Ajankohtaista

Ammattikorkeakouluverkko tiivistyy  

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto ARENE ry.             
TIEDOTE 16.2.2007

Opetusministeriön alaisina toimivien ammattikorkeakoulujen antamien selvitysten mukaan toimipisteverkko tiivistyy merkittävästi, sillä ammattikorkeakoulut ovat tehneet esitykset opetusministeriölle 20 yksikön lopettamisesta kokonaan tai niiden siirtämisestä toisen yksikön yhteyteen.

Nuorten tutkintoon johtava koulutus loppuu 16 paikkakunnalla, mutta maakuntakorkeakoulun muodossa aikuis- ja täydennyskoulutusta sekä aluekehityshankkeita paikkakunnilla edelleen toteutetaan. Myös ammattikorkeakoulujen määrä vähenee kolmella, kun yhden jo toteutuneen yhdistymisen lisäksi tällä hetkellä on käynnissä kaksi yhdistymishanketta.

Opetuksen järjestämisessä ammattikorkeakoulut keskittyvät valitsemiinsa vahvuusalueisiin. Ammattikorkeakoulut ovat tehneet esitykset opetusministeriölle 32 koulutusohjelman lakkauttamisesta. Erityisesti tekniikan ja liikenteen alalla koulutusohjelmien lukumäärää on karsittu ja niitä on koottu laajemmiksi kokonaisuuksiksi. Ammattikorkeakoulut panostavat kansainvälistymiseen ja ovat aloittamassa vähintään 12 uutta englanninkielistä koulutusohjelmaa.

Myös ylläpitojärjestelmien kehittäminen etenee. Kolmessa ammattikorkeakoulussa on päätetty ylläpitopohjan laajentamisesta. Kahdessa ammattikorkeakoulussa taas on selvityksen alla yhteinen ylläpitojärjestelmä yliopiston kanssa. Tämä tarkoittaisi samalla ylläpitomuodon muuttamista osakeyhtiöksi. Kahdessa kunnan ylläpitämässä ammattikorkeakoulussa on päätetty selvittää ylläpitojärjestelmän muuttamista osakeyhtiömuotoiseksi.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto ARENE ry. korostaa, että suomalaista korkeakoulujärjestelmää tulee arvioida kokonaisuutena, mutta sen sisällä voidaan, ja tulee, sallia erilaisia, alueellisia ratkaisuja. 

- Ennakkoluulottomalla rakenteensa kehittämisellä ammattikorkeakoulut vastaavat korkeakoulujärjestelmään kohdistuviin uudistamistarpeisiin ja osoittavat joustavuutensa  ja kykynsä mukautua yhteiskunnallisiin muutoksiin nopeasti ja tehokkaasti, toteaa ARENE ry:n puheenjohtaja Pentti Rauhala.

- Rakenteellisen kehittämisen toimenpiteillä selkeytetään ja vahvistetaan ammattikorkeakoulun osaamiskeskittymiä sekä palvellaan paremmin alueellisia työvoimatarpeita. Yhteistyön tiivistämisellä haetaan parempaa aluevaikuttavuutta sekä vahvuutta tutkimus- ja kehittämistoimintaan, Pentti Rauhala sanoo.

Lisätietoja:
rehtori, puheenjohtaja Pentti Rauhala, 040 773 3381
rehtori, varapuheenjohtaja Jorma Niemelä, 0400 200 760
pääsihteeri Timo Luopajärvi, 050 522 6709