opiskellut VAMKissa, se on ihan nappivaihtoehto!

  Dennis muutti Vaasaan syksyllä 2018 Paraisilta Turun saaristosta. Tuolloin hän aloitti luokanopettajan opinnot Åbo Akademissa, mutta koronavuoden aikana opiskelumotivaatio hiipui.

  Terveysongelmien takia Dennis vietti melkoisesti aikaa sairaalassa ja ihaili sote-alan ammattilaisten ihmisläheistä työtapaa. Kun Vaasan ammattikorkeakoulussa sitten alkoi sairaanhoitajakoulutus, hän haki ja pääsi sisään.

  – Olen tehnyt asiakaspalvelua ja ollut hoitoavustajana, ja tykkään työskennellä ihmisten kanssa. Vahvuuteni on hyvä stressinsietokyky, joten voisin olla hyvä sairaanhoitaja.

  Sujuvasti kolmella kielellä

  Dennis Ekman kasvoi kodissa, jossa puhuttiin enimmäkseen ruotsia. Tuttavapiirissä oli kuitenkin paljon suomenkielisiä, joten suomen puhuminen oli kouluikäisenä varsin arkista. Kun kieltä ei käyttänyt, siitä pääsi kuitenkin hieman vieraantumaan.

  – Kun muutin Vaasaan, tapasin nykyisen kihlattuni, joka on täysin suomenkielinen. Hänen kanssaan keskustelemalla opin vähitellen uudelleen suomen kieltä, mutta silti jännitin kirjallisten töiden tekoa ennen opiskeluiden aloittamista.

  Dennisin ihmeeksi suomenkielisten esseiden ja muiden opiskeluun liittyvien kirjoitustöiden tekeminen on sujunut hyvin. Jokapäiväisessä suomen kielen harjoittamisessa auttaa myös tarjoilijan työ, jossa usein saa palvella myös englanniksi.

  – Kielikysymyksessä asenne ratkaisee. Ei kannata miettiä liikaa, menevätkö kaikki sijamuodot oikein, vaan käyttää kieltä paljon. Itse olen saanut harjoitella kannustavassa ympäristössä, jossa virheistä ei ole tehty hirveätä haloota.

  Suomenkielisen koulutuksen selkeä etu on Dennisin mukaan se, että työmahdollisuudet laajenevat huomattavasti ruotsinkielisiä alueita laajemmalle.

  – Itse haluan pystyä tekemään työni tulevaisuudessakin kolmella kielellä.

   

  Lue lisää sairaanhoitajakoulutuksesta

  Julkaistu 29.06.2021.

  Takaisin