Ajankohtaista

Opintotukeen korotuksia ja opintolainavähennys käyttöön

OPM-tiedote 8.6.2005

Hallitus esitti opintotukilain ja verolainsäädännön muutosten vahvistamista keskiviikkona 8. kesäkuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa  lait perjantaina. Muutosten myötä korkeakouluopiskelijoiden opintolainan valtiontakauksen määrä nousee 220 eurosta 300 euroon kuukaudessa ja asumislisää myönnettäessä huomioon otettava asumismenojen enimmäismäärä 252 euroon. Uutena tukimuotona otetaan käyttöön verosta tehtävä opintolainavähennys.

Opintolainavähennyksen saavat korkeakoulututkinnon määräajassa suorittaneet verovelvolliset. Vähennys on 30 prosenttia opintojen aikana kertyneen opintolainan 2 500 euroa ylittävästä määrästä. Vähennys tehdään suoraan verosta enintään tutkinnon suorittamisvuotta seuraavan kymmenen vuoden aikana. Kansaneläkelaitos päättää oikeudesta opintolainavähennykseen. 

Oikeuden opintolainavähennykseen saavat yliopistossa ylemmän korkeakoulututkinnon enintään kaksi vuotta tutkinnon laajuutta pidemmässä ajassa suorittaneet ja alemman korkeakoulututkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon yhden vuoden tutkinnon laajuutta pidemmässä ajassa suorittaneet. Määräaikaan voi saada  pidennyksiä, jos lainansaajan opinnot ovat viivästyneet asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaisen palveluksen tai oman sairauden vuoksi.

Muutokset tulevat voimaan 1.8.2005 lukuunottamatta asumislisää myönnettäessä huomioonotettavien asumismenojen rajan korotusta, joka tulee voimaan 1.11.2005. Opintolainan verovähennysoikeus koskee siten opiskelijoita, jotka on hyväksytty korkeakouluun aikaisintaan kesän 2005 opiskelijavalinnassa tai niitä, jotka ovat saaneet opiskelupaikan aikaisemmin, mutta kirjoittautuvat läsnäolevaksi ensimmäisen kerran syyslukukaudelle 2005.

Lisätietoja:
- neuvotteleva virkamies Leena Koskinen, puhelin (09) 160 77443
- ylitarkastaja Virpi Hiltunen, puhelin (09) 160 77034