Hyvinvointi ja terveys

Webversio fiiliskuvat 32

Kela ja tuet

Tiesithän, että vastaanotettuasi opiskelupaikan voit hakea Kelasta opintorahaa ja opintolainan valtiontakausta. Kun allekirjoitat vuokrasopimuksesi, olet oikeutettu hakemaan myös asumistukea.

Opintoraha ja yleinen asumistuki maksetaan aina kuukauden ensimmäisenä päivänä tai kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Mikäli kuukauden ensimmäinen päivä on esimerkiksi lauantai, maksetaan opintoraha ja asumistuki tilillesi seuraavana maanantaina.

Opintojesi tulee edistyä riittävästi saadaksesi opintotukea – muuten tuki voidaan lakkauttaa tai periä takaisin.

Opiskelijan tuet

Yksi tukikuukausi vaatii keskimäärin vähintään viisi (5) opintopistettä ja yhden lukuvuoden aikana tulee suorittaa vähintään 20 opintopistettä.

Enimmäistukikuukaudet

 • 210 opintopistettä à 35 tukikuukautta
 • 240 opintopistettä à 39 tukikuukautta

Opintoraha

Korkeakouluopiskelijoiden opintorahan määrä on 250,28€/tukikuukausi. Jotkin seikat voivat kuitenkin nostaa tai laskea opintorahan määrää. Erikoistapaukset voit tarkistaa Kelan sivuilta löytyvästä taulukosta.

Opintolainan valtiontakaus

Korkeakouluopiskelijoilla opintolainan valtiontakauksen kuukausierä on 650 euroa. Opiskelija voi nostaa opintolainaa yleensä kahdesti vuodessa: kerran kevätlukukaudella ja kerran syyslukukaudella. Saat itse määrätä, kuinka monta lainaerää haluat nostaa. Valmistuessasi ajallaan voit saada Kelalta opintolainahyvityksen, mikäli sinulle on kertynyt lainaa yli 2500 euroa. Opintolainahyvityksen määrä on 40%, mikä tarkoittaa sitä, että Kela maksaa osan opintolainastasi, mikäli olet suorittanut opintosi määräajassa.

Yleinen asumistuki

Yleinen asumistuki on tarkoitettu kattamaan asumisen menoja siten, että Kela maksaa asumiskstannuksista korkeinaan 80%. Yleisen asumistuen ehdot ovat samat sekä opiskelijoilla ettämuilla tuen saajilla. Asumistuki maksetaan joko yhdelle henkilölle tai yhdelle ruokakunnalle, eli pariskunnat ja kämppikset saavat vain yhden yhteisen asumistuen. Jos asut kämppiksen kanssa ja haluat saada oman asumislisän, tulee teillä olla erilliset vuokrasopimukset. Voit arvioida oman asumistukesi määrän Kelan sivuilla yleisen asumistuen laskurilla.

Omien tulojen vaikutus

Omien vuositulorajojen seuraaminen on aina omalla vastuullasi. Sinulla on kalenterivuodelle henkilökohtainen vuosituloraja, mikäli nostat vuoden aikana opintotukia. Vuosituloraja määräytyy sen mukaan, kuinka monelta kuukaudelta nostat opintotukea kalenterivuoden aikana. Nostaessasi opintotukea esimerkiksi yhdeksältä kuukaudelta on henkilökohtainen vuositulorajasi 12 498 euroa. Voit tarkistaa opintotukikuukausien vaikutuksen vuositulorajaan täältä.

 

YTHS- opiskelijaterveydenhuolto

VAMK Wolffintie 30

VAMK:n YTHS:n tiloissa sijaistee yleisterveyden vastaanotto ja suun terveys:

 • Terveydenhoitajat
 • Fysioterapeutti
 • Psykiatriset sairaanhoitajat
 • Hammaslääkärin vastaanotto
 • Suuhygienistin palvelut

Sisäänkäynti takapihan kautta

Aukioloajat:

 • Maanantai- torstai 8.00- 15.00
 • Perjantaisin 8.00-14.00

Vastaanotto tapahtuu vain ajanvarauksella joko puhelimitse tai chatin kautta!

