Ajankohtaista

Venäjälle Big Dataa oppimaan

Julkaistu 2018-05-29 09:10:55 EEST.

Vappupäivänä kahdeksan VAMKin konetekniikan opiskelijaa sekä lehtori Riitta Niemelä ja koulutuspäällikkö Lotta Saarikoski odottivat jännittyneinä Moskovaan lähtevän koneen nousua, määränpäänä Tomsk, kaupunki keskellä Siperiaa ja TPU Tomsk Polytehnic University. Suurimalle osalle matka oli ensimmäinen kerta Venäjälle, ja matkaa oli jo odotettu, joten odotukset olivat korkealla.  

Pitkän matkustuksen ja välilaskun jälkeen saavuttiin Tomskiin, jossa ryhmää odotti lumipeitteinen Tomskin lentokenttä. Kentällä vastassa oli paikallinen yhteyshenkilö ja kuljetus majoitukseen. Koko yön matkustamisen ja avainten luovutuksen jälkeen päästiin vihdoin lepäämään. Ensimmäinen päivä Venäjällä oli varattu matkasta toipumiseen ja aloille asettumiseen.  

Työ alkaa

Toisena päivänä koululla odotti aamupala ja näimme ensimmäistä kertaa muut opiskelijat, joiden kanssa projekti oli tarkoitus toteuttaa. VAMKin opiskelijoiden lisäksi ryhmissä oli opiskelijoita Irkutskin (INRTU), sekä Tomskin yliopistoista (TPU).  Syömisen ja keskustelun jälkeen aloitettiin varsinaiset luennot ja heti alkuun päästiin kuulemaan paikallista yrityselämän luennoitsijaa Maxim Usovia Enbisys-yhtiöstä.

Workshop kulki nimellä ”Big data analysis for smart cities” ja tavoitteena oli löytää Big Data -analyysin avulla ratkaisu Tomskin julkisen liikenteen ongelmiin. Päivien kuluessa kuultiin monia mielenkiintoisia luentoja Big Datan ja kuljetusalan ammattilaisilta, joista saatiinkin hyvät perusteet ryhmätyön toteuttamiseen.

Kuva 1 Ekan päivän luennolta_610.jpg

Paikallinen yrittäjä Maxim Usov luennoi Big Datan hyödyntämisestä ja sovelluksista.

Tomsk tutuksi

Luentojen ja ryhmätöiden lisäksi päivät koostuivat kaupunkiin ja paikalliseen kulttuuriin tutustuessa. Paikalliset opiskelijat olivatkin korvaamaton apu ja jaksoivat väsymättömästi näyttää paikkoja. Päivien kuluessa ehdittiinkin kattavasti tutustua Tomskin nähtävyyksiin mytologian museosta kirjastoon. Meidät otettiin poikkeuksetta todella hyvin vastaan ja ihmiset kertoivat mielellään kaupungin historiasta ja taustoista.

Vierailimme myös paikallisen bussiyrittäjän varikolla, jossa yrityksen edustaja esitteli yrityksen kalustoa, toimintatapoja ja kertoi näkemyksiään julkisesta liikenteestä Tomskissa. Yritysvierailulla saimme arvokasta tietoa projektiin ja aikaa kysymyksille oli varattu runsaasti.

Kuva 2 Ryhmäkuva torilta_610.jpg

Toisena päivänä Tomskin torilla.

Kuva 3 Mytologian museosta_610.jpg

Mytologian museossa pääsimme maalaamaan omat puulusikat paikallisten oppien mukaan.

Kuva 4 bussiyrittäjä_l_610.jpg

Bussiyrittäjä esittelemässä kalustoaan. Simultaanitulkki tulkkaa.

Suuri juhlapäivä

Projektin finaalia edelsi voitonpäivä, joka on venäläisille suurin kansallinen juhlapäivä. Voitonpäivänä kaupunki vilisi ihmisiä ja kaikkialla järjestettiin konsertteja tai muita esityksiä. Päivän kohokohtia olivat ehdottomasti voitonpäivän paraati ja illalla Tom-joen rannassa ollut konsertti, joka päättyi massiiviseen ilotulitukseen. Kaikkiaan voitonpäivä oli varmasti kaikille unohtumaton kokemus.

Kuva 5 voitonpäivä_610.jpg

Voitonpäivän paraati on tärkeä tapahtuma, johon ihmiset kokoontuvat juhlimaan voitonpäivää ja kunnioittamaan kaatuneita.

Kuva 6  Voitonpäivän konsertti_610.jpg

Voitonpäivän konsertti Tom-joella.

Kuva 7 Voitonpäivän ilotulitus_610.jpg

Ilotulitus oli voitonpäivän kohokohta, jota kymmenet tuhannet kerääntyivät katsomaan.

Loppu häämöttää

Viimeisenä päivänä tuli aika esitellä intensiivisen ryhmätyöskentelyn tulokset muille opiskelijoille ja tuomaristolle, joka koostui kurssin opettajista ja asiantuntijoista. Monet ryhmät olivatkin saaneet hyviä kehitysideoita ja laajan analyysin aikaiseksi, vaikka aihe oli laaja ja aika toteuttamiseen hyvin rajallinen. Esitysten jälkeen tuomaristo kokoontui ja valitsi mielestään parhaan työn.

Voittajajoukkueen julkistamisen ja palkintojen jaon jälkeen jaettiin vielä kaikille todistus kurssille osallistumisesta ja koko ryhmä kokoontui vielä kerran yhteiskuvaan.

TPU:ssa kurssin pääorganisaattorit olivat Svetlana Rybushkina, Olga Deeva, Inessa Nekrasova sekä opettajat Veronika Sokolova, Maxim Gubin, Natalia Goncharova ja Alexey Levashev. Lyhyempiä luentoja pitivät myös kymmenkunta muuta asiantuntijaa TPU:sta ja muista paikallisista organisaatioista. Kiitämme venäläisiä isäntiämme loistavista järjestelyistä!

Kuva 8 voittaja team_610.jpg

Voittajajoukkueen esityksessä kiiteltiin hyviä kehitysideoita ja analyysin hyödyntämistä. Joukkueen jäsenet vas. Ivan Schetinin, Juho Veteläinen, Anastasiia Kayda, Rami Markkula ja Fidel Arévalo.

Kokemuksia rikkaampina

Aikaisin perjantaiaamuna olikin aika lähteä takaisin helteiseen Suomeen. Matka syvälle Siperiaan oli todella mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus, joka varmasti jäi lähtemättömästi mieliin jättäen pienen kipinän nähdä enemmän Venäjää. Avoimin mielin ja hymyssä suin kulkevalle ryhmälle venäläinen vieraanvaraisuus näytti parhaat puolensa.

Vanha sanonta piti tälläkin kertaa paikkansa, tosin huomattavasti alkuperäistä tarkoitustaan positiivisemmalla sävyllä. Siperia todellakin opettaa!

Kuva 9 koko työryhmä_610.jpg

Onnistuneen kurssin jälkeen on helppo hymyillä!

Lue lisää aiheesta uutisarkistostamme: http://www.puv.fi/fi/news/vamk_aloittaa_yhteistyon_venalaisyliopistojen_kanssa/

Teksti: Teppo Korpela, Topias Korpi, Rami Markkula, Tuomas Kotilainen, Viljam Ämmälä, Oskari Kujanpää, Petri Jaatinen, Juho-Matti Veteläinen
Kuvat: TPU valokuvaaja, ryhmän jäsenet