Ajankohtaista

Osaamisen imussa Knowhow-messuilla

Kuudennen kerran Mustasaaren Botniahallissa 18.-19.11. järjestetyt Knowhow rekrytointi- ja työelämämessut keräsivät taas yli 8500 kävijää. Messuvieraat olivat pääsääntöisesti suomen- ja ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta sekä Vaasan lähialueilta tulevia toisen asteen opiskelijoita ja lukiolaisia, jotka tutustuivat noin 120 näytteilleasettajan koulutustarjontaan ja muihin alan palveluihin. Alueen työelämä oli myös aktiivisesti mukana tapahtumassa, vaikka tämän hetkinen taantuma tuntui verottaneen viime vuoteen verrattuna työpaikkojen määrää. Monilla aloilla tarjolla oli etupäässä kesätöitä.

Vamk näkyi messuilla tuttuun tapaa kansainvälistä ajattelu- ja opiskelutapaansa henkivällä be global -teemalla, josta olivat kertomassa eri koulutusohjelmia edustaneet opiskelijaesittelijät.

- Kansainvälisyys on arkipäivää niin sosionomin kuin insinöörinkin työsaralla, joten sitä on hyvä päästä harjoittelemaan jo opiskeluvaiheessa, totesivat tietotekniikkaa opiskeleva, Helsingistä kotoisin oleva Jonne Eilimö sekä sosionomiksi opiskeleva mänttäläinen Riikka Roive. 

Hyvän koulutuksen perään kannattaa lähteä kauemmaksikin. Molemmat ovat esimerkkejä kauempaa tulleista opiskelijoista, jotka pitivät Vaasaa sopivana opiskelijakaupunkina. Tyytyväinen opiskelijakaupunkiinsa oli myös Kurikasta Vaasaan konetekniikka opiskelemaan tullut Annamari Koskela, joka näki myös alueen työmarkkinat positiivisina ja iloitsi juuri Wärtsilältä saamastaan opinnäytetyöpaikasta.  



Tietotekniikkaa opiskeleva Jonne Eilimö, sosiaalialaa edustava Riikka Roive sekä konetekniikan opiskelija Annamari Koskela Vamkin ständillä.

Vamk-osaston yhtenä vetonaulana toimi myös Suomen Talent-kisassa semifinaaliin asti upeilla tanssiesityksillään päässyt, Vamkissa rakennustekniikkaa opiskeleva Wafa Ameli, joka saikin ahkerasti jaella nimikirjoituksia.

- Kiirettä on pitänyt viime päivinä, nauroi Wafa, mutta totesi, että halusi ilman muuta olla mukana Knowhow-messuilla edustamassa Vamkia ja kannustamassa erityisesti tyttöjä tekniikan aloille. 



Wafaa onnittelemassa Vaasan lyseon lukion opinto-ohjaaja Maija-Liisa Karjala, joka iloitsi oman kasvattinsa sijoituksesta. Hyvä osaaminen, uskallus ja sisu tuovat aina tulosta, oli kyse sitten harrastuksesta tai ammattiosaamisesta, kuittasi tyytyväisenä myös Vamkin tekniikan opinto-ohjaaja Antti Ahola.

Messukävijöitä hauskuutti tietysti myös Vamkin oma maskotti Bertil, jonka sieluna toimi tällä kertaa tradenomiopiskelija Tero Puska. Messuvieraat saivat ikuistaa itsensä Bertilin kanssa ja valokuvattavia riitti koko päiväksi.

Bertilin kainalossa Merenkurkun koulun 9. luokan oppilaat Anniina Tuomivirta, Nadja Palani, Wendy Baffour ja Nadja Siren, joilla kaikilla oli edessään valinta, mennäkö lukioon vai ammattiopistoon. Tietoa ja vinkkejä päätöksentekoon haettiin myös Vamk-ständiltä.



Bertilin kanssa kuvaan halusivat myös VAO:lla ensimmäistä vuotta LVI-tekniikkaa opiskelevat vaasalaiset Samuli Katajamäki (vas.) ja Sami Hakala sekä lukion ensimmäistä käyvä Petri Siekkinen, joille Bertil muistutti, että Vamkiin voi hakea sekä lukion että ammattiopistotutkinnon jälkeen.

