Työn merkityksellisyys ja viihtyvyys painoivat vaakakupissa niin paljon, että valmis tradenomi aloitti uuden alan opinnot VAMKissa.

  Michaela vaihtoi alaa ja opiskelee sairaanhoitajaksi: ”Nyt olen oikealla tiellä”

  Hyväpalkkainen työ, hieno titteli, taattu tulevaisuus. Tällaisia ajatuksia vaasalaisella Michaela Vuorenmaalla oli, kun hän lähti opiskelemaan kansainvälisen kaupan tradenomiksi lukiosta valmistuttuaan.

  Opinnot edistyivät, ja työelämä kutsui, mutta jokin tuntui olevan pielessä. Michaela muistelee, että työpaikka oli kiva ja muut työyhteisön jäsenet näyttivät nauttivan työstään.

  – Itse olin koko ajan todella väsynyt. Työ kulutti minua, eikä tuntunut tuottavan iloa, jota olin ajatellut saavuttavani.

  Vastavalmistunut tradenomi kävi läpi melkoisen sisäisen myllerryksen, kun mietti vaihtoehtojaan. Lopulta hän päätti alkaa opiskella täysin toista alaa ja hakeutui opiskelemaan Vaasan ammattikorkeakouluun sairaanhoitajan koulutusohjelmaan.

  – Sairaanhoitajan työssä koen merkityksellisyyttä, kun saan auttaa ihmisiä. Tiedän olevani nyt oikealla tiellä.

  Vaihteeksi suomeksi

  VAMKissa opiskelukielenä on suomi, mikä oli Michaelalle pieni jännityksen paikka. Hänen äidinkielensä on ruotsi, joten kirjoitettua suomea on tullut käytettyä vähän.

  – Olen kaksikielisestä perheestä, eli äitini on ruotsinkielinen ja isäni suomenkielinen. Meillä on puhuttu molempia kieliä.

  Vaasassa suomenkielinen VAMK ja ruotsinkielinen Yrkeshögskolan Novia sijaitsevat lähekkäin Palosaarella. Oppilaitokset tekevät paljon yhteistyötä, joskin Michaela toivoisi vielä tiiviimpää kanssakäymistä opiskelijoiden välille.

  – Yhdessä opiskelemalla ja käytännön harjoituksissa molempien kielten käyttämisestä voisi tulla entistä luontevampaa.

  Valitse ala, josta pidät

  Kesällä Michaela on ensimmäisessä hoitoalan työpaikassaan Vaasan keskussairaalassa. Hän työskentelee onkologian osastolla, jossa on hänen mukaansa hyvä ilmapiiri.

  – Potilaiden kunto vaihtelee, osa on jopa saattohoitovaiheessa. He ovat kiitollisia hoidosta, ja tuntuu, että teen merkityksellistä työtä. Varsinkin nyt alussa pää on pumpattu täyteen uutta tietoa, mutta työpäivän jälkeen on hyvä olo.

  Päätös alanvaihdosta ja muutamasta opiskeluvuodesta ihmetytti osaa Michaelan lähipiiristä. Hän huomasi, että sairaanhoitajan ammatilla on nykyään osittain kielteinen kaiku.

  – Puhutaan matalasta palkkauksesta ja työn vaativuudesta, mutta keskustelusta tuntuu unohtuvan mielekkyys. Minusta on tärkeää, että jokainen tekee sellaista työtä, joka itsestä tuntuu oikealta. Työura on niin pitkä, että oman alan pohtiminen kannattaa varmasti.

   

  Lue lisää sairaanhoitajakoulutuksesta

  Julkaistu 21.06.2021.

  Takaisin