Kela ja tuet
Tiesithän, että vastaanotettuasi opiskelupaikan voit hakea Kelasta opintorahaa ja opintolainan valtiontakausta. Kun allekirjoitat vuokrasopimuksesi, olet oikeutettu hakemaan myös asumistukea.
Opintoraha ja yleinen asumistuki maksetaan aina kuukauden ensimmäisenä päivänä tai kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Mikäli kuukauden ensimmäinen päivä on esimerkiksi lauantai, maksetaan opintoraha ja asumistuki tilillesi seuraavana maanantaina.
Opintojesi tulee edistyä riittävästi saadaksesi opintotukea – muuten tuki voidaan lakkauttaa tai periä takaisin.
Yksi tukikuukausi vaatii keskimäärin vähintään viisi (5) opintopistettä ja yhden lukuvuoden aikana tulee suorittaa vähintään 20 opintopistettä.
Enimmäistukikuukaudet
- 210 opintopistettä à 35 tukikuukautta
- 240 opintopistettä à 39 tukikuukautta
Opintoraha
Korkeakouluopiskelijoiden opintorahan määrä on 250,28€/tukikuukausi. Jotkin seikat voivat kuitenkin nostaa tai laskea opintorahan määrää. Erikoistapaukset voit tarkistaa Kelan sivuilta löytyvästä taulukosta.
Opintolainan valtiontakaus
Korkeakouluopiskelijoilla opintolainan valtiontakauksen kuukausierä on 650 euroa. Opiskelija voi nostaa opintolainaa yleensä kahdesti vuodessa: kerran kevätlukukaudella ja kerran syyslukukaudella. Saat itse määrätä, kuinka monta lainaerää haluat nostaa. Valmistuessasi ajallaan voit saada Kelalta opintolainahyvityksen, mikäli sinulle on kertynyt lainaa yli 2500 euroa. Opintolainahyvityksen määrä on 40%, mikä tarkoittaa sitä, että Kela maksaa osan opintolainastasi, mikäli olet suorittanut opintosi määräajassa.
Yleinen asumistuki
Yleinen asumistuki on tarkoitettu kattamaan asumisen menoja siten, että Kela maksaa asumiskstannuksista korkeinaan 80%. Yleisen asumistuen ehdot ovat samat sekä opiskelijoilla ettämuilla tuen saajilla. Asumistuki maksetaan joko yhdelle henkilölle tai yhdelle ruokakunnalle, eli pariskunnat ja kämppikset saavat vain yhden yhteisen asumistuen. Jos asut kämppiksen kanssa ja haluat saada oman asumislisän, tulee teillä olla erilliset vuokrasopimukset. Voit arvioida oman asumistukesi määrän Kelan sivuilla yleisen asumistuen laskurilla.
Omien tulojen vaikutus
Omien vuositulorajojen seuraaminen on aina omalla vastuullasi. Sinulla on kalenterivuodelle henkilökohtainen vuosituloraja, mikäli nostat vuoden aikana opintotukia. Vuosituloraja määräytyy sen mukaan, kuinka monelta kuukaudelta nostat opintotukea kalenterivuoden aikana. Nostaessasi opintotukea esimerkiksi yhdeksältä kuukaudelta on henkilökohtainen vuositulorajasi 12 498 euroa. Voit tarkistaa opintotukikuukausien vaikutuksen vuositulorajaan täältä.
Hyvinvointiohjelma
Hyvinvointiohjelman tavoitteena on turvata ja aktiivisesti kehittää keinoja ja toimenpiteitä, joilla teemme ammattikorkeakoulustamme meille kaikille turvallisen ja hyvinvointiamme tulevan opiskelu- ja työympäristön. Hyvinvointiamme uhkaaviin tekijöihin puuttuminen ja ennaltaehkäisy ovat osa ammattikorkeakoulumme kokonaistoimintaa. Tavoitteena on opiskelijoiden hyvinvointia uhkaavien ongelmien ja kriisitilanteiden varhainen tunnistaminen ja niihin puuttuminen.
