Ajankohtaista

Potkua projektiharjoitteluun Amerikasta

Vaasan ammattikorkeakoulussa, Vamkissa on käynnistetty uusi tapa opiskella eli ulkomailla suoritettava projektiharjoittelu. Projektiharjoittelussa opiskelija lähtee töihin yrityksen työmaalle jonnekin päin maailmaa. Kielitaidon ja opintopisteiden lisäksi projektiharjoittelu kartuttaa lähes jokaisella alalla tarvittavaa projektiosaamista.

Projektiharjoittelukokeilu aloitettiin huhtikuussa 2009 yhteistyössä kahden merkittävän yrityksen, Wärtsilä Finland Oy:n ja Vaasa Engineeringin, kanssa. Erittäin tärkeä osa projektiharjoitteluprojektia onkin yhteistyön lisääminen Vaasanseudun kansainvälisten vientiyritysten kanssa ja sitä kautta osaavien projektihenkilöiden valmentaminen työelämän tarpeisiin.

Vamkissa projektiharjoittelua käynnistämässä olleet tekniikan toimialajohtaja Jorma Tuominen, projektikoordinaattori Hanna Yli-Yrjänäinen ja lehtori Pekka Ketola kävivät tutustumassa Wärtsilän voimalaitoksiin Yhdysvalloissa ja hankkimassa evästystä projektiharjoittelua suunnittelevien opiskelijoiden entistä parempaa ohjausta varten.



Jorma Tuominen, Hanna Yli-Yrjänäinen ja Pekka Ketola Pearsalin työmaalla, Texasissa.

Wärtsilällä 150 projektia maailmanlaajuisesti

Matkan tavoitteena oli konkreettisesti tutustua niihin olosuhteisiin ja vaatimuksiin, joita projektitoiminnassa yleensä kohdataan. Matkalaiset pääsivät tutustumaan muun muassa ensimmäiseen Wärtsilän työmaahan Eurekan kaupungissa, Kaliforniassa. Entisen ydinvoimalaitoksen tilalle rakennetulla työmaalla ryhmän vastaanotti Site Manager William F. Riedel ja Site Engineer Salla Wallenius.

Toinen työmaa sijaitsi Texasin Pearsalissa, tunnin ajomatkan päässä San Antoniosta. Työmaalla matkalaisia oli vastassa Site Manager Jari J. Vainio. Voimalaitoksen omisti sähköyhtiö STEC, jolla oli sopimukset eri yhtiöiden kanssa siitä, mitä kenenkin vastuulle kuuluu. Pearsalin työmaalla Wärtsilän tehtävänä oli vastata ainoastaan moottoreista ja niiden käyttöönotosta, kun taas Eurekan työmaalla Wärtsilä rakensi tehtaan alusta loppuun ja suoritti myös moottoreiden käyttöönoton.

Tutustumiskohteena Yhdysvallat monipuolisine esimerkkeineen oli erinomainen, vaikka opiskelijoiden työluvan saanti maahan onkin hankalaa. Matka osoitti, että Wärtsilä on kiinnostunut Vamkin opiskelijoista, ja siten valmis myös edesauttamaan heidän urakehitystään. Vastaavasti Wärtsilälle vierailu osoitti, että Vamk haluaa aidosti panostaa yhteistyöhön ja taata hyvän valmennuksen ulkomaille projektiharjoitteluun lähteville opiskelijoille.

Myös siviilipuolella matka oli antoisa, erityisesti punapuumetsä jättiläispuineen oli mieleenpainuva kokemus. Yli kaksituhatta vuotta vanhat puut, jotka olivat jopa yli sata metriä korkeita ja läpimitaltaan yli seitsemän metriä, saivat ihmisen tuntemaan itsensä aika mitättömäksi.



Vamkin edeltäjästä, teknillisestä oppilaitoksesta aikoinaan valmistuneet insinöörit Marko Huhmarsalo (Manager, Construction and Installation Services) ja Kimmo Kohtamäki (Vice President, Service) ottivat matkalaiset lämpimästi vastaan. Oli hienoa huomata, kuinka pitkälle vaasalaisinsinöörit olivat päässeet!



Ennen työmaalle menoa täytyi huolehtia siitä, että päällä oli nilkan peittävät kengät, suojakypärä, suojalasit sekä keltainen turvaliivi.

Uusia ideoita ohjeistukseen ja opiskelijoiden tukemiseen

Matka vahvisti käsitystä siitä, että onnistunut harjoittelujakso opintojen osana tukee mainiosti opiskelijan ammattitaitoa. Projektiharjoittelussa opiskelija huomaa selviytyvänsä hyvin tehtävistään tai saattaa toisaalta havaita puutteita omassa osaamisessaan. Epäonnistumisia voidaan minimoida opiskelijoiden huolellisella valmentamisella ja Vamkissa onkin suunnitteilla perehdyttävä opintojakso ennen projektiharjoitteluun lähtemistä. Tarkoituksena on myös koota kattava tietopaketti, jossa opiskelijoille kerrotaan yleisesti toiminnasta kansainvälisissä projekteissa.

Vamkin opiskelijat ovat tähän mennessä suorittaneet harjoittelujaan sekä Keski-Amerikassa että Euroopassa. Tyypillisesti kohteena on iso hajautetun energiajärjestelmän projekti, joka rakennetaan asiakkaalle alusta loppuun avaimet käteen -periaatteella. Kohteessa työskenteleviltä henkilöiltä vaaditaan monenlaista teknistä osaamista ja soveltamistaitoa, kykyä selvitä monikulttuurisessa työympäristössä sekä henkistä kestävyyttä ja kurinalaisuutta. Lisäksi kohteet sijaitsevat pääosin etäällä sivilisaatiosta - jopa keskellä viidakkoa.

Projektiharjoitteluun lähtiessä opiskelijan tulee olla avarakatseinen ja valmis tarttumaan erilaisiin tilanteisiin. Myös sopeutumiskykyä ja kielitaitoa tarvitaan, kun ollaan tekemisissä vieraiden kulttuurien kanssa. Luovuus, vuorovaikutustaidot sekä ajanhallintakyky ovat tarpeellisia taitoja, sillä työnkuva saattaa olla hyvinkin laaja, toimistorutiineista haalarihommiin.

Amerikassa kaikki on suurta, sen osoitti myös punapuumetsä jättiläispuineen.

Lue lisää projektiharjoittelusta:
http://www.puv.fi/fi/uutiset/opiskelijoillereiluannostietoaulkomaanprojektiharjoittelusta
http://www.puv.fi/fi/uutiset/insinooriopiskelijatkertoivatprojektiharjoittelukokemuksistaan

Teksti: Hanna Yli-Yrjänäinen