Inspiroivaa VAMKin Megatrendipäivää vietettiin 23.5.2023

Inspiroivaa VAMKin Megatrendipäivää vietettiin 23.5.2023

Megatrendipäivän aiheena oli uusien teknologioiden avaamat mahdollisuudet VAMKin avainalueilla eli energia- ja terveysteknologiassa sekä tuotannollisessa teknologiassa ja logistiikassa. Erityisesti käsiteltiin tekoälyn, robotiikan ja virtualisaation läpitunkevaa vaikutusta kaikkeen. Tilaisuuden avasi VAMKin TKI-johtaja Marja-Riitta Vest ja aiheen pääalustajana oli tulevaisuudentutkija ja sarjayrittäjä Risto Linturi.

Linturi käsitteli mielenkiintoisesti esimerkkien avulla ChatGPTn hyödyntämistä sisällöntuotannossa, digitaalisten kaksosten ja virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia sosiaali- ja terveysalalla sekä eri tekniikan aloilla sekä älykkäiden robottien hyödyntämistä tulevaisuudessa. Linturi puhui myös tekoälyn käytön mahdollisuuksista energiantuotannossa.

Linturin jälkeen kuultiin kommenttipuheenvuoroja, joissa pohdittiin, miten olemme jo tarttuneet uuden teknologian suomiin mahdollisuuksiin. Äänessä olivat yhden avainkumppanimme, ABB Smart Powerin Continuous Improvement Manager Henna Sjöholm ja Sustainability Manager Sanna-Mari Kaakinen, strategia- ja kehitysjohtaja Suvi Einola, Pohjanmaan hyvinvointialue sekä Vaasan kaupungin kuntatekniikan johtaja ja VAMKin TKI Advisory Boardin Jukka Talvi.

Alustusten jälkeen aiheista keskusteltiin kolmessa ryhmässä ja pohdittiin miten VAMK asemoituu tulevaisuutta silmällä pitäen. Ryhmät keskittyivät puimaan aihetta VAMKin tutkimusalustojen; Smart Industry, Smart Well-Being ja Smart City näkökulmasta. Teemaryhmiä vetivät yhdessä TKI-alustojen vetäjät yliopettajat Ossi Koskinen, Riku Niemistö ja Juho Heiska sekä VAMKin TKI Advisory Boardin jäsenet Mikael Hallbäck, Suvi Einola sekä Heidi Kuusiniemi.

Tilaisuuden lopuksi alalla toimiva pk-yrittäjä, Skycode Oy:n toimitusjohtaja Jussi Mäntylä teki lyhyen yhteenvedon Megatrendipäivän annista. Tilaisuuden lopetti opiskelijakunta VAMOKin hallituksen puheenjohtaja ja VAMKin TKI Advisory Boardin jäsen Otto Mäkiniemi.

Tänä vuonna tilaisuuteen osallistui reilu 50 VAMKilaista, TKI Advisory Boardin jäseniä, sidosryhmien edustajia sekä myös Myrsky-hankkeen yrityksiä. Tapahtuman järjestäjä VAMKin TKI-päällikkö Marja-Riitta Vest olikin erittäin tyytyväinen päivän antiin, puheenvuoroihin sekä ryhmien työskentelyyn.

”Meidän kaikkien on tärkeää ymmärtää uuden teknologian mahdollisuudet. Muutos on nopea ja siinä on pysyttävä mukana. Tänään tulevaisuudentutkija Risto Linturi erinomainen esitys avasi ymmärrystämme käynnissä olevasta tuottavuusloikasta, joka avaa meille valtavia mahdollisuuksia, on kyse tuottavuudesta, teollisen rakenteen uudistumisesta, businessmahdollisuuksista jne. Elämme juuri nyt murrosaikaa ja nyt meidän on kouluttauduttava käyttämään uusia teknologioita. Saimme paljon ajattelemisen aihetta – aallonharjalla on pysyttävä”, kommentoi Vest.

Tunnisteet

megatrendipäivätki