Ajankohtaista

Opintojen edistymisen arviointiperusteet yhtenäistyvät

OPM-tiedote
19.5.2004

Opintotukiasetus muuttuu. Asetuksessa säädetään opintotuessa käytettävistä korkeakouluopiskelijoiden opintojen edistymisen arviointiperusteista. Valtioneuvosto päätti asiasta keskiviikkona.

Asetuksen muutos liittyy 1.8.2004 voimaantulevaan opintotukilain muutokseen. Lain 5 b §:ssä säädetään opintojen riittävästä edistymisestä, josta voidaan antaa valtioneuvoston asetuksella tarkempia säännöksiä.

Asetuksen mukaan opiskelijan työmäärän arviointiperusteena käytettäisiin opiskelijan suorittamia opintoviikkoja kuten nykyisinkin. Opintoviikkomäärät vahvistetaan erikseen yliopisto-opiskelijoille ja ammattikorkeakouluopiskelijoille, koska yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa lukuvuoden työmäärän mitoitus on erilainen.

Opintotuen maksamisen jatkamiseen riittävä opintosuoritusten määrä on yliopistoissa keskimäärin vähintään 2,7 opintoviikkoa tukikuukautta kohti ja ammattikorkeakouluissa keskimäärin vähintään 3,2 opintoviikkoa tukikuukautta kohti. Jos opintosuorituksia olisi koko tuetulta opiskeluajalta em. vähemmän, opintotuen maksamista voidaan kuitenkin jatkaa, jos opiskelijalla on edellisen lukuvuoden tukikuukausien ajalta mainitut opintosuoritukset. Sääntöjen yhdenmukaistaminen lisää opiskelijoiden keskinäistä yhdenvertaisuutta. Useimmissa yliopistossa ja ammattikorkeakouluissa seurantakriteeri kiristyisi hiukan nykyisestä ja muutamassa yliopistossa se lievenisi.

Opiskelijalle, jonka opintosuoritusten määrä alittaa opintosuoritusten vähimmäismäärän, lähetetään selvityspyyntö, johon hänen on vastattava. Opintotukilain mukaan opintotukilautakunta voi jatkaa tuen myöntämistä, vaikka säädetyt opintoviikkorajat alittuvat. Vähäisissä opintoviikkorajan alituksissa käytäntönä on, että tuen myöntämistä jatketaan, mutta opiskelijalle annetaan määräaika, jonka kuluessa hänen tulisi nopeuttaa opintojaan tai tuen jatkamisedellytykset arvioidaan uudelleen. Yleensä ei esimerkiksi ole perusteltua lakkauttaa opintotukea ensimmäisen lukuvuoden jälkeen, vaikka opiskelijan opinnot eivät ole edistyneet riittävästi. Tällöin on kuitenkin perusteltua ilmoittaa opiskelijalle, että tutkinnon suorittaminen opintotukeen oikeuttavassa ajassa ei ole mahdollista, jos opintojen eteneminen ei tehostu.

Seurantarajan tarkistaminen lisää vuosittain jonkin verran opintotukilautakuntien valvontaan tulevien tapausten määrää. Opintotuki on riittämättömän opintojen edistymisen perusteella lakkautettu vuosittain noin 4 000 korkeakouluopiskelijalta. Määrän ei arvioida kasvavan opintoviikkorajan tarkistamisen yhteydessä.

Asetus tulee voimaan samanaikaisesti opintotukilain muutoksen kanssa 1.8.2004. Ennen asetuksen voimaantuloa suoritettujen opintojen edistymisen riittävyyttä arvioidaan aikaisempien säännösten perusteella. Käytännössä siten vielä lukuvuoden 2003-2004 opintojen edistymisen seurannassa sovellettaisiin aikaisempia opintotukilautakuntien asettamia opintoviikkorajoja.

Nykyisin opintotukilautakunnat ovat määritelleet omassa korkeakoulussaan sovellettavat arviointiperusteet opetusministeriön antaman suositusluonteisen ohjeen perusteella.

Lisätietoja:
- neuvotteleva virkamies Leena Koskinen, puh. (09) 160 77443