Ajankohtaista

Vamkin sosionomi- ja tradenomiopiskelijoilta Eroretki Lastensuojelun Keskusliitolle

Vaasan ammattikorkeakoulun opettajat Mika Tamminen ja Riku Niemistö (vasemmalla) ohjasivat Eroretki-hanketta.  Työtä toteuttivat mm. sosionomiksi opiskelevat Virpi Tolonen ja Sirpa Koivula sekä tradenomiopiskelijat Rami Louke ja Juha Rintala.   

Vaasan ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn ja sosiaalialan opiskelijat toteuttivat osana opintojaan palvelun, joka haastaa pohtimaan uudesta näkökulmasta eroon ja vanhemmuuteen liittyviä kysymyksiä. Syyskuussa avatun Eroretki.fi -sivuston tilaajana oli Lastensuojelun Keskusliitto. 

Sosionomiksi opiskelevat Virpi Tolonen ja Sirpa Koivula kertovat jääneensä koukkuun, kun noin vuosi sitten kuulivat tiedotustilaisuudessa projektista, johon etsittiin toteuttajia.

Kun kokemus on ohi, käteen on opintopisteiden lisäksi jäänyt arvokasta kokemusta työelämästä. Aiheesta he kertovat innostuneensa siinä määrin, että jatkavat nyt opintojensa loppusuoralla myös opinnäytetyössään ero-teemalla. Tähtäimessä on tehdä lopputyö eroprosessista lapsiperheessä ja neuvonnan saatavuudesta Vaasassa.

Sisältöä sivustolle laadittiin yhteistyössä Lastensuojelun Keskusliiton edustajien kanssa. Säännöllisiä tapaamisia pidettiin tilaajan ja ohjaajien lisäksi tietojenkäsittelyn opiskelijoiden kanssa, joiden vastuulla oli tekninen toteutus. Hankkeessa oli mukana kymmenisen opiskelijaa.

IT-tradenomiopiskelija Rami Louke kertoo lähteneensä kiinnostuksesta mukaan hankkeeseen ja motivaation olleen hyvä, vaikka saikin melko pian huomata, miten laajasta työstä oli kysymys.

"Oikeille" ihmisille tarkoitetun palvelun tekeminen innosti mukaan myös Juha Rintalan samalta alalta. Hän toteaa koulun antaneen mahdollisuuden asiakkaan kanssa työskentelyyn, ja silti eräänlaisen suojaverkon, kun apua oli saatavilla.

- Projektityöskentely yleistyy tietojenkäsittelyalalla. Tässä sai paljon oppia prosessista, jota teoriassa on opetettu, Rintala kiittelee.

Ohjaajana toiminut opettaja Mika Tamminen kertoo, että opettajallekin projektioppiminen antaa vaihtelua luennoimiseen. Hänen mielestään opiskelijat selvisivät haasteesta loistavasti, sillä matkan varrella eteen tulleet ongelmat selvisivät opiskelijavoimin.

Myös lehtori Riku Niemistö kehuu mukana olleita sosiaalialan opiskelijoita itseohjautuviksi, joten heille pystyi antamaan vastuuta.

- Täytyy kiittää opiskelijoita sitoutumisesta; vuosi on pitkä aika.

Tulevaisuutta ajatellen kokemus on antanut intoa osastojenvälisiin projekteihin. Niemistön mielessä on alkanut muhia esimerkiksi ruotsinkielisen version toteuttaminen sekä vastaavanlaisen palvelun tekeminen vanhustyöhön liittyen.

Eroretki-sivusto kuuluu lastensuojelun Keskusliiton Neuvo-hankkeeseen. Raha-automaattiyhdistyksen rahoittaman Neuvon päämääränä ovat lapsen aseman parantaminen ja lapsen menetysten vähentäminen vanhempien erotessa.

Parisuhteesta voi erota, mutta vanhemmuus jatkuu erosta huolimatta. Ero muuttaa väistämättä myös lapsen arkea. Eroretken avulla eroa harkitsevat ja päätöksen jo tehneet vanhemmat voivat työstää eroon liittyviä ajatuksiaan sekä saada tukea.

Verkkopalvelussa osiot Lapsen huomioiminen, Vanhempien yhteistyö, Ero ja tunteet ja Elämä eron jälkeen sisältävät kysymyssarjoja, joissa voi valita eri vastausvaihtoehdoista. Vastausvaihtoehtojen perusteella koostuu yhteenveto. Sivuston Erotako vai ei? -osio on suunnattu eroa pohtiville. Käytännön järjestelyt -osio sisältää tietoa eroon liittyvistä sopimuksista ja viranomaispalveluista.

Teksti ja kuva:
Pia Liedes