Ajankohtaista

Matkailu avartaa mieltä ja kieltä -intensiivikurssi Siperiassa

Julkaistu 2019-04-24 10:06:00 EEST.

Aurinkoisena lauantaipäivänä maaliskuussa yhdeksän VAMK:n energia- ja ympäristötekniikan opiskelijaa, koulutuspäällikkö Lotta Saarikoski ja lehtori Riitta Niemelä valmistautuivat Siperian seikkailuun eli intensiivikurssiin Irkutskissa.

Matka kohti Irkutskin kaupunkia ja siellä sijaitsevaa INRTU – yliopistoa, alkoi Vaasan rautatieasemalta. Pääsimmekin heti jo menomatkalla Moskovan lentokentällä ns. seikkailun makuun, kun jouduimme järjestelemään lentojamme uudelleen keskellä sunnuntaiyötä lentokentällä ilmenneiden ongelmien vuoksi. Opimme tästä sen, että Moskovan kentällä pitää vaihtoaikaa olla ainakin 3 tuntia eikä Aeroflotin myymien lentolippujen vaihtoaikoihin kannata aina luottaa!  Pienten viivästysten jälkeen pääsimme kuitenkin lopulta jatkamaan matkaa ja maanantaina saavuimme kutakuinkin ajoissa pitkän lennon jälkeen aamuyöllä Irkutskiin. Lyhyiden nokosten jälkeen suuntasimme kohti Irkutskin teknistä yliopistoa, jossa meitä odottivat INRTU:n ja TPU:n opiskelijoiden lisäksi paikallinen uutistoimisto kameroineen.

1_luokka_irkutsk.jpg

Kuva 1.  Lyhyiden yöunien ja pitkän lentomatkan jälkeen insinööriopiskelijat aloittamassa intensiivikurssia

Ensimmäisenä päivänä saimme informaatiota 10 päivän työrupeamastamme ja ohjeistusta kurssimme aiheeseen ja tiimityöhön. Kurssin aiheena oli Sustainable Design for Smart Regions - Blockchain Application for Sustainable Energy Systems. Tiimityön aihe oli lyhyeen aikaan nähden melko laaja ja haastava, joten aiheen ymmärtäminen ja projektin suorittaminen kunnialla tulikin vaatimaan ryhmiltä paljon työtä ja hyvää yhteistyötä tiimeissä.

2_opiskelijattyöntpouhussa.jpg

Kuva 2.  Kurssi alkoi tiimien pelisääntöjen laatimisella ja jäsenten tutustumisella toisiinsa

3_veraopettaa_.jpg

Kuva 3.  Opiskelijatiimit oli koottu energia-, ympäristö-, sähkö- ja tietotekniikan insinööriopiskelijoista

4stanishlaopetta.jpg

Kuva 4. Intensiivikurssilla käsiteltiin  lohkoketjuja ja hajautettua sähköverkkoa

Päivien ohjelma koostui luennoista ja tiimityöskentelystä. Opiskeluiden lomassa pääsimme myös tutustumaan paikalliseen kulttuuriin. Kävimme kiertoajelulla Irkutskin kaupungissa, tutustuimme Baikalin historiasta ja eläinlajeista kertovaan museoon sekä paikalliseen ulkoilmamuseoon.

5_taltydymuseossa.jpg

Kuva 5. Ulkoilmamuseossa näimme paikallista vanhaa rakentamista ja museon työpajassa jokainen teki itselleen oman tuohisen soittimen.

6_irkutsk_kaupunki.jpg

 

Kuva 6. Irkutsk on vilkas kauppakaupunki, jonka joki jakaa kahteen osaan

INRTU:n historia juontaa juurensa jo vuoteen 1874, jolloin Teknillinen koulu perustettiin Irkutskiin. Alkuaikoina  koulun päätavoitteena  oli kouluttaa   teknistä – ja johtohenkilöstöä Siperian lukemattomille  kaivoksille. Tämän johdosta yliopistolla on edelleenkin vaikuttava mineraalimuseo, jossa kävimme ekskursiolla.  Näimme museon geologisia ihmeitä, mm. vain tällä alueella esiintyvän mineraalin (Charoiitti) hienoja versioita. Alla kuvassa mm. hienoja ametistikiteitä.

7_museo_kivi.jpg

Kuva 7.  INRTU:n museossa oli hienot mineraalikokoelmat

8_baikal_museo.jpg

 

Kuva 8.  Baikal-järven geologinen historia on todella mielenkiintoinen

Matkamme ehdottomia kohokohtia oli tutustuminen kauniiseen Olkhon -saareen Baikal – järvellä.  Tälle saarelle meidän oli tarkoitus suunnitella älykäs lohkoketju-teknologiaan perustuva hajautettu sähköjärjestelmä.  Saarella saimme viettää kolme päivää, jonka aikana ehdimme tutustua paitsi saaren sähköiseen infrastruktuuriin, niin myös itse saareen ja sen luonnon ihmeisiin. Teimme saarella myös tuttavuutta paikalliseen saunaan eli banjaan.

9_pylväs.jpg

Kuva 9. Olkhonilla näkee edelleen luonnonuskontojen ja shamanismin vaikutteita

 

10_olkohonkylä.jpg

Kuva 10. Näkymä kylään Olkhonilla

Olkhonin saari on saanut sähköt aika myöhään ja saaren sähköverkko olikin yhtenä ryhmän ekskursion kohteena.  Jotkut ehtivät myös pyöräilemään saarta ympäri ja käymään jopa Baikalin jäällä ihailemassa mahtavia jäämuodostelmia ja itse läpikuultavaa jäätä.

11_shamanrockaamulla.jpg

Kuva 11. Kylän  tärkein ”kivi” ja nähtävyys oli nk. Shaman rock

12_jarkko4.jpg

Kuva 12. Suureksi hämmästykseksemme Siperiassa ei juuri ollut lunta ja lakeus oli suuri

13_baikallaaja.jpg

Kuva 13. Baikal-järven jää on erikoisen näköistä ja läpikuultavaa

Intensiivikurssimme päättyi projektitöiden esitystilaisuuteen, jossa kansainväliset ryhmämme esittelivät työnsä tulokset kuinka lohkoketjusovelluksia voitaisiin käyttää hajautetuissa sähköverkoissa Olkhonin saarella. Seminaarissa palkittiin myös paras tiimi. Koska raati ei päässyt voittajasta yhteisymmärrykseen, jaettiin palkinto kahden tiimin kesken.

INRTU:n puolella kurssin käytännön järjestäjinä toimivat Varvara Panko ja hänen tiiminsä, jotka hoitivat kaikki viikon järjestelyt hienosti.  Kurssin opettajina toimivat INRTU:n tietotekniikan opettaja Stansishlav Grigoriev, TPU:n sähkötekniikan opettaja Vera Shestakova ja Svetlana Rybushkina sekä VAMK:n omat opettajat Riitta Niemelä ja Lotta Saarikoski.  Kiitämme Suomen valtiota First plus – apurahasta ja VAMK:n stipendirahastoa matka-avustuksesta.

14_loppukuvavarvaralta_2.jpg

Kuva 14. Onnistuneen kurssin jälkeen on helppo hymyillä

Teksti:  Kurssin osallistujat luokilta ET-3 ja YT-3 ja Lotta Saarikoski

Kuvat : ET-3 ja YT-3 opiskelijat  ja Lotta Saarikoski