Opiskelijaelämää Vaasassa

Opiskelija asuminen 1080x1080

Oma koti kullan kallis

Mistä asunto Vaasassa?

Kun olet saanut varmistuksen koulupaikastasi, saattaa edessä olla muutto ensimmäiseen omaan asuntoon, usein myös vieraaseen kaupunkiin. Tässä alla muutama vinkki, joista kannattaa asuntoa hakea. Kun olet saanut asuntotarjouksen ja hyväksynyt sen, muistathan tehdä myös osoitteenmuutoksen postiin ja maistraattiin. Saadaksesi asumislisän opintotukeesi, on sinun ilmoitettava opintotukilautakunnalle vuokrasuhteestasi ja tuloistasi. Tämän hakemuksen voi tehdä Kelan sähköisen asioinnin kautta. Huomioithan, että samassa taloudessa asuvan kumppanin tuet voivat vaikuttaa asumislisän määrään.

Edullista asumista

Halvimmillaan voit vuokrata asunnon Vaasassa alle 300 eurolla, yksiöiden hinnat pyörivät 400-500 euron hinnoissa. Yksiöt ovat kysytyimpiä asuntoja, joten niitä saattaa joutua hieman jonottamaan, etenkin lukuvuoden alussa. Hakemuksen voi silti jättää, ja muuttaa kun sopivaa asuntoa tarjotaan.

VOAS

VOAS on Vaasan opiskelija-asuntosäätiö, joka on perustettu vuonna 1972. VOAS:lta löytyy erilaisia ja erikokoisia asuntoja kattamaan asuntotarpeet koko opiskelun ajaksi. Asuntoja on soluhuoneita, yksiöitä sekä perheasuntoja eri puolella Vaasaa.

Asuntoa voi hakea ympäri vuoden suoraan VOASin sivuilta täyttämällä asuntohakemuksen. Hakemus on voimassa 3 kuukautta hakemuksen jättämisestä. Elo- ja syyskuussa aloittavat opiskelijat ovat etusijalla asuntojonossa. Kannattaa rohkeasti kysyä myös vapaita asuntoja suoraan asuntotoimistolta, sillä kaikki vapaat asunnot eivät välttämättä ehdi päivittyä nettisivuille. Perheasuntoa hakiessa riittää, että toinen hakijoista on opiskelija. Kimppahakijoiden on taas molempien oltava opiskelijoita ja molemmat täyttävät oman hakemuksen.

Hakemus kannattaa laittaa VOASille aikaisintaan 2kk:tta ennen asunnon tarvetta. Keväisin on kuitenkin parhaimmat asuntomarkkinat, sillä moni opiskelija valmistuu ja muuttaa pois Vaasasta.

VOASin nettisivuille

Pikipruukki

Kiinteistö Oy Pikipruukki on Vaasan suurin vuokranantaja.

Pikipruukki tarjoaa kodikasta asumista elämän eri vaiheisiin ja omistajan tahdon mukaista sosiaalista asuntotuotantoa Vaasassa. Yhtiön asuntokanta on hyväkuntoinen ja monipuolinen. Asuntojen vuokraustoiminnassa yhtiö noudattaa omakustannusperiaatetta. Siten tavoitteena ei ole tuottaa liiketaloudellista voittoa. Asuntojen vuokrat koostuvat pelkästään talojen rakentamiseen otettujen lainojen koroista ja lyhennyksistä sekä kiinteistöjen ylläpidon aiheuttamista kustannuksista.

Asuntokannasta löytyy erikokoisia koteja ja asuntoja kuten yksiöitä, kaksioita, kolmioita sekä isompia perheasuntoja rivi-, pine- ja kerrostaloissa. Asuntoja löytyy useilta eri asunalueilta sekä runstaasti asuntoja myös palosaarelta läheltä kampusta. Asuntoa voi hakea suoraan Pikipruukin kotisivuilta täyttämällä hakemuslomakkeen.
Pikipruukin toimisto sijaitsee osoitteessa Koulukatu 19.

Lisätietoa kohteista ja vuokraamisesta:

Pikipruukin sivuilla

Muita vuokranantajia sekä välittäjiä Vaasassa?

