Kevään valmistujaiset kokosivat yhteen alkuvuoden aikana valmistuneet osaajat – monet valmistuneista työllistyivät jo opiskeluaikana

Kevään valmistujaiset kokosivat yhteen alkuvuoden aikana valmistuneet osaajat – monet valmistuneista työllistyivät jo opiskeluaikana

Vaasan ammattikorkeakoulussa vietettiin 26.5.2023 valmistujaisjuhlia kevätlukukauden huipennuksena. Kevään 2023 aikana on valmistunut 200 AMK-tutkinnon ja 14 YAMK-tutkinnon saanutta tuoretta osaajaa.

Valmistujaisjuhlissa Wolffintien kampuksella juhlittiin kaikkia kevään aikana tutkinnon suorittaneita. Tekniikan alalta keväällä valmistui 69 insinööriä, liiketaloudesta tutkinnon suoritti 53 tradenomia ja sosiaali- ja terveysalalta valmistui 78 sairaanhoitajaa, terveydenhoitajaa ja sosionomia.

VAMKin rehtori, toimitusjohtaja Kati Komulainen onnittelee kaikkia valmistuneita: ”Sydämelliset onnittelut tänään valmistuville! Olette onnistuneesti selvinneet poikkeuksellisista ajoista ja valmistutte tänään ammattikorkeakoulusta ammatilliseen asiantuntijarooliin. Työelämässä teitä tarvitaan. Nyt on kuitenkin juhlan aika!”

Myös VAMKin koulutusjohtaja Sanna Eronen iloitsee valmistuneiden puolesta: ”Tämä päivä on yksi tärkeä etappi ja pysähtymisen hetki koko korkeakouluyhteisöllemme ja haluamme juhlistaa päivää kaikkien valmistujien kanssa yhdessä. Tulevaisuususkoa ja luottamusta siihen, että elämä kantaa. Sitä toivon ihan jokaiselle. Onnea vielä.”

Yasmin Nummela yhdisti opiskelun ja työnteon

Yasmin Nummela on yksi kevään aikana valmistuneista liiketalouden tradenomeista. Ruotsissa syntynyt, mutta suurimman osan elämästään Lempäälässä asunut Yasmin ei aluksi aikonut jatkaa opiskelua lukion jälkeen, mutta korona ja lomautus innosti palaamaan koulun penkille. Yasmin kiinnostui liiketalouden alasta, haki VAMKiin opiskelemaan markkinointia ja aloitti opintonsa syksyllä 2020.

Yasmin nautti opiskelusta ja kokee saaneensa paljon hyödyllisiä eväitä työelämään. ”Opettajat on olleet aivan mahtavia ja tehtävät monipuolisia sekä työelämälähtöisiä. Mielestäni ryhmälläni ja opettajien kanssa on aina ollut hyvä yhteishenki”, muistelee Yasmin.

Vaikka koronarajoitukset varjostivat lähes koko Yasminin opiskeluaikaa, oli niistä myös hyötyä. Koronan mukanaan tuomat etä- ja hybridiopinnot mahdollistivat Yasminille Vaasan opintojen ja Tampereen työn yhdistämisen. ”Aloitin opintojen aikana kahvilapäällikkönä uudessa kahvilassa Tampereella ja suoritin työharjoittelun työn lomassa. On mahtavaa, että omat työt ja koulun voi yhdistää helposti”, Yasmin kertoo ja jatkaa: ”Pohdin kauan pystynkö ottamaan työtarjouksen kahvilan pyörittämisestä vastaan, mutta tarkistin asian opettajilta ja suurimalle osalle etäopetus sopi hyvin minun kohdallani.”

Haasteen vastaanottaminen kannatti ja valmistumisen jälkeen Yasmin jatkaa työtään kahvilapäällikkönä keskittyen siihen täysillä. Näin on hyvä nyt, mutta tulevaisuudessa mikä vain on Yasminille mahdollista. ”Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, kenties jatko-opiskelua tai ihka oman unelmakahvilan perustamista”, Yasmin sanoo.

Työharjoittelu avasi Topi Kortesojalle oven oman alan töihin

Seinäjoelta kotoisin oleva uunituore insinööri Topi Kortesoja haki VAMKiin, koska alueella on erinomaiset työllistymismahdollisuudet sähköinsinööreille. Topilla on pohjalla sähköalan perustutkinto ja hän halusi jatkaa opintoja toisen asteen jälkeen. VAMKiin Topi pääsi opiskelemaan sähkötekniikkaa ja aloitti opinnot syksyllä 2019. Paras tapa oppia oli Topin mielestä sähkötekniikan laboratoriossa tehdyt harjoitukset.

”Opettajat ovat olleet ammattitaitoisia ja heillä on hyvät yhteydet alueen työelämään. Kaiken kaikkiaan opiskeluajasta ei ole muuta kuin hyviä muistoja, vaikka suuren osan ajasta joutuikin olemaan sattuneesta syystä etänä ja tapahtumiakaan ei ollut. Viimeisenä vuotena pääsi taas käymään opiskelijatapahtumissa ja se oli kyllä erittäin tervetullutta”, Topi muistelee.

Topi on monien VAMKista valmistuneiden tavoin ollut oman alan töissä opintojen aikana. Ensimmäisenä kesänä hän suoritti harjoittelun ABB:llä sähkömoottorien kokoonpanossa. Kesän jälkeen Topi jatkoi tehtävässä osa-aikaisesti opintojen ohella. Toisen harjoittelun hän suoritti Hitachi Energyllä sähköasemien suunnittelu- ja käyttöönottotehtävissä, jonne hän teki myös opinnäytetyönsä.

”Samassa työpaikassa olen edelleen. Vaasassa on hyvät mahdollisuudet päästä alueen isoihin tekniikan alan yrityksiin töihin jo opiskeluaikana. Monesti kesätöiden seurauksena voi olla opinnäytetyöaihe ja myös työpaikka valmistumisen jälkeen”, kertoo Topi.

Näin onnekkaasti kävi Topillekin ja valmistumisen jälkeen hän jatkaa työntekoa tutussa työpaikassa, mutta haaveilee jatko-opinnoista tulevaisuudessa. ”Nyt jatkan nykyisessä työpaikassani Hitachi Energyllä. Tavoitteena on suorittaa diplomi-insinöörin tutkinto tulevaisuudessa”, Topi sanoo.

Tunnisteet

AMK-tutkintoYAMK-tutkintovalmistujaiset