Liiketalouden tradenomiopintoja ja yrittäjyyttä osastolla oli edustamassa Kiinasta kotoisin oleva Lee Rowland. Liikeideaansa, kynsikuviomaalausta Lee kertoi työstäneensä eteenpäin osana opintojaan Business Factoryssä eli Vamkin yrittäjyyden oppimisympäristössä ja sen jälkeen Vaasan korkeakoulujen yhteisellä Business Roadilla. Kauppakeskus Galleria Wasassa jo työtilaa pitävällä Leellä oli työntäyteinen päivä myös messuilla. Ständillä riitti Vamk-logon kynsiinsä haluavia, ja se veti nuoren yrittäjän suun hymyyn.



International Business -koulutusohjelmassa opiskelevan Lee Rowlandin kynsistudioon oli jatkuva jono.



Matkailualaa Yrkesinstitut Optimassa opiskellut pietarsaarelainen Ida Heim halusi täydentää opintojaan joko saman alan tai liiketalouden opinnoilla, joihin Vamkilta löytyi hyvät vaihtoehdot sekä tradenomi- että restonomiopinnoista.

Messujen keskiviikkoilta oli varattu aikuiskoulutukselle, josta olivat kertomassa Merja Salomäki-Jurkan ja Sinikka Hangasmäen lisäksi kolmatta vuotta sairaanhoitoa työn ohessa opiskeleva Maria Wallen. Vaasan keskussairaalassa työskentelevä Maria saikin vastailla moniin kysymyksiin opintourakan haasteista, sillä osastolla vieraili useita juuri hoito- ja sosiaalialasta kiinnostuneita aikuiskyselijöitä. 



Hoitotyötä opiskeleva Maria Wallen (kesk.) keskusteli Helena Leskisen ja tämän tyttären, perushoitajana toimivan Jaana Asunmaan kanssa. Jaana kertoi, että voisi kuvitella jatkavansa vielä opintojaan, kunhan saa poikansa Juuson vähän vanhemmaksi. Viisivuotias Juuso Asunmaa ei vielä osannut sanoa, mikä hänestä tulee isona, mutta ständin lentokoneet ainakin kiinnostivat miehenalkua.

Vaikka Vaasan alueen työllisyystilanne on säilynyt kohtuullisen hyvänä taantumasta huolimatta, näkyi taantuma etenkin aikuiskyselijöiden määrän hienoisena nousuna. Aikuiskoulutuksen mahdollisuudet kiinnostivat muun muassa monia lomautus- tai irtisanomisuhan alla olevia.



Opinto-ohjaaja Antti Ahola kertoo Vamkin jatko-opintojen ja avoimen amk:n opintojen eri vaihtoehdoista.

Aikaisempien vuosien tapaan  alueen työelämä oli aktiivisesti mukana messsuilla. The Switch, Vaasa Engineering, Vacon ja Wärtsilä olivat kutsuneet tekniikan alan opiskelijoita vip-vieraikseen kuulemaan, millaisia henkilöitä yrityksiin haetaan töihin. Vamkilta suuntaa omiin opintoihin ja uranäkymiin kävi hakemassa viitisenkymmentä toisen vuoden insinööriopiskelijaa.



Vamkin insinööriopiskelijoita seuraamassa yritysesityksiä harjoittelijakoordinaattori Jouko Pakan ja tekniikan opon Antti Aholan (takana kesk.) kanssa.

Vaasan kaupungin elinkeinojohtaja Jorma Pitkämäki ja Pohjanmaan Expon toimitusjohtaja Jukka Hakala olivat silminnähden tyytyväisiä tämänvuotisen Knowhow-messujen kävijä- ja näytteilleasettajamäärään.

- Vaasan aluetta ja koko Pohjanmaata on ilo mainostaa, täällä on oikeanlaista, aktiivista osaamisimua, he kiteyttivät.



Vaasan kaupungin elinkeinojohtaja Jorma Pitkämäki ja Pohjanmaan Expon toimitusjohtaja Jukka Hakala iloitsivat yhdessä Vamkin maskotin Bertilin kanssa hyvin sujuneista messuista.

Teksti: Merja Salomäki-Jurkka
Kuvat: Vesa Sirén ja Merja Salomäki-Jurkka