Asunnonvälittäjiä on useita ja tässä listattuna muutama:

  • Vuokraovi.com
  • Tori.fi, Moni yksityinen vuokranantaja löytää mielellään sinut ja saattaa tarjota asuntoja, jotka eivät ole vielä ”vapailla markkinoilla” jos teet itse selkeän asunnonhaku ilmoituksen.
  • Vaasan kotijoukkue
  • Vuokrakoti Lkv Vaasa

Opiskelijatapahtumat

Opiskeluaikana kannattaa verkostoitua, luoda uusia kontakteja ja joskus kannattaa myös nollata paineita. Opiskelijatapahtumiin osallistumalla lyöt kolme kärpästä yhdellä iskulla!

Opiskelijakunta VAMOK sekä muut VAMKin opiskelijajärjestöt järjestävät lukuvuoden aikana useita jo perinteiksi muodostuneita tapahtumia, joita ovat muun muassa uusille opiskelijoilla järjestettävät erilaiset tapahtumat, lukuvuoden avajaiset eli Campus Festival, olutpialaiset, vuosijuhlat, haalarihölkkä, Triangeli-risteily, jonka VAMOK järjestää yhdessä neljän muun opiskelijakunnan kanssa sekä esimerkiksi kuukausittaiset pubivisat ja bileet!

Sitsit

Sitsit eli akateemiset pöytäjuhlat tai lauluillat ovat vuosijuhlia pienemmät ja vähemmän muodolliset. Sitseillä vieraat kokoontuvat pitkien pöytien ääreen nauttimaan lämpimän aterian sekä juomia ja laulamaan perinteisiä opiskelijalauluja.

Sitseilläkin on kuitenkin tiettyjä sääntöjä, joilla varmistetaan illan sujuva kulku kaikkien osalta. Esimerkiksi vessassa käydään vain tauoilla ja ohjelmanumeroiden ja puheenvuorojen aikana ollaan hiljaa.

Yleensä sitseillä on jokin tarkoitus tai teema, jota varten sitsejä vietetään. Sitsien pukeutumisohje vaihtelee mahdollisen teeman mukaan. Pukukoodina voi olla haalarit, siisti asu, naamiaisasu tai miehillä tumma puku ja naisilla cocktail-asu.

Vuosijuhlat

Vuosijuhlilla juhlitaan esimerkiksi VAMOKia tai järjestöjä ykköset päällä. Vuosijuhlien pukukoodi on yleensä frakki tai tumma puku ja naisilla täyspitkä iltapuku tai cocktailmekko.

Vuosijuhlilla käyttäydytään juhlaetiketin mukaisesti, mikä ei poissulje hauskanpitoa.

Ennen varsinaista pääjuhlaa ohjelmaan voi kuulua kutsuvieraille järjestettävä tilaisuus, jonka aikana eri organisaatiot esittävät tervehdyksensä ja luovuttavat lahjoja. Tervetuliaismaljan jälkeen alkaa kolmen ruokalajin ruokailu, jonka aikana pöydistä kajahtavat äänekkäät snapsilaulut. Tapahtuman vie läpi seremoniamestari, jonka tehtävänä on pitää järjestyksestä yllä. Illan aikana kuullaan myös puheita sekä nautitaan erilaisista esityksistä. Viimeisen ruokalajin ja ohjelman jälkeen siirrytään jatkoille.

Liikuntamahdollisuudet

Vaasasta löytyy useita eri liikuntamahdollisuuksia niin halleissa, ulkona, kuntosaleissa, harrastuksissa, yksin tai ryhmässä.

Liikuntamahdollisuudet Vaasassa

Uinti

Uimahalli
Vaasan uimahalli sijaitsee hietalahdenkatu 8, aivan keskussairaalan vieressä. Uimahallissa on neljä erilaista allasta, jotka tarjoavat kaiken ikäisille sekä tasoiselle sopivan paikan liikkua.

Uimahallimaksulla voi uimisen lisäksi osallistua ohjattuihin vesijumppiin, harrastaa vesijuoksua ja käydä kuntosalilla. Hyppytorni ja ponnahduslaudat ovat myös asiakkaiden käytettävissä.

Opiskelijoille on tarjolla halvemmat kerta- sekä sarjaliput. Lisätietoa uimahallin palveluista löytyy täältä.

Uimarannat
Uimarantojen esittelyt Vaasan kaupungin sivuilla.

Vaasan Pingviinit
Perinteikäs avantouintiseura perustettiin jo 1965. Vaasan Pingviineillä on oma sauna ja oma avanto Vaasan edustalla Hietasaaressa. Tutustu toimintaan (sivut englanniksi).

