Hyvinvointi ja terveys

Webversio fiiliskuvat 32

Kela ja tuet

Tiesithän, että vastaanotettuasi opiskelupaikan voit hakea Kelasta opintorahaa ja opintolainan valtiontakausta. Kun allekirjoitat vuokrasopimuksesi, olet oikeutettu hakemaan myös asumistukea.

Opintoraha ja yleinen asumistuki maksetaan aina kuukauden ensimmäisenä päivänä tai kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Mikäli kuukauden ensimmäinen päivä on esimerkiksi lauantai, maksetaan opintoraha ja asumistuki tilillesi seuraavana maanantaina.

Opiskelijan tuet

Korkeakouluopintojen edistyminen

Jotta voit saada opintotukea, opintojesi pitää edistyä riittävästi.  Edistyminen on riittävää, jos päätoiminen opiskeluaikasi ei tule olennaisesti ylittämään suorittamillesi opinnoille määriteltyä tukiaikaa.

Jos opiskelet korkeakoulussa, sinun täytyy suorittaa

 • tukikuukautta kohti keskimäärin vähintään 5 opintopistettä ja
 • jokaisen lukuvuoden aikana vähintään 20 opintopistettä (vähimmäissuoritusvaatimus).

Jos opintosi eivät edisty riittävästi, Kela voi muuttaa tukesi määräaikaiseksi tai lakkauttaa sen kokonaan. Kela voi myös periä sinulta tukea takaisin, jos sinulla on ollut opintosuorituksia erityisen vähän ja olosuhteistasi ilmenee, että tarkoituksesi ei ole ollut opiskella.

Lue lisää korkeakouluopintojen edistymisestä.

Opintoraha

Korkeakouluopiskelijoiden opintorahan määrä on 279,38€/tukikuukausi. Jotkin seikat voivat kuitenkin nostaa tai laskea opintorahan määrää. Opintorahan määrän (bruttona) korkeakouluopiskelijalle 1.8.2023 alkaen voit tarkistaa Kelan sivuilta löytyvästä taulukosta.

Omien tulojen vaikutus

Omien vuositulorajojen seuraaminen on aina omalla vastuullasi. Sinulla on kalenterivuodelle henkilökohtainen vuosituloraja, mikäli nostat vuoden aikana opintotukia. Vuosituloraja määräytyy sen mukaan, kuinka monelta kuukaudelta nostat opintotukea kalenterivuoden aikana.  Voit tarkistaa opintotukikuukausien vaikutuksen vuositulorajaan täältä.

Opintolainan valtiontakaus

Korkeakouluopiskelijoilla opintolainan valtiontakauksen kuukausierä on 650 euroa. Opiskelija voi nostaa opintolainaa yleensä kahdesti vuodessa: kerran kevätlukukaudella ja kerran syyslukukaudella. Saat itse määrätä, kuinka monta lainaerää haluat nostaa. Valmistuessasi ajallaan voit saada Kelalta opintolainahyvityksen, mikäli sinulle on kertynyt lainaa yli 2500 euroa. Opintolainahyvityksen määrä on 40%, mikä tarkoittaa sitä, että Kela maksaa osan opintolainastasi, mikäli olet suorittanut opintosi määräajassa.

Yleinen asumistuki

Yleinen asumistuki on tarkoitettu kattamaan asumisen menoja siten, että Kela maksaa asumiskstannuksista korkeinaan 80%. Yleisen asumistuen ehdot ovat samat sekä opiskelijoilla että muilla tuen saajilla. Asumistuki maksetaan joko yhdelle henkilölle tai yhdelle ruokakunnalle, eli pariskunnat ja kämppikset saavat vain yhden yhteisen asumistuen. Jos asut kämppiksen kanssa ja haluat saada oman asumislisän, tulee teillä olla erilliset vuokrasopimukset. Voit arvioida oman asumistukesi määrän Kelan sivuilla yleisen asumistuen laskurilla.

YTHS- opiskelijaterveydenhuolto

Ota Self palvelu käyttöön asioidessasi YTHS:llä

Kaikkien uusien opiskelijoiden tulisi kirjautua Self palveluun ja päivittää sinne yhteystietonsa. Siellä voit päivittää yhteystietojasi, hallinnoida ajanvarauksiasi, käyttää chat palvelua ammattihenkilön kanssa, uusia ehkäisyreseptejä ja täyttää muitakin lomakkeita.

