Sähkön supersankari

  Sähkötekniikka, insinööri AMK

  Sähköinsinöörin tulevaisuus häikäisee, sähköteollisuus nimittäin panostaa huimasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen. VAMKin opinnoissa käsitellään muun muassa sähköenergian jakelua ja teollisuuden sähköenergiajärjestelmiä. Osa opinnoista on yhteisiä Vaasan yliopiston kanssa.

  Yli 90% Suomen sähkön ja automaation tuotekehityksestä tapahtuu Vaasan alueella, pohjoismaiden suurimmassa energiaklusterissa. VAMK tarjoaakin ainutlaatuisen näköalapaikan insinööriopinnoille ja alan kehityksen seuraamiselle.

  240 op / 4 vuotta | Päiväopiskelu | Harjoittelu: 30 op | Aloituspaikat: 55

  Seuraava haku: 17.3.–31.3.2021


  Haluatko hallita ihmiskunnan tärkeintä energiamuotoa, sähköä?

  sähkötekniikka.png
  Vahva pohja

  Meillä opit sähkötekniikkaa perusteellisesti, laaja-alaisesti ja käytännönläheisesti.

  sähkötekniikka.png
  Älykkäät jakeluverkot

  Sähkötekniikassa opit älykkäiden sähkönjakeluverkkojen periaatteet ja mahdollisuudet.

  sähkötekniikka.png
  Teollisuuden järjestelmät

  Sähkötekniikassa opit teollisuuden energiajärjestelmiä ja automaatiota.

  Sinustako sähköinsinööri?

  Uusiutuva energia työllistää

  Sähköinsinöörin ammatti sopii sinnikkäälle tiimityöskentelijälle, joka hallitsee niin asiakaspalvelun kuin asioiden organisoinnin. Looginen päättelykyky ja ongelmanratkaisukyky ovat tarpeellisia taitoja, haluat myös oppia uutta ja seurata alan kehitystä. Et pelkää vieraita kulttuureita tai matkustelua, sillä työt vientiyritysten palveluksessa saattavat viedä sinut eksoottisiinkin työympäristöihin.

  Suomalaisen sähköinsinöörin osaamista arvostetaan maailmalla.

  Vaasassa sähköinsinöörien työllisyys on hyvä, ja seudun suuret vientiyritykset palkkaavat opiskelijoita myös kesätöihin ja harjoitteluun. Kansainvälisiin tehtäviin on mahdollista päästä kiinni jo opiskeluaikana projektiharjoittelussa, jolloin lähdet töihin yrityksen työmaalle jonnekin päin maailmaa.

  Opiskelijamme ovat suorittaneet projektiharjoittelujaan esimerkiksi Etelä- ja Keski-Amerikassa, Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa. Yleensä kohteena on iso hajautetun voimantuotannon projekti, joka rakennetaan asiakkaalle alusta loppuun avaimet käteen -periaatteella. Mikä olisikaan parempi tapa oppia projektitaitoja, joita työnantajat arvostavat?


  Fiilistele videoiden parissa

  Työelämää varten

  Sähkötekniikan opinnoista saat hyvän pohjan sähkö- ja automaatioalan käytännönläheisiin tehtäviin. Opetuksessa on otettu huomioon alueen yritysten toiveet siitä, mitä tietoja ja taitoja valmistuvan sähköinsinöörin tulisi ammatissaan hallita.

  Alan perusteiden jälkeen voit erikoistua opinnoissa:

  • sähköenergian jakeluun eli yleisiin sähköverkkoihin, niiden suojaukseen ja sähkönjakelun automaatioon. Perehdyt myös rakennusten sähkösuunnitteluun, rakennusautomaatioon ja kiinteistöjen telejärjestelmiin.
  • teollisuuden sähköenergiajärjestelmiin ja automaatioon: opiskelet hajautettua energiantuotantoa, teollisuuden ja voimalaitosten sähköverkkoja ja sähkömoottorikäyttöjä. Saat tietoa myös mm. teollisuuden ohjausjärjestelmistä, instrumenttien valinnasta ja prosessien sovellusohjelmoinnista.
  Opiskelet samalla kampuksella sijaitsevan Vaasan yliopiston opiskelijoiden kanssa.

  VAMKin sähkötekniikassa opiskelet samoilla luennoilla Vaasan yliopiston tekniikan opiskelijoiden kanssa. Yhteistyö lisää valinnanvaraa: hyödyt entistä kattavammasta opintotarjonnasta ja saat valita itseäsi kiinnostavia opintojaksoja. Yhteisopintojen myötä voit myöhemmin siirtyä helpommin diplomi-insinöörin koulutusohjelmaan.

   

  Sähkötekniikan opetussuunnitelma


  Technobothnia

  VAMKissa tulet viettämään paljon aikaa Technobothniassa, huippulaatuisessa opetus- ja tutkimuslaboratoriossa. Siellä pääset osallistumaan yrityksille tehtäviin projekteihin ja harjoittelemaan käytännön taitoja laitteilla, joita yrityksissäkin käytetään.

