Ajankohtaista

VAMKin opiskelija Maiju Björkqvist on Queen Silvia Nursing Award -stipendiaatti

Julkaistu 2019-01-07 15:16:32 EET.

Vuoden 2018 Queen Silvia Nursing Award myönnetään 28-vuotiaalle Vaasan Ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijalle Maiju Björkqvistille.

48382666_1128129760701918_900886836493156352_n.jpg

Maiju Björkqvistin idea on hänen omin sanoin: muistisairaille oma huone/tila yksikössä, joka on täytetty turvallisin materiaalein ja tavaroin, joita muistisairaat saavat kuljetella sekä järjestellä oman mielensä mukaan ja näin pystyttäisiin tarjoamaan asukkaan ehdoilla olevaa aktiviteettiä ja mielekästä virikettä päiviin.

Tuomaristo valitsi Maijun vuoden stipendiaatiksi seuraavalla perustelulla:

”Tuomaristo haluaa valinnallaan kannustaa luoviin ideoihin jotka muuttavat vakiintuneita toimintatapoja. Edellisten vuosien tekniset ratkaisut vanhustyön ja dementiahoidon kehittämisessä saavat tänä vuonna rinnalleen yksinkertaisuudessaan nerokkaan idean. Idea tukee kunnioittavalla tavalla muistisairaan henkilön itsemääräämisoikeutta ja oikeutta mielekkääseen tekemiseen. Idean nimi on ”Mieleke” ja idea syntyi Maijun harjoittelujaksolla siitä kokemuksesta, että muistisairaiden henkilöiden toimintaa usein rajoitetaan. Tuomariston mielestä Maijun idea on hyvin ajankohtainen ja erottuu edukseen pohjautuen positiiviseen psykologiaan ja ihmislähtöisyyteen. Idea on toteuttamiskelpoinen niin pienissä kuin suurissa yksiköissä, eikä siihen vaadita suuria investointeja tai pitkää kehitystyötä”

Maiju Björkqvist on kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelija ja vastaanottaa keväällä 2019 kunnianosoituksen Hänen Majesteetilta Kuningatar Silvialta, yhdessä muiden stipendiaattien kanssa; Ruotsista, Puolasta ja Saksasta.

Stipendi koostuu 6000 € rahapalkinnosta sekä harjoittelujaksosta, jolloin stipendiaatilla on mahdollisuus tutustua niin suomalaisiin kuin kansainvälisiinkin yhteistyökumppaneihin. Stipendi jaetaan vuosittain opiskelijalle jonka idea edistää merkittävästi vanhusten hoitoa ja hoivaa.

Stipendin taustalla on Swedish Care International (SCI) & Forum for Elderly Care yhteistyössä pääyhteistyökumppanin Folkhälsan Välfärd sekä yhteistyössä ja tuella: Hugo & Maria Winbergs stiftelse, Konstsamfundet, Color4Care, Elisa, Essity, Nordnet, Sjuksköterskeföreningen I Finland rf sekä Sairaanhoitajaliitto.

Tietoa stipendistä

Queen Silvia Nursing Award lanseerattiin vuonna 2013 Swedish Care Internationalilta. Stipendi myönnetään tänään kolmessa muussa maassa: Ruotsissa, Puolassa ja Saksassa. Suomessa stipendi on myönnetty vuodesta 2014 ja vuosittain stipendiä hakee sairaanhoitajaopiskelijoita ympäri suomen ideoilla joilla voi kehittää vanhusten- ja dementiahoitoa.

Lisätietoa stipendistä:

Dora Sarpaneva

dora.sarpaneva@folkhalsan.fi

+358 44-488 3044