Ajankohtaista

Korona herätti yhteisöllisyyden ja auttamisen halun – Opiskelijatapahtumat siirtyvät nyt verkkoon

Julkaistu 2020-10-26 08:50:02 EET.

VAMOK tarjosi koronaepidemian puhjettua opiskelijoille muun muassa ruokaa ja keskusteluapua. Vertaistuki auttoi monia hankalassa tilanteessa.

Aleksi-ja-Paavo_vaaka_Www.jpg

VAMOKin Paavo Sormunen (oik.)  ja VYY:n Aleksi Sandroos.


Vaasan tautirypäs laajeni nopeasti syys-lokakuun vaihteessa, kun virus pääsi leviämään opiskelijajuhlissa. Koronavirustartuntoja ilmeni yhteensä satoja, ja niiden vuoksi myös Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijoita jäi laajalti karanteeniin.

– Karanteeni kuulosti monista etukäteen jopa raskaalta, mutta vertaistuki on auttanut paljon. Suurin osa on suhtautunut hyvin, kun on tiennyt, että ei ole yksin asian kanssa, sanoo ammattikorkeakoulun opiskelijakunta VAMOKin hallituksen puheenjohtaja Paavo Sormunen.

Valtaosa opiskelijoiden karanteeneista on jo päättynyt. Karanteeni kesti suurimmalla osalla kaksi viikkoa, koska uusi suositus kymmenen päivän karanteenista altistustapauksissa tuli vasta Vaasan tartuntaryppään jo ilmettyä.

Opiskelijajärjestössä tartuttiin heti toimeen ja järjestettiin tukea kaikille halukkaille. Karanteenissa oleville tarjottiin muun muassa ruoka-apua, johon tarttuivat etenkin muualta Vaasaan muuttaneet.

– Heillä ei ole täällä sukulaisia tai muutakaan turvaverkkoa, joten kaupassakäynti olisi ollut heille hankalaa. Osalla oli tilanne, että kaveritkin olivat karanteenissa, joten apua olisi ollut muuten vaikea saada, Sormunen kertoo.

Ruoka-avusta tehtiin sujuvaa käyttämällä verkkokauppa-alustaa. VAMOK ja Vaasan yliopiston ylioppilaskunta kokosivat yhdessä myös tietopaketin, mistä kaupoista ja palveluista ruokaa voi tilata kotiin.

Yhteisöllisyys kasvaa

Käytännön ruoka-avun lisäksi opiskelijoille on tarjottu tukea henkiseen jaksamiseen. Yhdessä opiskelijoiden mielenterveyspalvelujärjestö Nyytin ja VYY:n kanssa toteutettiin viime viikolla ryhmächat, jossa sai purkaa huoliaan ja myös pahaa oloaan.

Pandemia aiheuttaa huolta jo itsessäänkin, ja lisäksi opiskelijat ovat kokeneet julkisen keskustelun heitä syyllistävänä. Paavo Sormunen uskoo, että myös keskustelu laantuu vähitellen.

– Ymmärretään, että kuten kaikissa ihmisryhmissä, myös opiskelijoissa on vastuuttomia ja vastuullisia.

Opiskelijakunnassa katsotaan jo eteenpäin ja suunnitellaan tulevaa. Syksystä ja talvesta selvitään yhteisöllisyyden avulla.

– Suosittelemme etäaktiviteetteja, joiden avulla voi olla mukana opiskelijatoiminnassa ja saada piristystä syksyyn. Esimerkiksi täysin etänä järjestettävään VAMOKin vuosijuhlan korvaavaan Zoom-tilaisuuteen osallistuttiin etäyhteydellä, samoin muihin myöhemmin julkistettaviin etätapahtumiin. Haluamme kuitenkin pitää tiettyjä opiskelijakulttuurin perinteitä yllä, ja etätapahtumat ovat tällä hetkellä turvallisin tapa niitä toteuttaa.