Elämää valmistumisen jälkeen

Kalle hallfors ja mikko henttinen nelio

Kalle Hällfors

Kalle Hällforsin urakehitys on oppikirjaesimerkki modernista työelämästä: osaaminen on muovautunut vuosien varrella tarpeiden mukaan, ja koulutus auttaa saavuttamaan tavoitteita.

3D-asiantuntija auttaa muita kasvamaan

  • Konetekniikan insinööri AMK.
  • Suoritti tutkinnon monimuoto-opetuksena pohjakoulutuksenaan talotekniikan tutkinto ammattiopistosta.
  • Origo Engineering -yrityksen toimitusjohtaja. Hällfors perusti Mikko Henttisen kanssa vuonna 2016 yrityksen, joka on erikoistunut 3D-tulostukseen, 3D-suunnitteluun sekä mekaniikkasuunnitteluun.

Ei ikinä ainakaan yrittäjäksi, ajatteli Kalle Hällfors opiskeluaikoinaan.

Vaasan ammattikorkeakoulun insinöörikoulutukseen kuului myös yrittäjyyskurssi, mutta siinä vaiheessa oman firman perustaminen tuntui kaukaiselta ajatukselta.

– Sitten pohdimme Mikon kanssa, että katsotaan, mitä tästä tulee. Molemmilla oli kuitenkin vahva halu kehittää uutta ja tuoda innovatiivista lähestymistapaa suunnittelutyöhön.

Mikko oli sama Henttisen Mikko, jonka kanssa Kalle Hällfors oli työskennellyt vuosia sähkökomponentteja valmistavassa yrityksessä, ja joka myös suoritti insinööritutkintoa VAMKissa töiden ohella. Lisäksi oman yrityksen perustamisvaiheessa oli suuri apu Timo Karhusesta, joka toimi heidän opettajanaan koulutuksessa ja kertoi myös omia kokemuksiaan yrittämisestä. Karhusen ansiosta kolmikko vältti monta uuden yrityksen sudenkuoppaa.

– Emmekä ole katuneet. Yrittäjyydessä myynti, osto ja laskutus ovat kaikki omissa käsissä, joten alan kaikki osa-alueet tulevat tutuiksi. Vaasan seudulla on melko paljon mekaniikkasuunnittelua tarjoavia firmoja, joten olemme viime aikoina löytäneet oman erikoisalamme.

Asiakas hyötyy

Origo Engineering poikkeaa muista suunnittelutoimistoista 3D-osaamisensa ansiosta. Ammattimainen 3D-tulostaminen nopeuttaa muun muassa yritysten tuotekehitystä, kun halutuista tuotteista saa käsinkosketeltavan mallikappaleen. Tulostimet pystyvät myös sarjatuotantoon, minkä ansiosta ne säästävät asiakkailta pitkän pennin. Lisäksi 3D-tulostuksella voi kehittää tuotantoon jigejä ja muita apuvälineitä helpottamaan työntekoa.

– Tavallisesti uuden tuotteen valmistusta varten on tilattava muotti, ja ne maksavat tuhansia euroja. Se taas ei oikein kannata, jos kyseessä on pieni erä.

Uusin tulostin on marraskuussa saapunut EOS P396, joka tuottaa monenlaisia esineitä PA-muovista. Asiakkaita on elintarviketeollisuudesta terveysteollisuuteen, ja Vaasan seudulla paljolti sähköteollisuuden piirissä.

Meitä on nyt yhteensä viisi töissä Origo Engineeringillä. Myös opiskeluaikojen porukasta on tullut hyviä kontakteja. Meillä oli hyvä porukka, jonka kanssa pidämme edelleen yhteyttä.

Technobothnialle kiitosta

Kalle Hällfors aloitti opinnot VAMKissa syksyllä 2012 ja valmistui keväällä 2016. Hän oli suorittanut talotekniikan perustutkinnon ammattiopistossa, mutta tehnyt vuosikymmenen verran töitä sähkökomponentteja valmistavassa Crimppi Oy:ssä. Konetekniikka oli alkanut kiinnostaa yhä enemmän, ja ammattikorkeakoulun monimuoto-opetus tuntui joustavalta vaihtoehdolta suorittaa tutkinto opintojen ohessa.

Ei se tietenkään aivan helppoa ole, kun viikot on töissä ja viikonloppuisin opiskelee. Mutta jos on tavoite selvillä, se motivoi. Myös työnantajan tuki auttaa paljon, samoin kuin hyvä opiskeluporukka.

Kalle ei pidä itseään erityisen innokkaana opiskelijana, mutta vakuuttaa, että tutkinnon saa tehtyä, jos intoa on.

– Kun on tapaamisissa paikalla ja tekee vaaditut tehtävät, sillä pärjää kyllä.

Perusoppien jälkeen opinnot tuntuvat mielekkäiltä myös siksi, että voi suuntautua itseään kiinnostavalle alalle. Kallelle se oli projektijohtaminen.

Hän kehuu opetushenkilökuntaa ja tiivistä yhteistyötä alueen yritysten kanssa. Kehitysehdotuksiakin on.

– Ehkä vielä enemmän suoraan työhön liittyviä oppeja saisi sisällyttää tutkintoon, esimerkiksi ohutlevymetalliopetusta ja arjen IT-taitoja. Yhteistyö Technobothnian kanssa sen sijaan on hieno asia, ja olemme jatkaneet sitä Origo Engineeringissä siirtämällä entisen tulostimemme laboratorion käyttöön.

Konetekniikka 2000px

Sinustakin Konetekniikan insinööri?

Kiinnostaako asioiden suunnittelu, tutkiminen, kehittäminen, soveltaminen ja käytännön tekeminen? Mietityttääkö, miten asiat toimivat ja tapahtuvat? Oletko utelias ja erinomainen ratkaisemaan ongelmia tai kehittämään uusia ratkaisuja?

Lue lisää