Palvelupisteen aukioloajat
Avoinna ma-to klo 8-15, pe 8-14

Käyntiosoitteet

 • Wolffintie 30 (VAMK), 65200 Vaasa (käynti takapihalta)
 • Wolffintie 27-31 (Alere), 4. krs, 65200 Vaasa (kulku Aleren sisäpihan kautta)

Hoidontarpeen arviointi ja ajanvaraus

Puhelimitse

 • ma–to klo 8–15, pe klo 8–14
 • Yleis- ja mielenterveyden palvelut p. 046 710 1073
 • Suunterveyden palvelut p. 046 710 1085

SelfChatissa

 • Yleis- ja mielenterveyden asioissa: ma–pe klo 09.00–11.00
 • Suunterveyden asioissa: ma–pe klo 09.00–11.00
Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu

YTHS:n terveydenhoitomaksu

Kela ei lähetä terveydenhoitomaksusta laskua, vaan maksu täytyy maksaa oma-aloitteisesti OmaKelassa lukukausittain. Lue ohje, miten maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.

Terveydenhoitomaksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin ilmoittaudut läsnä olevaksi.

 • Kevätlukukauden eräpäivä on 15.3., jos olet ilmoittautunut viimeistään 31.1. Jos ilmoittaudut kevätlukukaudelle 1.2. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.7.
 • Syyslukukauden eräpäivä on 15.11., jos olet ilmoittautunut viimeistään 30.9. Jos ilmoittaudut syyslukukaudelle 1.10. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.12.

Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi, Iso-Britannia tai Pohjois-Irlanti, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua, mutta sinun täytyy olla yhteydessä Kelaan. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita. Lue ohje, miten sinun täytyy toimia, jos kuulut toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin, Ison-Britannian tai Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan.

Apua mielenterveyteen

YTHS ryhmätoiminta ja verkkokurssit

YTHS järjestää ympäri vuoden monipuolista ennalta ehkäisevää ja hoidollista ryhmätoimintaa. Ryhmätoimintaa järjestetään lähiryhminä monissa palvelupisteissä. Tämän lisäksi tarjolla on Teams-alustalla toteutettavia etäryhmiä.

Tarkemmat ryhmä- ja ilmoittautumistiedot löydät kunkin ryhmän lisätiedoista

Lue lisää ryhmistä: fysioterapia

Lue lisää ryhmistä: ravitsemus

Lue lisää ryhmistä: mielen hyvinvointi

Ohjaamo Vaasa

Ohjaamo on kaikille alle 30-vuotiaille suunnattu paikka, joka kokoaa eri palvelut saman katon alle. Ohjaamo tarjoaa tietoa, neuvontaa ja ohjausta koulutukseen, työllistymiseen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

 • Sinun ei tarvitse varata aikaa erikseen
 • Voit tulla yksin tai yhdessä kaverin kanssa
 • Palvelu on maksutonta ja kaikille avointa

Ohjaamo Vaasan nettisivut

Tapaat Ohjaamossa aina palveluohjaajan, joka auttaa sinua eteenpäin oikeisiin palveluihin. Ohjaamo Vaasan nettisivuille päivitetään viikoittain lukkari, mistä voit tarkistaa kuka asiantuntija on paikalla milloinkin.

Ohjaamo Vaasan lukujärjestys

Pohjanmaan kriisikeskus Valo

Pohjanmaan kriisikeskus Valo tarjoaa matalan kynnyksen keskustelutukea ammattiauttajan kanssa. Palvelumme ovat maksuttomia ja meille saa akuuteissa ja kuormittavissa kriisitilanteissa ajan usein lyhyelläkin varoitusajalla. Valon asiakkuuteen et tarvitse lähetettä tai diagnoosia. Voit asioida yksin, pariskuntana tai perheen kanssa.

Ajanvaraus ja tiedustelut puhelimitse 044 979 2439 (ma-to 9-14) tai VERKOSSA (vain etäajat).  Järjestämme myös vertaistukiryhmiä vaikeita elämäntilanteita kohdanneille.

Tukea ja apua vaikeassa elämäntilanteessa | Pohjanmaan kriisikeskus Valo (mielenterveysseurat.fi)

Nyyti ry

Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö, joka tarjoaa opiskelijoille ja opiskeluyhteisöille tietoa, tukea ja toimintaa mielen hyvinvointiin ja opiskelussa jaksamiseen.

Tältä sivulta löydät tietoa Nyyti ry:n ennaltaehkäisevistä opiskelijoille suunnatuista palveluista sekä erilaisia muita tahoja, jotka tarjoavat tukea, apua ja neuvoja erilaisiin elämäntilanteisiin.

Nyytin chat

Nyytin Chat on paikka opiskelijoiden yhteiselle ajatusten ja kokemusten vaihdolle.

Ryhmämuotoisessa chatissä jutellaan anonyymisti erilaisista opiskelijan arkea ja elämää koskettavista asioista vaihtuvin teemoin. Chatteihin pääset mukaan ilman ennakkoilmoittautumista. Chat on tarkoitettu täysi-ikäisille opiskelijoille. Katso tiedot chattien ajankohdista ja teemoista täältä.

