Ajankohtaista

Nuoriso liikkeellä Seinäjoen SeNuKo-messuilla

Kevään yhteishaku sai Pohjanmaan nuorisoa liikkeelle Seinäjoella 17-18.1. pidetyille Senuko-koulutusmessuille. Lähes 9000  yläastelaista ja lukiolaista opiskelujaan miettivää nuorta kävi etsimässä tietoa eri koulutusvaihtoehdoista. Vaasan ammattikorkeakoulu oli tietenkin mukana, ja vilskettä ja kiinnostuneita osastollamme riitti.

Vamkin monialaisuus kiinnostaa



"Sairaanhoitajaksi vai restonomiksi ... vai tradenomiksi ? ... tai miksei vaikka  insinööriksi, eikös niillä ole aika hyvät palkat?", mietiskelivät monen muun messukävijän lailla Lapuan yläasteen 9. luokkalaiset Milla Kankaanpää, Elina Syväoja, Maiju Parviainen ja Anni Kivioja. "Hyvä valikoima teillä", totesivat tytöt pyöritellessään Vamkin koulutustarjontaa esittelevää leikkimielistä kiekkoa. Tytöistä ei vielä kenellekään ollut selvää urasuuntaa. Edes valinta lukion tai ammattiopiston välillä ei ollut kaikilla selvillä. "Meistä voi siis tulla vaikka mitä", nauroivat tytöt.

"Onneksi  meille Vamkiin voi hakea sekä lukiosta että ammattiopistosta", selvittivät nykyistä koulutus- ja hakujärjestelmää Vamkin esittelijät Marko Tikkamäki (alla olevassa kuvassa vasemmalla) ja Ville Hörkkö (alla olevassa kuvassa oikealla). Rakennustekniikan insinööriksi opiskeleva Marko ja tietojenkäsittelyn tradenomiksi tähtäävä Ville kertoivat olevansa tyytyväisiä opintovalintaansa. Myös Vamk opinahjona ja Vaasa opiskelukaupunkina tuntuivat hyviltä. "Kyllä Häjytkin voivat Vaasassa viihtyä" leukailivat Ylihärmästä kotoisin oleva Marko ja seinäjokelainen Ville.

Kansainvälisyys ja kielitaito etuja työelämässä

Monia kiinnosti Vamkin kansainvälisyys ja mahdollisuus tarjota koulutusta suomen lisäksi myös englanniksi ja ruotsiksi.

  
Kansainvälistä väriä Vamkin ständille toi saksalainen, Dresdenissä Hochschule für Technik und Wirtschaft:issa liiketaloutta opiskeleva Andrea Schulz (kuvassa keskellä), joka on marraskuusta lähtien ollut Vamkin  haku- ja kv-toimistossa kansainvälisenä vaihto-harjoittelijana. "Kielitaito ja kokemus eri kulttuureista jo opiskeluaikana on aina valtti työelämässä", hän totesi. Norjalaisia sukujuuria omaava Andrea kertoi oppineensa Vaasassa jopa vähän ruotsia. "Välkommen till Vasa" hän toivotti kävijöille sujuvasti, englannin, saksan ja suomen lisäksi.

  
Kansainväliset työharjoittelu- ja vaihtomahdollisuudet kiinnostivat myös Kurikan lukiota käyvää Laura Kalliota (kuvassa vas), jota opasti Vamkilla liiketaloutta opiskeleva Sari Huhtamaa. "Eniten ulkomaan harjoitteluihin ja vaihtoihin meiltä lähtevät hotelli- ja ravintola-alan sekä liiketalouden opiskelijat, mutta kaikilla koulutusohjelmasta riippumatta on siihen mahdollisuus", kertoi Sari. 

Hyödyt irti myös opiskelijaelämästä

Opintojen aikana kannattaa osallistua myös opiskelijatoimintaan, sillä kivojen kokemusten lisäksi se kehittää monia  työelämässäkin käyttökelpoisia taitoja ja verkostoja, suositteli opiskelijakunta Vamokin tutorvastaavaksi äskettäin valittu Sari Huhtamaa. "Esimerkiksi tällaiset edustamiset messuilla, vierailuilla ym. ovat konkreettista harjoittelua työelämää varten".

Monitasoinen yhteistyö ja täsmäkontaktit valttia 

  
Seinäjoen lukiota käyvä Hannu Raumann tiesi Vamkin tekniikan opetuksen monipuoliseksi ja tasokkaaksi. Häntä opasti opinto-ohjaaja Antti Ahola, joka kertoi myös  insinööritutkinnon eri jatko-opintomahdollisuuksista mm. yliopistossa. Vamkin ja Vaasan yliopiston hiljattain solmittu yhteistyösopimus ns. koulutuspoluista tuo ajan myötä lisää joustavuutta juuri jatko-opintomahdollisuuksiin.

Senukossa ylläpidettiin tärkeitä yhteistyösuhteita myös Pohjanmaan eri lukioiden ja ammattiopistojen opinto-ohjaajien kanssa. 

  
"Hienoa, että Vamk jalkautuu kouluille, sieltähän ne potentiaaliset nuoret helpoimmin tavoittaa", totesi Kurikan ammattiopiston tekniikan opinto-ohjaaja Risto Ojanperä (kuvassa vasemmalla). Vamkin Antti Ahola ja kenttämarkkinoinnissa marraskuussa aloittanut Merja Salomäki-Jurkka suunnittelemassa maaliskuussa toteutettavaa Vamk Road Show-päivää, jolloin vieraillaan Kurikan lisäksi myös Lapuan HAMIssa. Molemmilla paikkakunnilla esittelyihin on kutsuttu lisäksi lähialueiden lukiolaisia.

"Kierrämme paraikaa ahkerasti maakunnan kouluja, samoin vierailuryhmiä käy viikottain tutustumassa Vaasassa, eli kiirettä pitää", totesi Merja. Paras imagovaikutus saadaan kuitenkin monen eri kanavan kautta: tarjoamalla korkeatasoista opetusta, turvaamalla jatkuva markkinointi-näkyvyys sekä solmimalla pitkäjänteisiä täsmäkontakteja maakunnan lukioiden ja ammattiopistojen kanssa.

Teksti: Merja Salomäki-Jurkka
Kuvat: Vesa Sirén