 • Yleis -ja mielenterveys: Valtakunnallinen puhelinnumero 046 710 1073 (takaisinsoittopalvelu)
 • Suunterveys: Valtakunnallinen puhelinnumero 046 710 1085 (takaisinsoittopalvelu)

ALERE Wolffintie 27-31 4krs.

Aleren tiloissa sijaitsee:

 • Yleislääkärin palvelut
 • Psykologien palvelut
 • Psykiatrin palvelut

YTHS-sivulle

Ota Self palvelu käyttöön asioidessasi YTHS:llä

Kaikkien uusien opiskelijoiden tulisi kirjautua Self palveluun ja päivittää sinne yhteystietonsa. Siellä voit päivittää yhteystietojasi, hallinnoida ajanvarauksiasi, käyttää chat palvelua ammattihenkilön kanssa, uusia ehkäisyreseptejä ja täyttää muitakin lomakkeita.

Self-verkkopalvelu – YTHS

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu

Sinun täytyy maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu, jos suoritat alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa ja olet ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi. Maksu täytyy maksaa, vaikka et saisi opintotukea tai käytät YTHS:n palvelujen sijaan esimerkiksi työterveyshuollon palveluita.

Terveydenhoitomaksusta ei lähetetä laskua, vaan maksu täytyy maksaa OmaKelassa oma-aloitteisesti lukukausittain. Lue Kelan sivuilta, miten maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.

Terveydenhoitomaksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin ilmoittaudut läsnä olevaksi.

 • Syyslukukauden eräpäivä on 30.9., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut syyslukukaudelle 1.10. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.12.
 • Kevätlukukauden eräpäivä on 31.1., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut kevätlukukaudelle 1.2. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.7.

Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita. Lue Kelan sivuilta, miten sinun pitää toimia, jos kuulut toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian sosiaaliturvaan.

Oppilaitospastori

Oppilaitospastori

Kaipaatko keskustelukumppania

 • pohtimaan ihmissuhteitasi?
 • omissa tai läheisesi kriiseissä?
 • elämän mielekkyyden kysymyksissä?
 • uskonnollisessa pohdinnassasi?
 • opiskelun tai työn tuntuessa rasittavalta?
 • uupumuksen uhatessa?

Älä jää yksin! Voit ottaa yhteyttä oppilaitospappiin, kun tunnet tarvitsevasi kahdenkeskistä, luottamuksellista keskustelua ja tukea. Voit myös kysyä kaikkia kirkollisiin toimituksiin, aikuisrippikouluun tai seurakuntien toimintaan liittyviä kysymyksiä.

Poikkeusolojen aikaan tapaamiset järjestetään etänä Skypen tai muun vastaavan välityksellä, myös esimerkiksi yhteinen kävelylenkki on mahdollinen.

Sovitaan etukäteen sähköpostilla tai puhelimella aika ja paikka. Sinun henkilökohtaisissa asioissasi pappia sitoo ehdoton vaitiolovelvollisuus.

VAMKissa keskiviikkoisin klo 13-15 huone WA1128 (Wolffintie 30)

Seurakuntapastori Timo Kaukomaa

Vaasan suomalainen seurakunta
Puhelin:+358 44 4808 218
Sähköposti: timo.kaukomaa@evl.fi

Apua mielenterveyteen

Ohjaamo

Ohjaamo on kaikille alle 30-vuotiaille suunnattu paikka, joka kokoaa eri palvelut saman katon alle. Ohjaamo tarjoaa tietoa, neuvontaa ja ohjausta koulutukseen, työllistyminen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Ohjaamossa asiat etenevät. Voit tulla yksin tai yhdessä kaverin kanssa. Palvelu on maksutonta ja kaikille avointa.