Liikuntahallit ja areenat

Vaasasta löytyy useita erilaisia, eri kokoisia sekä eri tarkoituksiin olevia liikuntahalleja sekä areenoita.

Tennis Center
on monipuolinen liikuntakeskus, joka sijaitsee Vaasan Hietalahdessa. Tennis Centerissä voit harrastaa nimensä mukaisesti tennistä, mutta myös sulkapalloa, salibandya ja squashia. Tennis Centerissä on myös kuntosali käytössä sekä muita harrastusmahdollisuuksia. Näitä ovat biljardipöytä, golf-simulaattori, biljardi- ja snooker -pöydät, pöytätennis ja futsal.

Jalkapallohallit ja tekonurmet
Vaasasta löytyy useita paikkoja pelata jalkapalloa. Ympärivuotiseen pelaamiseen soveltuu parhaiten Fennia Arena, joka sijaitsee Ruutikellarintie 6:ssa ja on iso ylipainehalli. Kaverien kanssa höntsämaiseen jalkapallon pelaamiseen taas soveltuu loistavasti kasarmintorin kupeessa sijaitseva pieni tekonurmikenttä.

Botniahalli
Botniahalli on osa Vaasanseudun areenoita, mutta sijaitsee mustasaaren puolella. Tänne liikkuaksesi tarvitset autokyytiä. Botniahalli on yhteispinta-alaltaan Suomen suurin yleisurheilu-, palloilu- ja monitoimihalli. Botniahallilla voit treenata juoksua, jenkkifutista, käydä kuntosalilla, pelata salibandya tai osallistua ohjatuille ryhmäliikuntatunneille.

Kuntosalit

Vaasalaiset ovat aktiivisia kuntoilijoita, ja se näkyy myös kuntosalien määrässä. Uusia saleja on viime aikoina perustettu tiuhaan tahtiin. Helpoiten näet ajantasaisen tilanteen esimerkiksi Google-haulla ’kuntosali Vaasa’.

Ryhmäliikuntatunnit

Vaasan kaupungin liikuntapalveluiden terveysliikuntaohjelma tarjoaa monipuolista ryhmäliikuntaa kaiken kuntoisille naisille ja miehille. Lisätietoa Vaasan omilta sivuilta.

Ulkoliikuntamahdollisuudet

Ulkoliikunta on erittäin piristävä muoto niin kesällä kuin talvella. Vaasan alueelta löytyykin monipuolisesti tarjontaa. Voit valita haluatko lähteä lenkille onkilahden rantaan, juoksemaan kuntorataa, hiihtämään lähialueelle tai luistelemaan talvella kaukaloon tai merelle.

Ulkoilureitit/retkeily

Frisbeegolf
Vaasasa on useita eri tasoisia niin aloittelijalle kuin myös vaativammalle harrastelijalle sopivia frisbeegolf ratoja. Lähin ja varmasti suosituin Arboretum, löytyy Hietalahdesta, Ruutikellarintie 6. Hieman vaativampi, AA1 kisaluokituksen saanut rata löytyy ristinummelta Vanhan Vaasankadulta.

Golf
Seitsemän kilometrin päässä keskustasta sijaitsevalla Vaasan Kråklundin golfkentällä on oivat mahdollisuudet harrastaa golfia. Golf kenttä on 18 reikäinen ja antaa hyvät mahdollisuudet myös aloittelijalle nauttia pelistä.

Muita harrastusmahdollisuuksia

Kiipeily
Kiipeilyä voi Vaasassa harrastaa esimerkiksi Wasa Upin uusissa tiloissa Academillin kellarissa tai kesäisin Vaasan vesitornilla. Kesäisin pääsee myös Vaskiluotoon kiipeilemään ja seikkailemaan Zip-Parkkiin.

Wasavertical
Wasaverticalilla on jokaiselle taitotasolle jotakin. Voimaa ja akrobatiaa voi kokeilla tankontanssi- tai Hammock -tricks -kurssilla. Katosta roikkuvien liinojen kanssa voi kokeilla nautinnollista ilmajoogaa, joka sopii erityisesti aloittelijoille. Vauhtia voi hakea twerkkaamalla tai korkokengillä tanssimalla. Tavoitteet voidaan asettaa juuri sille tasolle mihin asiakas haluaa.