Ajankohtaista

Kaksi ylempää AMK-tutkintoa Vamkille

Vamk-tiedote 1.11.2005

Opetusministeriö on myöntänyt Vaasan ammattikorkeakoululle tutkinnonanto-oikeuden seuraaviin syskyllä 2006 alkaviin ylempään AMK-tutkintoon johtaviin koulutusohjelmiin:

Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto:
Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma, tutkintonimike Tradenomi (ylempi AMK)

Sosiaali- ja terveysalan ylempi ammattikorkeakoulututkinto:
Terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelma, tutkintonimike Sairaanhoitaja (ylempi AMK)

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto vastaa työelämän muuttuneisiin koulutustarpeisiin ja antaa mahdollisuuden tutkintoon johtavaan jatko-opiskeluun ammatillista väylää pitkin. Tavoitteena on antaa opiskelijalle:

1) työelämän kehittämisen edellyttämät laajat ja syvälliset tiedot asianomaiselta alalta sekä tarvittavat teoreettiset tiedot asianomaisen alan vaativissa asiantuntija- ja johtamistehtävissä toimimista varten
2) syvällinen kuva asianomaisesta alasta, asemasta työelämässä ja yhteiskunnallisesta merkityksestä sekä valmius asianomaisen alan tutkimustiedon ja ammattikäytännön kehityksen seuraamiseen ja erittelyyn
3) valmiudet elinikäiseen oppimiseen ja jatkuvaan oman ammattitaidon kehittämiseen
4) työelämässä vaadittava hyvä viestintä- ja kielitaito sekä
5) kansainvälisen vuorovaikutuksen ja ammatillisen toiminnan edellyttämät valmiudet.

Ylemmän AMK-tutkinnon laajuus on 90 opintopistettä. Hakukelpoisuus ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin on perustutkinnon tai muun soveltuvan korkeakoulututkinnon lisäksi kolmen vuoden työkokemus.

Kaksiportaiseen tutkintorakenteeseen eurooppalaisten esimerkkien mukaisesti

Eduskunta hyväksyi jatkotutkinnot pysyväksi osaksi korkeakoulujärjestelmää 1.6.2005 ja laki astui voimaan 1.8.2005. Ammattikorkeakoulujen jatkotutkintojärjestelmää vakinaistetaan siten Suomessa Bolognan sopimuksen ja eurooppalaisten esimerkkien mukaisesti kohti kaksiportaista tutkintorakennetta, jossa voidaan joustavasti siirtyä alemmalta ns. Bachelor-tasolta ylempään ns. Master-tason koulutukseen. Koulutusrakenteiden yhtenäistämisellä pyritään lisäämään opiskelijoiden, henkilöstön ja työvoiman liikkuvuutta sekä parantamaan Euroopan kilpailukykyä.

Ylempi AMK-tutkinto rinnastetaan Suomessa ylempään korkeakoulututkintoon ja se tuottaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan kuin yliopistoissa ja muissa tiedekorkeakouluissa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.