Energiatekniikan tutkinto antaa laajat valmiudet työelämään

Joni

Niko Yli-Kuivila

Lukion ja armeijan jälkeen vaasalainen Niko Yli-Kuivila arveli, että tekniikan alan tutkinnolla löytyisi melko varmasti töitä. Hän haki ja pääsi VAMKiin opiskelemaan energiatekniikkaa syksyllä 2018.

Opiskelijatarina: Energiatekniikka

Englanninkieliset kurssit ovat parantaneet Niko Yli-Kuivilan luottamusta omaan kielitaitoon.

Energiatekniikan tutkinto antaa laajat valmiudet työelämään

Lukion ja armeijan jälkeen vaasalainen Niko Yli-Kuivila arveli, että tekniikan alan tutkinnolla löytyisi melko varmasti töitä. Hän haki ja pääsi Vaasan ammattikorkeakouluun opiskelemaan energiatekniikkaa syksyllä 2018.

– Tiesin, että energiatekniikan kursseista puolet on englanninkielisiä, ja se oli yksi syy valintaan. Oma englannin kielen taitoni ei ollut erityisen hyvä, joten ajattelin saavani samalla siinäkin harjoitusta, Niko muistelee.
Hän opiskelee nyt kolmatta vuotta VAMKissa, ja englantikin sujuu jo. Ensimmäisiä esitelmiä pitäessä kieli tuntui vielä kangertelevan, mutta vähitellen juttu alkoi luistaa yhä paremmin.

Matemaattisesti suuntautuneella Nikolla oli takanaan lukion pitkän matematiikan oppimäärä, joten opintoihin kuuluvat laskut eivät tuntuneet erityisen vaikeilta. Hän kuitenkin huomasi, että osalla oli ensimmäisenä vuonna melko paljon kurottavaa matematiikan tunneilla.

– Esimerkiksi ammattiopistosta tulevilla ei ole yhtä laajaa matematiikan tuntemusta, joten he joutuivat alussa tekemään paljon töitä pysyäkseen mukana. Meillä oli opiskeluryhmä, joten yhdessä saimme opeteltua paljon ja huolehdittua, että kaikki saavat tehtävät tehtyä.

Työelämää varten

Niko Yli-Kuivila punnitsi ennen opintojensa aloittamista, kannattaisiko hakeutua yliopistoon vai ammattikorkeakouluun. Hän päätyi VAMKiin, koska arveli ammattikorkeakoulun kurssien lähestyvän asioita enemmän käytännön näkökulmasta kuin yliopiston.

– Uskoisin, että yliopistossa joutuu opiskelemaan enemmän itsenäisesti kuin ammattikorkeakoulussa, koska teoreettista tietoa tulee niin paljon. Nyt korona-aikana meilläkin on toki ollut paljon itsenäistä etäopiskelua. Toisissa kursseissa se on ihan hyvä, mutta joissakin kaipaisi toki lähiopetusta.

Niko arvostaa insinöörin amk-opinnoissa myös monipuolisuutta. Puhtaasti teknisen osaamisen lisäksi opetellaan muun muassa yrittäjyyteen ja kannattavuuteen liittyviä asioita, joista on hyötyä monenlaisissa työtehtävissä.

– Sekin on hyvä, että kurssien sisältöä suunnitellaan pitkälti yritysten kanssa yhteistyössä. Näin kuullaan suoraan jatkuvasti muuttuvasta työelämästä, millaista osaamista siellä tarvitaan.

Lisäopinnot kiinnostavat

Nyt opintoja on vielä reilu vuosi jäljellä, ja Niko pohtii eri uravaihtoehtoja. Jatko-opinnot ovat yksi mahdollisuus, jos työelämä ei heti vie uutta tekijää mukanaan.

– Voisi olla kiinnostavaa opiskella esimerkiksi tuotantotaloutta Vaasan yliopistossa tämän jälkeen. Amk-tutkinto vastaa kandidaatin tutkintoa, joten parissa vuodessa varmaankin saisi maisterin paperit käteen.

Ammattikorkeakouluopintoja pohtiville Niko Yli-Kuivilalla on innostavia terveisiä. Uuden oppiminen on aina kivaa, ja tavallisesti opiskelijaelämään kuuluu myös runsaasti sosiaalisia tilaisuuksia ja uusia kavereita. Tutkinto antaa laajat mahdollisuudet työelämään.

– Valmistuttuasi voit hakea erilaisiin tehtäviin, joiden en edes tiennyt olevan olemassa.