Sekasin-chat

Sekasin-chat tukee nuoren mielen hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviämistä.

Chat luo toivoa jokaiselle nuorelle ja auttaa ratkomaan mieltä painavia ongelmia. Chat on avoinna arkisin klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24.

Solmussa-chat

Solmussa-chat palvelee aikuisia niin isompien kuin pienempienkin solmujen kanssa.

Solmussa-chat palvelee aikuisia maanantaista torstaihin klo 15-19. Kanssasi keskustelevat kriisityöntekijät sekä koulutetut vapaaehtoiset tukihenkilöt. Chat toimii täysin anonyymisti ja maksutta.

MIELI ry – tukea ja apua

MIELI Suomen mielenterveys ry: kohti parempaa mielenterveyttä

Keskusteluapua kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa matalalla kynnyksellä ja ilman lähetettä. Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24 tuntia vuorokaudessa. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Kriisipuhelin

Chat

Keskusteluapua silloin, kun koet kirjoittamisen sinulle luontevaksi tavaksi käsitellä asiaa.

Ajanvaraus

Voit varata keskusteluajan lähimmästä kriisikeskuksestasi. Keskusteluapua saatavilla myös etänä.

Vahvista mielenterveyttä

Harjoittelemalla voit vahvistaa itseäsi ja mielenterveyttäsi. Mielenterveyteen kuuluva osaaminen on esimerkiksi tunne- ja tietoisuustaitoja sekä vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja. Arjen valinnoilla on myös suuri vaikutus mielenterveyteemme.

Vahvista mielenterveyttä – MIELI ry

Arjen mielen hyvinvoinnin taidot

Arjen mielen hyvinvoinnin taidot – MIELI ry

Harjoitukset

Omaa mielenterveyttä voi vahvistaa erilaisilla harjoituksilla. Tältä sivulta löydät rentoutumis- ja mindfulness-harjoituksia sekä oma-apuohjelmia kriisistä toipumisen tueksi.

Harjoitukset – MIELI ry

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu 15-29-vuotiaille vaasalaisille nuorille, jotka kaipaavat tukea tulevaisuuden suunnittelussa ja arkisten asioiden hoitamisessa. VAMKin kampuksella etsivänä nuorisotyöntekijänä toimii Teemu Sorila, jonka tavoitat p. 040-6497116, tai sähköpostilla teemu.sorila@vaasa.fi.

Lukuvuoden 2023-2024 aikana etsivän nuorisotyön tavoittaa VAMKin tilasta A1128 aina tiistaisin klo 11.30-14.00 Kevään -24 viimeinen päivystys tiistaina 21.5. jonka jälkeen päivystykset jatkuvat jälleen syksyllä.

Muista, että etsivät ovat myös kesän aikana opiskelijoiden tukena! Ota yhteyttä sosiaalisen median kautta (FacebookInstagram), puhelimitse, sähköpostilla tai sähköisen asioinnin kautta: täytä lomake tästä. Voit tulla myös käymään paikan päälle juttelemaan kanssamme. Käyntiosoite: Kultsa 2.krs Raastuvankatu 30, 65100 Vaasa.

Palvelu on vapaaehtoista, maksutonta ja luottamuksellista. Etsivä nuorisotyö ei koskaan tee päätöksiä nuoren puolesta tai ohjaa nuorta mihinkään ilman nuoren omaa hyväksyntää!

Etsivä nuorisotyöntekijä auttaa esimerkiksi seuraavissa asioissa:

 • tukea tulevaisuuden tai arjen suunnittelussa
 • tarvitsee apua asumiseen ja toimeentuloon liittyvissä asioissa
 • pohtii mielenterveyteen, päihteisiin ja/tai huumeisiin liittyviä asioita
 • ohjaa tarvittaessa oikeaan palveluun

ja monessa muussa, jos jokin asia askarruttaa, kysy niin selvitetään yhdessä!

Teemu Sorila p. 040 649 7116

Vaasan kaupunki

Nuorisopalvelut

Raastuvankatu 30, 65100 Vaasa

www.vaasa.fi

Yths wolffintie kuva

YTHS Wolffintie

Wolffintie 30 (VAMK), 65200 Vaasa (käynti takapihalta)

 • Mielenterveyden palvelut (psykologit ja psykiatrit)
 • Suunterveyden palvelut

Sijainti kartalla

 

 

Yths alere kuva

YTHS Alere

Wolffintie 27-31 (Alere), 4. krs, 65200 Vaasa (kulku Aleren sisäpihan kautta)

 • Yleisterveyden palvelut (lääkärit, terveydenhoitajat, fysioterapeutit)
 • Psykiatriset sairaanhoitajat

Sijainti kartalla