Ajankohtaista

Karelsk pirog á la Jin Ye

Testdag torsdag 29.11.2007

    

Tredje årets restonomstuderande Jin Ye har utvecklat nya recept av den karelska pirogen på kursen "Product Development and Sensory Evaluation". Ye har utgått ifrån sin egna matkultur och utvecklat asiatiskt inspirerade piroger. Förutom själva produktutvecklingen inkluderar kursen testning och analysering. Denna gång var det personalen i RC29-byggnaden som var utvald testpanel. 


Tre piroger fyllda med rökt fisk utvärderades. Paneldeltagarna förundrades hur olika de tre pirogerna smakade. Samtidigt rådde en hemlighetsfull stämning och nyfikenhet över vad bordsgrannen skrev på sin lapp. Frågan några ställde var om vår studerande väljer att sälja den vinnande produkten till Saarioinen eller Kotiuuni?

Det var koncentration och känsliga sinnen som gällde vid smaktestet av de asiatiskt inspirerade karelska pirogerna. Deltagarna i testpanelen fick inte yppa ett ord med grannen under den sensoriska analysen.

Företagskliniken har erbjudit liknande produktutveckling åt restaurangägare runtom i nejden och på det sättet uppmärksammat att det finns många utvecklingsmöjligheter i den branschen. Företagen erbjuds t.ex. förslag på nya namn till produkter, nya maträtter till menyer eller rentav till företagets helhetskoncept med hjälp av denna produktutvecklingsmetod.

Företagsklinikens samarbetsföretag i produktutvecklingsprojekt:
Loftet, Vasa
Hemgården RH, Vörå
Carlsro, Kristinestad
Fänrik Ståls center, Oravais

Jin Ye och lärare Eliisa Lahola.


Tilläggsinformation
eliisa.lahola@puv.fi
annika.torniainen@puv.fi

Text och bilder: Annika Torniainen