Ohjaamon Facebook-sivut

Nuorisoasema Klaara (alle 25-vuotiaat)

Nuorisoasema palvelee päihteisiin liittyvissä asioissa kaikkia Vaasan opiskelijoita.

Mielenterveysasema Horisontti (yli 24-vuotiaat)

Kiireettömiä mielenterveyden avopalveluita sekä apua päihde- ja riippuvuusongelmiin Vaasassa kirjoilla oleville 25 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Lue lisää

Nyyti ry

Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö. Tarjoamme opiskelijoille ja opiskeluyhteisöille tietoa, tukea ja toimintaa mielen hyvinvointiin ja 0piskelussa jaksamiseen.

Headsted

Verkkopalvelu, jonka ohjelmien avulla voit selvitä henkisen hyvinvoinnin haasteista. Ohjelmat on ensisijaisesti suunnattu lievistä oireista kärsiville tai uutta näkökulmaa ja suuntaa elämäänsä kaipaaville, mutta niitä voi käyttää myös täydentämään muuta tukea.

Lue lisää

Mielenterveystalo -verkkopalvelu

Psykiatrian huippuasiantuntijoiden tuottamaa tietoa mielenterveysasioista, tukea omahoitoon ja ohjausta eri alueiden mielenterveyspalveluihin.

Lue lisää

Hyvinvointiohjelma Oiva

Maksuton verkkopalvelu, jonka avulla voit lievittää stressiä, parantaa mielialaa ja saada lisäintoa elämään. Oivan harjoitukset auttavat keskittymään, olemaan tietoisesti läsnä, käsittelemään ikäviä ajatuksia ja tunnistamaan itselle tärkeitä asioita.

Lue lisää

Digipelaamisen hallintaan: Restart-ohjelma

Restart-ohjelma auttaa, kun digipelaamisesta on tullut ongelma. Ehkä pelaaminen pyörii jatkuvasti ajatuksissa, tai arjen asioiden hoitamiselle ja ihmissuhteille ei jää aikaa.

Maksuton ohjelma parantaa pelaamisen hallintaa ja siihen voi osallistua mistä päin Suomea tahansa. Täysi-ikäisille suunnattu ohjelma sopii tietokone-, konsoli- ja mobiilipelaajille ja siihen voi osallistua nimettömänä.

Ohjelma koostuu verkkokurssista ja puheluista valmentajan kanssa. Pelaaja itse määrittelee, millaisen muutoksen pelaamisessaan haluaa saavuttaa ja millä keinoin.

Restart on osa Peluurin toimintaa. Ohjelmassa pelaajan kanssa työskentelevät pelihaittatyön ammattilaiset.

Lue lisää tai hae ohjelmaan: www.peluuri.fi/restart

Suomen Mielenterveys ry – tukea ja apua

Lue lisää

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu 15-29-vuotiaille vaasalaisille nuorille, jotka kaipaavat tukea tulevaisuuden suunnittelussa ja arkisten asioiden hoitamisessa. 6.9.2022 alkaen etsivän nuorisotyön tavoittaa Vamkin tilasta A1128 aina tiistaisin klo 11.30-14.00, tai puhelinnumerosta: 040 6497116

Palvelu on vapaaehtoista, maksutonta ja luottamuksellista. Etsivä nuorisotyö ei koskaan tee päätöksiä nuoren puolesta tai ohjaa nuorta mihinkään ilman nuoren omaa hyväksyntää!

Etsivä nuorisotyöntekijä auttaa esimerkiksi seuraavissa asioissa:

 • tukea tulevaisuuden tai arjen suunnittelussa
 • tarvitsee apua asumiseen ja toimeentuloon liittyvissä asioissa
 • pohtii mielenterveyteen, päihteisiin ja/tai huumeisiin liittyviä asioita
 • ohjaa tarvittaessa oikeaan palveluun

ja monessa muussa, jos jokin asia askarruttaa, kysy niin selvitetään yhdessä! Kampus-alueella etsivänä nuorisotyöntekijänä toimii Teemu Sorila puh: 040 6497116