Tradenomiksi aktiiviurheilun rinnalla

Kasperi Polvilampi VPS

Kasperi Polvilampi

"Opiskelu on hyvää vastapainoa urheilulle. Muuten tuntuu, että kaikki ajatukset pyörivät vain pallon ympärillä myös vapaa-ajalla."

VPS:n edustusjoukkueessa pelaava Kasperi Polvilampi aloitti tammikuussa opinnot VAMKin urheilijapolussa. Opiskelu irrottaa sopivasti ajatukset jalkapallosta.

Liiketalouden opinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa, siinäpä kiinnostava ajatus.

VPS:n operatiiviinen johtaja Satu Nieminen oli juuri päästänyt suustaan jotain sellaista, joka kiinnitti Kasperi Polvilammen huomion.

– Liiketalous sanana säväytti. Olin jo aiemmin ajatellut, että voisin opiskella jotain aktiiviurheilun rinnalla, mutta en oikein tiennyt, mitä on tarjolla, Kasperi muistelee.

Tammikuussa  2021 Kasperi aloitti Vaasan ammattikorkeakoulun urheilijapolkulaisena. Polkuopinnot on räätälöity aktiiviurheilijoita silmällä pitäen, ja VAMK tekee niiden toteuttamisessa yhteistyötä VPS:n lisäksi Vaasan Sportin sekä Mailattarien kanssa. Ideana on tarjota urheilijalle mahdollisuus hankkia korkeakoulutus ilman että harjoittelu ja pelit kärsivät.

Kun opiskelija on suorittanut 30 opintopisteen kokonaisuuden avoimessa ammattikorkeakoulussa, hän voi hakea tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakoetta.

– Kovin paljon en ole vielä ehtinyt suorittaa opintoja. Talvella oli vähän epäselvää, jatkanko pelaamista Vaasassa vai lähdenkö jonnekin muualle. Siinä oli mietittävää, ja olin myös päivätöissä, kun jalkapallossa oli off-season, Kasperi sanoo.

Vastapainoa palloilulle

Vaasasta kotoisin oleva Kasperi on kevään aikana hakenut itselleen sopivaa opiskelurytmiä. Hän on keskittynyt jalkapalloon täysillä siitä lähtien kun valmistui lukiosta keväällä 2018.

– Olen pelannut Vepsussa juniorista asti, ja viime kaudella olin ensimmäistä kertaa edustusjoukkueen mukana täysaikaisesti.

Jalkapalloilijan arki kuluu pitkälti harjoittelun ja pelien ehdoilla. Treenit ovat useimmiten aamupäivällä, joten iltapäivällä on aikaa tehdä muuta.

Opiskelu on hyvää vastapainoa urheilulle. Muuten tuntuu, että kaikki ajatukset pyörivät vain pallon ympärillä myös vapaa-ajalla.

Kasperi uskoo, että opiskeluun liittyviä tehtäviä voi tehdä myös pelireissuilla. Hänen mukaansa moni muukin opiskelee matkoilla, lukee kirjoja tai hyödyntää matka-ajan muulla tavoin.

– On hienoa, että seuralla on yhteistyötä korkeakoulun kanssa. Mahdollisuuksia on tarjolla, mutta itsestä on kiinni, tarttuuko niihin.

Kurkistusikkuna opintoihin

Opiskelun ja urheilun yhdistäminen on pyritty tekemään Urheilijapolun opinnoissa mahdollisimman jouhevaksi. Kasperi kertoo, että hänelle sopii parhaiten sekä treenien että opiskelun sijoittaminen päiväsaikaan.

– Treenit, ruokailu ja sitten opintojen kimppuun. Se sopisi parhaiten. Tässä näkee myös, millaisia asioita liiketaloudessa opiskellaan, ja miten sitä voisi hyödyntää omassa elämässä.

Liiketalouden opinnoista voisi Kasperin mukaan olla iloa esimerkiksi yrittäjyydessä. Urheilualalla on runsaasti mahdollisuuksia esimerkiksi valmennuspalveluiden parissa. Aktiiviurheilussa 21-vuotiaalla on vielä parhaat vuodet tulossa.

– Tällä hetkellä annan kaikkeni Vepsulle, ja tulevaisuus näyttää, mihin se riittää.