Ajankohtaista

Vastaa valtakunnalliseen yrittäjyyskyselyyn

Suomessa tarvitaan sekä uusia yrittäjiä että toimivien yritysten jatkajia. Kysely on tarkoitettu kaikille opiskelijoille tiedekunnasta/koulutusohjelmista riippumatta. Vastaaminen on tärkeää sekä omasta yrittäjyydestä kiinnostuneiden kuin tällä hetkellä yrittäjiksi haluttomienkin osalta.

Suomessa tulee vuoteen 2013 mennessä luopumaan noin 60 - 80 000 yrittäjää yritystoiminnasta eläkkeelle siirtymisen vuoksi. Heistä noin puolet ei tiedä jatkajaa omalle toiminnalleen. Omasta suvusta jatkaja löytyy noin 30 % .Yrityksiä vailla jatkajaa on kaikilta toimialoilta. Tämä on nuorille sukupolville suuri mahdollisuus. Koskaan aikaisemmin ei ole ollut näin paljon valmiita yrityksiä tarjolla uusille yrittäjille. Suomessa ollaan kehittämässä jatkajayrittäjien koulutusmahdollisuuksia myös jo opiskeluaikana. Monella paikkakunnalla ollaan luomassa malleja, joissa yrityskauppa voidaan toteuttaa pidemmän, 3-5 vuoden siirtymävaiheen aikana. Tällaisesta toiminnasta on jo hyviä esimerkkejä mm. Hammaslääkäriliitossa.

Vuonna 2004 Kauppa- ja teollisuusministeriö selvitytti maakuntakohtaisesti yrittäjäpolvenvaihdosmarkkinoiden (luopujat ja jatkajat) ja -toimialan (palveluja ja projekteja tarjoavat lähinnä julkiset tai julkisrahoitteiset organisaatiot) sen hetkistä tilaa ja kehittämistarpeita tulevaisuuteen. Nyt on kyse tuon tutkimuksen päivittämisestä vuoden 2007 aineistolla ja samalla tutkitaan valittujen yliopistojen , yliopistokeskusten ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden yrittäjyysintentioita yrittäjyys kiinnostuksen määrän ja suunnan selvittämiseksi.

Vastaa kyselyyn 30.3.2007: https://www.webropol.com/P.aspx?id=138405&cid=14052228

Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti eikä yksittäisten vastaajien tietoja julkisteta. Tutkimuksen tulokset julkaistaan Kauppa- ja teollisuusministeriön julkaisusarjassa syksyllä 2007. Vastaajan yhteystietoja kysytään, jotta tarvittaessa voidaan ottaa  yhteyttä yrittäjyyskoulutukseen liittyvissä asioissa.

Lisätietoja:
Sakari Kuvaja, verkostojohtaja
Innovaatiokeskus, Lahden ammattikorkeakoulu
sakari.kuvaja@lamk.fi