Kansainvälisyys ja vaihto-opiskelu

Miksi lähteä vaihtojaksolle?

  • Kielitaito kehittyy: Paranna kielitaitoa käytännössä ja kasvata itsevarmuutta vieraan kielen käytössä.
  • Kansainvälinen kokemus: Opit uutta vieraista kulttuureista ja saat arvokasta kansainvälisyysosaamista.
  • Hyötyä työelämässä: Työnantajat arvostavat kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja sopeutumiskykyä.
  • Aktiivisuutta ja itsenäisyyttä: Todista, että selviydyt uusista ja haastavista tilanteista.
  • Uusia ystäviä: Luo kontakteja eri puolilta maailmaa.
  • Oma kulttuuri uusin silmin: Opit tarkastelemaan itseäsi ja omaa kulttuuriasi eri näkökulmista.
  • Opintojen rikastuttaminen: Ulkomailla suoritetut opinnot voidaan hyväksilukea osaksi tutkintoa.

Milloin on paras aika lähteä vaihtoon opintojen aikana?

Toisena tai kolmantena opiskeluvuonna, kun perusopinnot ovat suoritettuna.

Hyvä suunnittelu on avain onnistumiseen!
Vaihtojakso ei pidennä opintoja, kun suunnittelet opinnot ja harjoittelut osaksi tutkintoasi.

 

Opinnot ja opintopisteet vaihtojakson aikana

  • Ulkomailla suoritetut opinnot ja harjoittelut sisällytetään osaksi VAMKin tutkintoa.
  • Suunnittele ja sovi opinnoista ja harjoitteluista ennen vaihtojaksoa ryhmänohjaajan ja opon kanssa.
  • Vaihto-opinnot voidaan sisällyttää opintoihin, pakollisiin harjoitteluihin tai vapaasti valittaviin opintoihin.
  • Valitse kursseja, jotka tukevat omaa opintoalaasi ja vältä kursseja, jotka olet jo suorittanut VAMKissa.
  • Hyödynnä vaihtojakso oppimalla paikallisesta kielestä ja kulttuurista.

Huolellinen suunnittelu takaa sujuvan opintojen etenemisen!

VAMKin partnerikorkeakoulut

VAMKin opiskelijoilla on hyvät mahdollisuudet lähteä suorittamaan osan opinnoistaan ulkomaisiin partnerikouluihin

VAMKilla on yhteistyösopimuksia useiden korkeakoulujen kanssa ympäri maailmaa. VAMK osallistuu erilaisiin kansainvälisiin ohjelmiin kuten Euroopan unionin rahoittamaan ERASMUS+ ohjelmaan ja pohjoismaiseen Nordplus-ohjelmaan.

Tiedot VAMKin partnerikorkeakouluista ja heidän opetustarjonnastaan voivat muuttua nopeastikin. Siksi on tärkeää huomioida, että ajankohtaisin tieto löytyy aina partnerikoulun omilta kotisivuilta, ja niitä tulee hyödyntää kurssitarjontaa tai muuta tarvittavaa tietoa etsittäessä. Mikäli tietoa ei ole helposti löydettävissä, seuraavista hakusanoista voi olla apua: Erasmus, Incoming students, International, Courses in English, academic calendar.

Partnerikorkeakoulut yksiköittäin:

Double degree -opinnot
  • Double degree opinnot liiketalouden yksikössä (Cracow, Mannheim, Heilbronn tai Kiel) kestävät yhden lukuvuoden ja sinä aikana on suoritettava 60 op.
  • Double degreen sopimustemme kohderyhmänä on ensisijaisesti International Business opiskelijat, toissijaisesti kansainvälisen kaupan opiskelijat.
Harjoittelu ulkomailla

Liikkuvuusjakson voi suorittaa myös lähtemällä harjoitteluun ulkomaille

Eri koulutusohjelmilla on erilaisia suosituksia harjoitteluun lähdössä. Liiketaloudessa ja tekniikassa harjoittelu tapahtuu yleensä kesän aikana lukukauden ulkopuolella ja opiskelijat pääsääntöisesti etsivät itse harjoittelupaikkansa. Sosiaali- ja terveysalalla harjoittelut tehdään tavallisesti lukuvuoden aikana ja useimmiten harjoittelupaikka löytyy VAMKin partnerikorkeakoulun kautta.

Harjoittelupaikan sisältöä, sopivuutta ja ajankohtaa mietittäessä kannattaa olla yhteydessä oman osaston harjoittelusta vastaaviin opettajiin, tai joissakin tapauksissa myös opinto-ohjaajaan.

Erasmus+ harjoittelijaliikkuvuus

Perinteisen opiskeluliikkuvuuden lisäksi opiskelijoiden on mahdollista suorittaa liikkuvuusjakso harjoitteluna Erasmus + ohjelman kautta. Harjoittelun voi tehdä Erasmus-ohjelmaan kuuluvissa maissa Euroopassa.

