Laatutyö luo pohjaa onnistumisille
Vaasan ammattikorkeakoulun laatupolitiikka määrittelee laadunvarmistusjärjestelmän, laadunhallinnan ja organisaatiokulttuurin pääperiaatteet Vaasan ammattikorkeakoulussa.
Laatutyön pääperiaatteet ovat:
- Toiminta rakentuu ammattikorkeakoulun hallituksen hyväksymiin toiminta- ja taloussuunnitelmassa esitettyihin lähtökohtiin.
- Toimintaa ohjaa ammattikorkeakoulun strategia, visio, missio ja arvot, jotka ammattikorkeakoulun hallitus on hyväksynyt.
- Koko henkilöstö on sitoutettu ja sitoutunut laatutyön toteuttamiseen.
- Laatutyö vahvistaa ammattikorkeakoulun kolmen tehtävän integraatiota (opetus, tutkimus ja aluekehitys).
Tunnustettua laatutyötä
Vaasan ammattikorkeakoulun toiminta ja laatujärjestelmä täyttävät kansalliset ja eurooppalaiset koreakoulujen laadunvarmistuksen kriteerit. Tästä osoituksena Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi on keväällä 2021 toteuttamansa auditoinnin perusteella myöntänyt VAMKille laatuleiman kuudeksi vuodeksi. Ulkopuolisen auditoinnin tarkoitus on paitsi arvioida korkeakoulun toimintaa ja laatutyötä myös tunnistaa korkeakoulun vahvuudet, hyvät käytännöt ja kehittämiskohteet, joita voidaan hyödyntää tulevassa kehittämistyössä.
Karvin raportti VAMKin arvioinnista 2021
Laatujärjestelmä
Rehtori vastaa laatujärjestelmästä. Jokainen yhteisön jäsen vastaa omien tehtäviensä mukaisesti omiin tehtäviinsä liittyvistä laadunhallinnan vastuista. Laatujärjestelmämme on kokonaisuus, joka on kuvattu Intrassamme. Intranettiin on koottu toimintaohjeet, menettelytavat ja prosessit sekä järjestelmät, joiden avulla korkeakoulu ylläpitää ja kehittää koulutuksen, tutkimuksen, johtamisen ja esimiestyön sekä kehittämistoiminnan laatua.
Laatutyön perustana on toimiva laatuprosessi
Laadunhallinnan keskeinen sisältö on kaikkien VAMKilaisten käytössä sähköisenä toimintakäsikirjana, jossa tavoitteet, toiminnot ja toimijat sekä heidän vastuunsa ovat konkreettisesti ja selkeästi määriteltyinä. Toimintasuunnitelmat, prosessikuvaukset ja palautejärjestelmät sekä määräajoin tehtävät itsearvioinnit kytkevät laatujärjestelmän korkeakoulun tavoitteisiin, toimintaan ja toiminnanohjaukseen. Laadunhallinnan avulla kehitetään ammatillisen korkeakoulutuksen laatua. Laadunhallinta on toimintojen johtamista, suunnittelua, arviointia ja jatkuvaa parantamista laatutavoitteiden saavuttamiseksi.
Suunnittele
- OKM-sopimus
- Strategia
- Visio, missio, arvot
- Työelämän tarpeet
- Toiminta- ja taloussuunnitelmat
- Opetussuunnitelmat
- Jatkuva oppiminen
Toteuta
- Johtoryhmän ja yksiköiden päätökset
- Päivittäinen toiminta
- Prosessikuvaukset ja toimintaohjeet
- Strategia osaksi arkea
Seuraa ja arvioi
- Palautejärjestelmät
- Tunnusluvut
- Katselmukset
- Opiskelijoiden ja henkilöstön kehityskeskustelut
- Avoimet keskustelutilaisuudet
- Työelämäkumppanien tapaamiset ja palaute
- Arvioinnit ja auditoinnit
Kehitä
- Strategiset kehittämishankkeet
- Toiminnan kehittäminen
- Korjaavat toimenpiteet
- Henkilöstön osaamisen kehittäminen
- Työntekemisen edellytykset
Tutustu
Laatuleima auditoinnista; työelämälähtöisyys keräsi kiitosta
Karvin puolueettoman arvion mukaan VAMKin vahvuuksia ovat tiivis työelämäyhteistyö, työelämälähtöinen koulutus sekä osallistava toimintakulttuuri.