Tavoitteena on myös pyrkiä estämään opiskelijoiden syrjäytyminen koulutuksesta ja tukea heidän mahdollisuuksiaan saattaa opintonsa päätökseen. Esimerkiksi päihteiden ja huumeiden käyttö sekä mielenterveysongelmat hoitamattomana tulee nähdä myös työturvallisuuden riskitekijänä. Ammattikorkeakoulussa opiskelu ja opiskeluun liittyvä työssä oppiminen edellyttävät näiden uhkaavien tekijöiden minimoimista ja ennaltaehkäisyä.
Hyvinvointiohjelman liitteenä on tiivis varhaisen puuttumisen toimintamalli, johon on koottu ohjeet avuksi ja tueksi hyvinvointia uhkaavien tilanteiden hoitamiseen sekä ennalta ehkäisyyn.
Hyvinvointiohjelma PDF
VAMK Wolffintie 30
VAMK:n YTHS:n tiloissa sijaistee yleisterveyden vastaanotto ja suun terveys:
- Terveydenhoitajat
- Fysioterapeutti
- Psykiatriset sairaanhoitajat
- Hammaslääkärin vastaanotto
- Suuhygienistin palvelut
Sisäänkäynti takapihan kautta
Aukioloajat:
- Maanantai- torstai 8.00- 15.00
- Perjantaisin 8.00-14.00
Vastaanotto tapahtuu vain ajanvarauksella joko puhelimitse tai chatin kautta!
- Yleis -ja mielenterveys: Valtakunnallinen puhelinnumero 046 710 1073 (takaisinsoittopalvelu)
- Suunterveys: Valtakunnallinen puhelinnumero 046 710 1085 (takaisinsoittopalvelu)
ALERE Wolffintie 27-31 4krs.
Aleren tiloissa sijaitsee:
- Yleislääkärin palvelut
- Psykologien palvelut
- Psykiatrin palvelut
Ota Self palvelu käyttöön asioidessasi YTHS:llä
Kaikkien uusien opiskelijoiden tulisi kirjautua Self palveluun ja päivittää sinne yhteystietonsa. Siellä voit päivittää yhteystietojasi, hallinnoida ajanvarauksiasi, käyttää chat palvelua ammattihenkilön kanssa, uusia ehkäisyreseptejä ja täyttää muitakin lomakkeita.
Oppilaitospastori
Kaipaatko keskustelukumppania
- pohtimaan ihmissuhteitasi?
- omissa tai läheisesi kriiseissä?
- elämän mielekkyyden kysymyksissä?
- uskonnollisessa pohdinnassasi?
- opiskelun tai työn tuntuessa rasittavalta?
- uupumuksen uhatessa?
Älä jää yksin! Voit ottaa yhteyttä oppilaitospappiin, kun tunnet tarvitsevasi kahdenkeskistä, luottamuksellista keskustelua ja tukea. Voit myös kysyä kaikkia kirkollisiin toimituksiin, aikuisrippikouluun tai seurakuntien toimintaan liittyviä kysymyksiä.
Poikkeusolojen aikaan tapaamiset järjestetään etänä Skypen tai muun vastaavan välityksellä, myös esimerkiksi yhteinen kävelylenkki on mahdollinen.
Sovitaan etukäteen sähköpostilla tai puhelimella aika ja paikka. Sinun henkilökohtaisissa asioissasi pappia sitoo ehdoton vaitiolovelvollisuus.
VAMKissa keskiviikkoisin klo 13-15 huone WA1128 (Wolffintie 30)
Seurakuntapastori Timo Kaukomaa
Vaasan suomalainen seurakunta
Puhelin:+358 44 4808 218
Sähköposti: timo.kaukomaa@evl.fi
Ohjaamo
Ohjaamo on kaikille alle 30-vuotiaille suunnattu paikka, joka kokoaa eri palvelut saman katon alle. Ohjaamo tarjoaa tietoa, neuvontaa ja ohjausta koulutukseen, työllistyminen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Ohjaamossa asiat etenevät. Voit tulla yksin tai yhdessä kaverin kanssa. Palvelu on maksutonta ja kaikille avointa.