Jos olet VAMKin tutkinto-opiskelija, lähdet opinto-ohjelmaasi kuuluvaan harjoitteluun ja täytät hakukriteerit, on sinulla mahdollisuus hakea Erasmus+ -harjoitteluapurahaa. Harjoittelun pituuden tulee olla vähintään 2 kuukautta ja enimmillään-12 kuukautta. Itse hankittuun harjoitteluun tulee hakea apurahaa hyvissä ajoin ennen harjoittelun alkua, partnerikorkeakoulujen kautta suoritettaviin taas hakuaikojen puitteissa.

Lisätietoja apurahasta saat Kv-liikkuvuuspalveluista.

The ErasmusIntern.org –verkkoalustalla yhtiöt ja organisaatiot voivat ilmoittaa harjoittelupaikoistaan. ErasmusIntern on Erasmus Student Networkin (ESN) hanke.

Nordhelse

(Terveysalan opiskelijat)

VAMK hoitotyön koulutusohjelma on mukana Nordplus -ohjelman rahoittamassa Nordhelse -verkostossa. Nordplus -ohjelmaa rahoittaa Pohjoismaiden Ministerineuvosto. Ohjelman tavoitteena on edistää pohjoismaisten korkeakoulujen yhteistyötä.

Hoitotyön opiskelijat voivat lähteä liikkuvuusjaksolle ohjelman kautta. Tavallisimmin liikkuvuus tapahtuu juuri harjoittelun muodossa. Ohjelma mahdollistaa myös lyhyempikestoisen harjoittelun ja tarjoaa opiskelijoille Nordplus -apurahan.

Terve Afrikka

(Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat)

VAMK on mukana Terve Afrikka -verkostossa. Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat voivat hakea ulkomaan jaksolle Ugandaan tai Keniaan järjestön kautta. Harjoittelujakson pituus on kolme kuukautta. Hakuaika seuraavan lukuvuoden liikkuvuudelle on yleensä helmikuun puolivälissä. Lisätietoa saat KV-liikkuvuuspalveluista.

EDUFI -harjoittelu

Korkeakoulussa opiskelevat tai korkeakoulujen vastavalmistuneet voivat hakea Opetushallituksen kautta työharjoitteluun ulkomaille. Harjoitteluun valitut saavat Opetushallitukselta apurahan, jolloin VAMKin apurahaa ei tule lisäksi. Hakuaika on kaksi kertaa vuodessa.

Lisätietoa:

UNIFI

MAAILMALLE

Nordjobb

Nordjobb on vaihto-ohjelma, joka on tarkoitettu 18-30 vuotiaille Pohjoismaiden tai EUn kansalaisille. Pohjola-Norden organisaatio järjestää harjoittelupaikkoja Nordjobb-ohjelman kautta Pohjoismaissa. Harjoittelun pituus vaihtelee neljästä viikosta viiteen kuukauteen ja ajankohtana on toukokuu-syyskuu. Hakuaika on tammikuusta toukokuuhun. Pohjola-Norden järjestää harjoittelupaikan ja auttaa asunnon löytämisessä. Osallistujalta edellytetään ruotsin, norjan tai tanskan kielen osaamista.

Lisätietoa:

nordjobb.net

Muita harjoittelumahdollisuuksia:

Paikalliset TE-toimistot tarjoavat EURES- palvelua, jonka kautta välitetään työpaikkoja EU- ja ETA-maihin.

Muita linkkejä:

Kielitodistus

Joissakin partnerikouluissa vaaditaan saapuvilta vaihto-opiskelijoilta todistus kielitaidosta. Sen todentamiseksi heillä voi olla valmis lomake täytettäväksi, muussa tapauksessa käytetään VAMKin kielitodistuspohjaa, johon VAMKin kieltenopettaja tekee kieliarvioinnin. Ihanteellisinta olisi kääntyä oman kieltenopettajan puoleen, joka kenties tuntee sinut jo ennestään. Kielitestiin varataan opettajalta sopiva ajankohta arviota varten. Joihinkin paikkoihin voidaan kuitenkin vaatia laajempia ja virallisempia kielitestejä (esim. USA). Tällaisia kielitestejä ovat esimerkiksi:

  • Englanti: TOEFL (Test of English as a Foreign Language), IELTS (The International English Language Testing System), CAE (Cambridge Certificate in Advanced English), CPE (Cambridge Certificate of Proficiency in English)
  • Saksa: ZdaF (Zertifikat Deutsch als Fremdsprache), KDS (Kleines Deutsches Sprachdiplom)
  • Ranska: DELF 1 and 2 (Diplome Elemetaire de Langue Francaise), DALF (Diplome Approfondi de Langue Francaise)

Vaihtoon lähtiessä on suositeltavaa valmistautua myös kielellisesti. Erasmusvaihtoon lähtevillä on esimerkiksi mahdollisuus ottaa ilmainen online kielikurssi. Usein on myös mahdollista suorittaa kielikursseja ennen vaihtoa tai sen aikana.

Vaihto-opiskelu tarinoita

vaihto-opiskelu
Jasmin Vainio

Jasmin Vainio

"Suosittelen jokaista lähtemään vaihtoon ja oppimaan uudesta kulttuurista ja itsestään. Vaihto kasvattaa ihmisenä ja varsinkin opintojen kannalta itsevarmuus kasvaa!"

Lue koko tarina