Ajankohtaista

Vamk ja Vaasan yliopisto käynnistävät yhteisen tekniikan koulutuspolun

(Kuvassa vasemmalta: Wärtsilä Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha Kytölä, Vyn rehtori Matti Jakobsson, Vamkin rehtori Jouko Paaso sekä Vyn teknillisen tiedekunnan professori Matti Linna).

Vamkin ja Vyn koulutusyhteistyö etenee syksystä alkaen yhteiseen tekniikan koulutuspolkuun. Siltaopintoja ammattikorkeakoulusta yliopistoon suunniteltaessa on huomioitu paikallisen elinkeinoelämän näkökohdat. Wärtsilä Finlandin toimitusjohtaja Juha Kytölä pitää erittäin tärkeänä osaamisen vahvistamista ja työvoiman saatavuuden turvaamista niin Vaasassa kuin valtakunnallisesti. Wärtsilän rekrytointitarve kuluvan vuoden aikana tuleekin olemaan noin 350 henkilöä, joista puolet insinöörejä tai diplomi-insinöörejä.

Vaasan ammattikorkeakoulun  ja Vaasan yliopiston tiedote 4.4.2007

Vaasan ammattikorkeakoulun ja Vaasan yliopiston teknillinen tiedekunta ovat luoneet uudenlaisen yhteisen koulutuspolun, jota pitkin opiskelija voi siirtyä ammattikorkeakoulututkinnon jälkeen sujuvasti suoraan yliopiston maisterivaiheen tekniikan alan opintoihin.

Valtakunnallisesti pisimmällä oleva ja innovatiivinen koulutuspolku huomioidaan opetuksessa ensi syksystä alkaen, jolloin ammattikorkeakoulussa parhaillaan tai jatkossa opiskelevat voivat suunnitella opintojaan diplomi-insinööriksi tai kauppatieteiden maisteriksi ja aina tohtorin tutkintoon asti.

Opintopolussa insinööritutkintoon sisällytetään Vaasan yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhdessä suunnittelemat yliopistotasoiset opinnot. Insinööritutkinnon suorittaneet voivat siten hakea yliopiston teknillisen tiedekunnan saman tai läheisen alan diplomi-insinöörin tai kauppatieteiden maisterin opintoihin ilman erillisiä täydentäviä opintoja. Diplomi-insinöörin ja maisterin tutkintojen tavoitesuoritusaika on kaksi vuotta.

Vastaavasti myös opintopolun ulkopuolelta voivat saman tai läheisen alan AMK-tutkinnon suorittaneet hakea yliopiston diplomi-insinöörin tai kauppatieteiden maisterin tutkintoon, mutta heidän tulee suorittaa vaadittavat yliopistotasoiset noin puolen vuoden täydentävät opinnot.

Opintopolkuyhteistyö koskee ammattikorkeakoulun sähkötekniikan, tietotekniikan sekä kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelmia, rakennustekniikassa jatko-opinnot toteutuvat ylemmällä AMK-tutkinnolla. Vastaavasti yliopistossa yhteistyö koskee sähkötekniikan, tietotekniikan ja tietoliikennetekniikan diplomi-insinööriopintoja sekä tietotekniikan ja tuotantotalouden pääaineita kauppatieteiden maisterin tutkinnossa.

Lähtökohtana opintopolun kehittämiselle on ollut työmarkkinoiden kehittyvien osaamistarpeiden entistä tehokkaampi huomiointi ja ennakointi sekä työvoiman saatavuuden turvaaminen. Koulutuspolun opetussisällöt onkin suunniteltu yhdessä paikallisen elinkeinoelämän kanssa. Koulutuspolut ovat luonteva jatkumo korkeakoulujen työelämäyhteistyöhön, jota on toteutettu muun muassa AMK-tutkintoihin sisältyvän työharjoittelun ja yliopiston tutkimustoiminnan kautta.

Ammattikorkeakoulun liiketalouden ja yliopiston kauppatieteiden sekä sosiaali- ja terveysalan ja julkishallinnon aloilla on niin ikään käynnissä vastaavien opintopolkujen kehittäminen.

Lisätietoja 
Tekniikan toimialajohtaja Erkki Hakkarainen, Vaasan ammattikorkeakoulu
erkki.hakkarainen@puv.fi

Professori Matti Linna, Vaasan yliopisto
mli@uwasa.fi