Nuorisoasema Klaara (alle 25-vuotiaat)
Nuorisoasema palvelee päihteisiin liittyvissä asioissa kaikkia Vaasan opiskelijoita.
Mielenterveysasema Horisontti (yli 24-vuotiaat)
Kiireettömiä mielenterveyden avopalveluita sekä apua päihde- ja riippuvuusongelmiin Vaasassa kirjoilla oleville 25 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.
Nyyti ry
Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö. Tarjoamme opiskelijoille ja opiskeluyhteisöille tietoa, tukea ja toimintaa mielen hyvinvointiin ja 0piskelussa jaksamiseen.
Headsted
Verkkopalvelu, jonka ohjelmien avulla voit selvitä henkisen hyvinvoinnin haasteista. Ohjelmat on ensisijaisesti suunnattu lievistä oireista kärsiville tai uutta näkökulmaa ja suuntaa elämäänsä kaipaaville, mutta niitä voi käyttää myös täydentämään muuta tukea.
Mielenterveystalo -verkkopalvelu
Psykiatrian huippuasiantuntijoiden tuottamaa tietoa mielenterveysasioista, tukea omahoitoon ja ohjausta eri alueiden mielenterveyspalveluihin.
Hyvinvointiohjelma Oiva
Maksuton verkkopalvelu, jonka avulla voit lievittää stressiä, parantaa mielialaa ja saada lisäintoa elämään. Oivan harjoitukset auttavat keskittymään, olemaan tietoisesti läsnä, käsittelemään ikäviä ajatuksia ja tunnistamaan itselle tärkeitä asioita.
Digipelaamisen hallintaan: Restart-ohjelma
Restart-ohjelma auttaa, kun digipelaamisesta on tullut ongelma. Ehkä pelaaminen pyörii jatkuvasti ajatuksissa, tai arjen asioiden hoitamiselle ja ihmissuhteille ei jää aikaa.
Maksuton ohjelma parantaa pelaamisen hallintaa ja siihen voi osallistua mistä päin Suomea tahansa. Täysi-ikäisille suunnattu ohjelma sopii tietokone-, konsoli- ja mobiilipelaajille ja siihen voi osallistua nimettömänä.
Ohjelma koostuu verkkokurssista ja puheluista valmentajan kanssa. Pelaaja itse määrittelee, millaisen muutoksen pelaamisessaan haluaa saavuttaa ja millä keinoin.
Restart on osa Peluurin toimintaa. Ohjelmassa pelaajan kanssa työskentelevät pelihaittatyön ammattilaiset.
Lue lisää tai hae ohjelmaan: www.peluuri.fi/restart
Suomen Mielenterveys ry – tukea ja apua
Opintopsykologi
Opintopsykologi tarjoaa keskusteluapua ja ohjausta opintoihin liittyvissä vaikeuksissa, tavoitteena psyykkisen hyvinvoinnin tukeminen ja opiskelukyvyn edistäminen.
Voit olla opintopsykologiin yhteydessä esimerkiksi:
- Ajankäyttöön liittyvissä ongelmissa
- Kokiessasi motivaatiopulmia
- Kun koet opintojen kuormittavan, stressaavan tai uuvuttavan liikaa
- Kun opinnot jännittävät
- Kun opinnot eivät etene
- Haluat keskustella hyvinvointiisi liittyvistä asioistaa
Yhteydenotto ja ajanvaraus sähköpostitse: lotta.saranpaa@mehilainen.fi
Vastaanotot tiistaisin kampuksella (Wolffintie 30, WA1128) ja keskiviikkoisin etänä.