Ajankohtaista

VYH och Umeå Universitet har skannat av de bästa öppna webbmötesverktygen 

Vasa yrkeshögskola (VYH) och Umeå Universitets gemensamma projekt "Open Conference on Open Source Software" (OCOSS) har skannat av de bästa öppna programvarorna för webbkonferenser. Det enhälliga valet är Ekiga + Asterisk- kombinationen eftersom de redan nu uppfyller alla industristandarder. I projektet medverkade tre testföretag: SESCA Innovations, Linuxsolution och Creamarketing.

I OCOSS-projektet koncentrerade man sig på program som har öppen källkod, dvs. programvara som alla gratis kan använda och utveckla.  Projektet var Interreg-finansierat och VYH ansvarade för koordineringen och Umeå Universitet för den vetenskapliga biten.

Projektägarna har för avsikt att fortsätta projektet och utveckla en Webbkonferensprodukt för företag och den offentliga sektorn. Bl.a. Nokia har visat intresse för att deras Open Source plattform Internet Tablet skulle tas med i det planerade fortsättningsprojektet.

Det finns över 100 olika öppen källkodsprogram för videokonferenslösningar. Intresset för öppen källkodslösningar är tilltagande inom både den offentliga och privata sektorn, eftersom öppen programvara är billigare och smidigare att dela och vidareutveckla.

För vidare kontakt: 
Projektledare: Rainer Lytz, rainer.lytz@puv.fi
Projektkoordinator: Anna-Lena Groos, anna-lena.groos@puv.fi

http://www.ocoss.fi