Ajankohtaista

OPM-tiedote: Opintotukeen parannuksia

Hallituksen sivistyspoliittinen ministerityöryhmä käsitteli kokouksessaan 28.1.2005 korkeakouluopiskelijoiden opintotukeen kaavailtuja parannuksia.

Opintotuki kuuluu kulttuuriministeri Tanja Karpelan toimialaan. Esitys parantaa korkeakouluopiskelijoiden opintososiaalista asemaa. Opintotuen riittävyyttä ja kannustavuutta on tarpeen parantaa, jotta suunnitelmallinen ja täysipäiväinen opiskelu on mahdollista ja opiskeluajat lyhenevät. Opiskeluaikojen lyhenemisellä nopeutetaan koulutuksesta työelämään siirtymistä ja vastataan näin lähitulevaisuudessa työmarkkinoilla tapahtuvaan työikäisen väestön merkittävään poistumaan.

Kaikkien korkeakouluopiskelijoiden opintolainan enimmäismäärä korotetaan 1.8.2005 lukien 300 euroon kuukaudessa.

Yliopistossa uuden tutkintorakenteen mukaisesti opintonsa aloittavien ja uusien ammattikorkeakouluopiskelijoiden opintotukea tullaan ehdottamaan muutettavaksi ensi syyslukukauden alusta lukien siten, että opintolainansaajalle voidaan myöntää opintolainavähennys korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeisessä verotuksessa. Edellytyksenä olisi tutkinnon suorittaminen määräajassa. Tyypillisessä tapauksessa tutkinnon suorittaneen ei tarvitsisi hakea erikseen oikeutta vähennykseen, vaan Kansaneläkelaitos päättäisi siitä.

Esitykseen sisältyy myös vuoden 2005 talousarvion antamisen yhteydessä päättämä asumislisässä huomioonotettavan asumismenojen rajan korottaminen 1.11.2005 lukien 252 euroon.

Sivistyspoliittisessa ministerityöryhmässä sovittiin, että hallituksen esitys eduskunnalle opintotukilain muuttamisesta ja opintolainavähennyksen edellyttämistä muutoksista verolainsäädäntöön annetaan helmikuussa 2005.

Kulttuuriministeri asettaa hallituksen esityksen antamisen jälkeen työryhmän, jonka tehtävänä on suunnitella ja koordinoida opintolainavähennyksen käyttöönottovaiheen tiedottamista. Työryhmässä olisivat mukana Kansaneläkelaitos, verohallinto, opiskelijajärjestöt, korkeakoulujen opintotukilautakunnat ja Suomen pankkiyhdistys.

_ _ _

Lisätietoja:

- neuvotteleva virkamies Leena Koskinen, puhelin (09) 160 77443
- ylitarkastaja Virpi Hiltunen, puhelin (09) 160 77034
- erityisavustaja Sirpa Hartojoki, puhelin (09) 160 77413, 050 467 1945