Ajankohtaista

VAMK syventää yhteistyötä Wapicen kanssa: Opetuksessa tekoälyyn liitetään lisättyä todellisuutta ja laiteohjausta

Julkaistu 2018-06-12 13:20:36 EEST.

VAMK ja vaasalainen ohjelmistoyritys Wapice ovat sopineet koulutusyhteistyön syventämisestä. Yhteistyö tarkoittaa konkreettisesti sitä, että Wapicen osaajat opettavat ajankohtaisia kursseja yhdessä VAMKin opettajien kanssa ja käyttävät uusimpia kehitys- ja oppimisympäristöjä opetuksen apuna. Tekoäly on niistä yksi.

- Nyt yritysyhteistyö saa aivan uusia ulottuvuuksia. Tällainen yritysten kanssa yhteistyössä suunniteltu koulutus, jossa yritys toimii aktiivisesti esimerkiksi opetuksessa mukana, tuottaa juuri oikeaa osaamista seudulle: insinöörejä, joita yrityselämä tarvitsee, iloitsee VAMKin tekniikan johtaja Jorma Tuominen.

wapiceVAMK4_610.jpg

Wapice järjestää tekoälypohjaista opetusta käytännön teollisilla järjestelmillä VAMKissa. Opetuksessa voidaan hyödyntää esimerkiksi objektitunnistusta.

Wapice on tutkinut ja toteuttanut tekoälypohjaisia järjestelmiä ja ratkaisuja jo vuosia. Opetuksessa tekoälyyn liitetään lisättyä todellisuutta ja laiteohjausta. Nykyajan huoltopalveluohjelmistot sisältävät suuren määrän tekoälytyyppisiä piirteitä. Tekoälyn avulla voidaan selvittää reaaliaikaisesti muun muassa missä myyjien pitäisi olla tavaratalon ruuhka-aikoina ja vahtia, että sadalla työmiehellä on koko ajan asianmukaiset varusteet yllään.

Nykyään esimerkiksi henkilötunnistus, kuvien luokittelu, ajoneuvotunnistus ja liukuhihnalla menevien kappaleiden lajittelu onnistuu reaaliaikaisesti suoraan tekoälypohjaisilla neuroverkoilla.

–  Wapice rakentaa suurteollisuudelle ohjelmistoalihankintaa ja teknologiaosaamista. Tekoälyn ominaisuuksia olemme liittäneet IoT:hen eli teolliseen internetiin, mikä mahdollistaa tiedon jatkojalostuksen edelleen, Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuominen kertoo.

Wapicen tuote IoT-Ticket on ollut vaasalaiskorkeakoulujen opetus- ja tutkimuslaboratorio Technobothnian laboratoriossa opetuskäytössä jo vuosia.

- Samaa alustaa käytetään Suomessa jo useissa oppilaitoksissa ammattikorkeakoulu- ja yliopistotasolla, mutta nyt yhdistämme ensimmäisenä Suomessa tekoälypohjaista toteutusta IoT-Ticket -ympäristöön, kuvailee  Pasi Tuominen.

Tulevaisuuden digitalisaation kehitys nostaa insinöörikoulutuksen merkitystä teollisuudessa, ja erityisesti ohjelmistoalan osaajista on pulaa. Wapice on palkannut suuren määrän osaajia vuosittain VAMKista.

- Insinöörikoulutus on avainasemassa Vaasassa, ja VAMKin koulutuksen laatu on erittäin hyvä. Yhteistyön myötä varmistamme, että osaaminen seudulla säilyy, Pasi Tuominen toteaa.

wapiceVAMK8_610.jpg

Tekoälyasiantuntija Mickey Shroff Wapicelta opettaa syksyllä tulevia insinöörejä VAMKissa: ”Tuomme aluksi osaamista ohjelmistopuolelle, mutta hienoa on, että kaikkien alojen insinöörit voivat hyödyntää tietoa ja osaamista omassa työssään.”

wapiceVAMK6_610.jpg

VAMKista valmistunut Jukka Niemi esitteli Wapicen toteuttamia sovelluksia, joilla voidaan esimerkiksi seurata moottorin toimivuutta etänä, toiselta puolelta maailmaa: ”Pelkällä tietotekniikalla ei tee mitään, tarvitaan insinöörejä, jotka pystyvät hyödyntämään sitä ja tekemään sovelluksia.”

wapiceVAMK2_610.jpg

Yhteistyötä ovat toteuttamassa Timo Kankaanpää (VAMK), Jukka Niemi (Wapice), Kai Huittinen (Wapice), Jorma Tuominen (VAMK), Mickey Shroff (Wapice), Juha Nieminen (VAMK) ja Pasi Tuominen (Wapice).

Lisätietoja:

- Jorma Tuominen, tekniikan yksikön johtaja (VAMK), p. 020 766 3433, jorma.tuominen@vamk.fi
- Pasi Tuominen, toimitusjohtaja (Wapice Oy) p. 010 277 5100, pasi.tuominen@wapice.com

Kuvat: Eliina Salmela