Aurinkopaneelit on asennettu – pian myös VAMKilla saa ladata sähköautonsa

Aurinkopaneelit on asennettu – pian myös VAMKilla saa ladata sähköautonsa

Vaasan ammattikorkeakoululla saa syksystä 2022 alkaen ladata sähköautonsa. Kesän aikana asennetut aurinkopaneelit ja niiden energialla toimivat latauspisteet ovat yksi näkyvä osa VAMKin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmaa.

Vaasan ammattikorkeakoululle asennetaan alkusyksyn aikana 10 latauspistettä sähköautoille. Ammattikorkeakoulun katolle asennettiin heinäkuussa 330 aurinkopaneelia, jotka tuottavat sähköä aurinkoenergialla toimivia latauspisteitä varten. Tuoreimman arvion mukaan latauspisteet saataisiin käyttöön syys–lokakuun aikana.

– Sähkö- ja hybridiautojen latauspisteitä voivat käyttää niin henkilökunta, opiskelijat kuin kaikki ammattikorkeakoulussa vierailevat henkilöt, tarkentaa työsuojelu- ja kiinteistöpäällikkö Katariina Koski Vaasan ammattikorkeakoululta.

Sähköautoilun tukeminen on ympäristöteko Vaasan Sähkölle ja VAMKille

Aurinkopaneelien asentaminen ja aurinkosähköä hyödyntävien latauspisteiden hankkiminen on osa VAMKin Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmaa, jonka yksi olennaisista tavoitteista on tukea henkilöstöä ja opiskelijoita tekemään kestävämpiä valintoja arjessaan.

– Ohjelman mukaisesti haluamme mahdollistaa vähäpäästöisen liikkumisen, mitä tulevien sähköautojen latauspisteiden asentaminen tukee erinomaisesti. Ne ovat odotettu lisä VAMKin tarjoamiin palveluihin opiskelijoille, henkilökunnalle ja muille sidosryhmille, kertoo Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Kati Komulainen.

Aurinkosähköjärjestelmän ja latausratkaisun toimittaa Vaasan Sähkö, kun taas aurinkopaneelien ja latauspisteiden asennuksen suorittavat Solnet ja Comsel System Oy. Aurinkopaneelien kokonaisteho on noin 125 piikkikilowattia (kWp), joka tuottaa Vaasan Sähkön mukaan noin 105 000 kilowattituntia (kWh) vuodessa. Se vastaa noin 5–6 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Paneeleilla on 25 vuoden energian tuottotakuu.

– Energiayhtiönä meille on tärkeää tukea puhtaan energian tuottamista sekä yhteiskunnan sähköistymistä. VAMKin ratkaisu on hieno esimerkki siitä, miten nämä kaksi näkökulmaa voidaan yhdistää, toteaa energiapalveluiden tuotepäällikkö Jari Hovila Vaasan Sähköltä.

Kun VAMKin latauspisteet saadaan käyttöön, voi sähkö- tai hybridiauton ladata lähes parilla kymmenellä julkisella latauspisteellä Vaasassa.

Tunnisteet

uutinen 2022