  Tutustu Technobothniaan

  Sähkötekniikan ala ja ammatit

  Vaasan seudulla sijaitseva Suomen suurin energiatekniikan keskittymä työllistää 11 000 insinööriä tai muuta asiantuntijaa. Sähköinsinöörinä voit toimia kansainvälisessä suuryrityksessä, suunnittelutoimistossa tai yrittäjänä alihankkijoiden verkostossa - mahdollisuuksia löytyy!

  Sähköinsinöörinä saat monipuolisen ammatin ja jatkuvasti uudistuvia työtehtäviä.

  Ammattinimikkeesi voi olla esimerkiksi:

  • Projektipäällikkö
  • Sähkösuunnittelija
  • Sähkömestari
  • Myynti-insinööri
  • Laskentainsinööri

   


  Sähkötekniikan opiskelija kertoo

  "Technobothnian labrat sinetöivät valinnan”

   

  Kokkolasta kotoisin oleva Sami Uusitalo opiskelee sähkötekniikkaa ja haaveilee työstä tukkumyynnin parissa tai työnjohtajana.

  Miksi VAMKiin?

  Kävin tutustumassa VAMKiin ja tykästyin heti Technobothnian laboratoriotiloihin. Myös moni tuttavani haki Vaasaan opiskelemaan sähkötekniikkaa, joka teki valinnastani helpomman.

  Ensimmäinen koulupäiväsi VAMKissa?

  Tutor-toiminta on VAMKissa hoidettu todella hyvin. Alussa, kun kaikki olivat hukassa, tutorit näyttivät paikkoja ja vastasivat kaikkiin kysymyksiimme. Tutorit auttoivat myös hyvin luokan ryhmäytymisessä heti alussa. Luokkalaiset tulivat äkkiä tutuiksi.

  Mikä jännitti?

  Minua askarrutti opintojen haasteellisuus ja pysynkö mukana kaikissa matikan kursseissa. Kaikki kuitenkin sujui hyvin, ja olen pysynyt tahdissa hyvin mukana ja oppinut todella paljon!  Mietin myös sitä, löydänkö uusia hyviä ystäviä täältä Vaasasta, kun en tuntenut kuin muutaman kaverin tänne muuttaessani. Ystäviä on tullut roppakaupalla, ja ihmiset ovat todella mukavia ja positiivisia täällä.

  Kerro ensimmäisestä opiskelija-asunnostasi?

  Ensimmäinen asunto löytyi Gerbystä, joka oli suoranaisesti unelmakoti. Matka koulullekaan ei ollut paha bussiyhteyksien ja hyvien pyöräteiden ansiosta. Asunnon löytäminen ei ollut vaikeaa, sillä muutin Vaasaan hyvissä ajoin jo kesäkuussa, jolloin oli paljon asuntoja vapaana.

  Mieleenpainuvinta opintojen varrelta?

  Triangeli-risteily on yksi parhaista muistoistani. Risteilyllä oli paljon hyviä tuttuja ja hyvä meininki kaikilla alusta loppuun. Yleensäkin Vaasasta lähdetään aktiivisesti risteilyille, joissa en juurikaan ole ollut ennen tänne muuttoani.

  Parasta Vaasassa?

  Vaasaan muuttaessani huomasin heti ihmisistä huokuvan iloisuuden ja positiivisuuden. Kaikki ihmiset ovat todella kohteliaita ja toiset huomioon ottavia. Ja ei Vaasaa turhaan todellakaan sanota Suomen aurinkoisimmaksi kaupungiksi.

  Urheilumahdollisuudet ovat loistavat. Vedän opiskelijakunta VAMOKin futsal-vuoroa, ja porukka on aktiivisesti mukana. Lenkkipolut ovat hyväkuntoisia ja aivan meren läheisyydessä. Itse harrastan myös valokuvausta ja moottoripyöräilyä. Vaasan kaunis luonto tarjoaa todella hyvät mahdollisuudet molempiin.

  Tulevaisuudensuunnitelmasi?

  Ihan alusta asti olen kokenut olevani oikealla alalla ja saanut myös koulutusta vastaavaa työtä. Tulevaisuuden suhteen olen vielä avoimin mielin, mielenkiintoinen työ voisi olla tukkumyynnissä tai työnjohtajana keskikokoisessa firmassa.

  Sami Uusitalo


  Hae opiskelemaan

  Tutustu lisää sähkötekniikan insinööri (AMK) -koulutukseen (päivätoteutus) osoitteessa opintopolku.fi

  Siirry Opintopolkuun

  Opiskele tutkinto työn ohessa

  Kuulostaako itsenäisyys ja joustavuus hyvältä? Voit opiskella tutkinnon myös monimuotototeutuksessamme! Tutustu sähkötekniikan monimuotokoulutukseen. HAE 18.3.-1.4.

  Lue lisää monimuoto-opinnoista