Ryhmätyöt auttavat opinnoissa

Emma latva somppi

Emma Latva-Somppi

Miten opiskelut sujuvat, jos sairastaa harvinaista tautia? Emma sairastui alakouluikäisenä narkolepsiaan, ja opintojen aloittaminen jännitti häntä.

Opiskelijatarina: tietojenkäsittely

Miten opiskelut sujuvat, jos sairastaa harvinaista tautia? Emma Latva-Somppi sairastui alakouluikäisenä narkolepsiaan, ja opintojen aloittaminen jännitti häntä. Syksyllä tietojenkäsittelyn opinnot VAMKissa aloittanut Emma on kuitenkin pärjännyt hyvin ja saanut tukea kavereilta. Heidän kanssaan voi tehdä yhdessä ryhmätöitä ja luottaa siihen, että aina joku pystyy myös auttaa vaikeissa tehtävissä.

Kauhavalainen Emma Latva-Somppi oli alakouluikäinen, kun hän alkoi olla jatkuvasti oudon väsynyt. Emma nukahteli jopa lyhyillä automatkoilla ja koulussa oppitunneilla. Kun vapaa-aika tuntui kuluvan nukkuessa, ja Emman käytös muuttui ärtyisäksi, perhe vaati kunnollisia tutkimuksia.

– Minulla todettiin narkolepsia vuonna 2013. Sen aiheutti vuonna 2009 sikainfluenssaa vastaan saatu rokotus, Emma kertoo nyt.

Narkolepsian takia Emmaa jännitti, miten opiskelut sujuisivat. Hän aloitti syksyllä 2020 tietojenkäsittelyn opinnot Vaasan ammattikorkeakoulussa.

– Minulla ei ollut varsinaista harrastustaustaa IT-puolelta, vaikka olen kyllä aina ollut kiinnostunut tietotekniikasta. En uskonut pääseväni sisään VAMKiin, mutta toisin kävi.

Emma oli muuttanut vuotta aiemmin kotipaikaltaan Kauhavalta Vaasaan. Hän oli halunnut itsenäistyä lukion jälkeen, ja käytti välivuoden opiskelemalla avoimessa yliopistossa.

– Avoimen yliopiston opinnot luetaan tutkinnossani hyödyksi vapaavalintaisina kursseina.

Yhdessä on helpompaa

Opiskelujen sujumisessa Emmaa on auttanut paljon se, että hän on löytänyt VAMKista samanhenkisiä kavereita. Heidän kanssaan voi tehdä yhdessä ryhmätöitä ja luottaa siihen, että aina joku pystyy myös auttaa vaikeissa tehtävissä.

– Nyt kun meillä on ollut paljon videoluentoja, ei siinä Zoom-tapaamisessa aina tule kysyttyä, jos ei ymmärrä jotain asiaa. Usein silti joku muu kysyy samaa asiaa, ja yhdessä voimme miettiä lisää. Myös opettajalta voi kysyä sähköpostitse lisätietoja.

Narkolepsia vaikuttaa Emman arkeen siten, että hän ottaa joka päivä muutamat päiväunet. Muuten väsymys voi ottaa vallan yllättävissäkin tilanteissa.

Harvinainen sairaus muuttaa narkoleptikon REM-unta, ja sen vuoksi Emman yöuni on katkonaista eikä riittävän palauttavaa. Yleisesti narkoleptikon nukahtamisalttiutta on verrattu tilaan, jossa terve ihminen on valvottuaan 2–3 vuorokautta yhteen menoon. Lisäksi Emmalla on narkolepsiaan liittyen myös katapleksia, joka aiheuttaa äkillisiä lihasjänteyden menetystä.

– Sairauteen liittyy minulla myös toiminnanohjauksen ongelmia, eli minun on hankala tarttua toimeen. Opiskelut ovatkin helpompia ryhmässä, koska silloin on tehtävä oma osuutensa, ettei kaveri joudu tekemään kaikkea, Emma pohtii.

Poikkeusvuonna opinnot ovat olleet pitkälti etäopiskelua. Se vaatii kaikilta itsensäjohtamistaitoja, eikä vähiten narkoleptikolta.

– Toisaalta kampuksella opiskelu on omalla tavallaan raskasta väsymyksen ja päiväunien rytmittämisen vuoksi. Opin silti itse koululla lähiopinnoissa paremmin kuin kotona. Siellä opiskelu tapahtuu ohjatusti, eikä siitä voi luistaa.

Bloggari ja vloggari

Vakava sairaus luo varjon nuoren ihmisen elämään. Pohdinnat oman paikan löytämisestä voivat olla tavallistakin ankarampia. Emma on purkanut ajatuksiaan blogiin, jossa hän kertoo elämästään narkolepsian kanssa. Blogia voi lukea täältä.

Kaiken kaikkiaan hän näkee tulevaisuuden nyt valoisana. Oma opiskeluala on löytynyt, kampuksella on kavereita ja asuminen yksiössä lähellä VAMKia sopii Emmalle hyvin.

– Olen aina tykännyt Vaasasta, joka on mielestäni sopivan kokoinen kaupunki. Kauhava on melko lähellä, jos haluan mennä käymään, mutta kuitenkin riittävän kaukana, että äiti ei ihan joka päivä tule kylään, Emma nauraa.

Tietojenkäsittelyalan näkymät avautuvat pikku hiljaa, kun opinnot edistyvät. Ennen opintoja ohjelmointi vaikutti kiinnostavimmalta uran kannalta, mutta vähitellen myös muut vaihtoehdot ovat alkaneet kiehtoa.

– Esimerkiksi tietoturva ja kyberturvallisuus ovat tärkeitä teemoja. Vielä en kuitenkaan tiedä, mille puolelle aion suuntautua. Mahdollisuudet hahmottuvat vähitellen.

Sillä välin Emma nauttii opiskelijaelämästä ja on myös mukana tekemässä VAMKin vlogia. Sitä voi seurata YouTubessa käyttäjänimellä VAMK vlog.