Tulevaisuuden energiaratkaisut ja yhteistyö keskiössä EnergyWeekillä

Tulevaisuuden energiaratkaisut ja yhteistyö keskiössä EnergyWeekillä

Vaasan ammattikorkeakoulu oli jälleen keskeisessä roolissa EnergyWeekillä yhtenä tapahtuman järjestäjänä. Tapahtuma tarjosi mielenkiintoisia mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja yhteistyöhön alan toimijoiden kanssa, sekä energia-alan projektien kehittämiseen.

EnergyWeek on pohjoismaiden merkittävin kansainvälinen energia-alan tapahtuma, johon osallistuu tuhansia energia-alasta kiinnostuneita niin Suomesta kuin ulkomailtakin. EnergyWeek yhteistyökumppanina VAMK oli tänäkin vuonna mukana järjestämässä energia-alan vuoden tärkeintä tapahtumaa Vaasassa. Tänä vuonna keskeisiä teemoja olivat uusiutuvat energialähteet, älykäs energia, kaasuenergia ja energian varastointi.

Vaasan ammattikorkeakoulu oli mukana useissa EnergyWeekin tapahtumissa. Tiistaina VAMKin järjestämässä seminaarissa keskusteltiin erittäin ajankohtaisista nollapäästöisistä datakeskuksista. Vaasan yliopiston vetämän WSTAR-hankkeen puitteissa Technobothnian opetus- ja tutkimuslaboratorioon suunnitellaan ja rakennetaan nollapäästöisyyttä tavoitteleva datakeskuslaboratorio WSTAR. Tämän infrastruktuurin avulla tutkitaan, miten vähäpäästöisiä ja energiankäytöltään joustavia datakeskuksia voidaan rakentaa, integroida ja käyttää suunnattaessa kohti nollapäästöisyyttä.

Tiistaina ja keskiviikkona VAMK esitteli energia-alaan ja kestävään kehitykseen liittyviä asiantuntijapalveluita sekä koulutuksia omalla ständillään.

”EnergyWeek on VAMKille yksi vuoden kohokohdista ja tänä vuonna osallistuimme aiempaa monipuolisemmin laajalla joukolla eri tilaisuuksiin. EnergyWeek on näköalapaikka esitellä VAMKin energia-alan koulutuksia sekä tutkimus-ja kehitystyötä energiaklusterin ytimessä, ja mitä tärkeintä verkostoitua elinkeinoelämän kanssa”, kertoo Marja-Riitta Vest TKI-johtaja, VAMK.

Tulevaisuuden osaajat kehityksen moottoreina

Tänäkin vuonna VAMK osallistui torstaina Energy Academyn Back to the Future-paneeliin, jossa tulevaisuuden osaajat haastoivat asiantuntijoita tiukoilla kysymyksillä kestävän tulevaisuuden rakentamiseen liittyen. Vaasan ammattikorkeakoulua paneelissa edusti TKI-johtaja Marja-Riitta Vest, joka vastasi opiskelijoiden kysymyksiin yhdessä Vaasan eri korkeakoulujen sekä alueen energia-alan yritysten asiantuntijoiden kanssa.

Asiantuntijoita hiillostamassa oli joukko Vaasan korkeakoulujen opiskelijoita, joista yksi oli Khin Phyu Cyn Kyi, VAMKin kansainvälisen kaupan opiskelija.

Energyacademy 2

”Osallistuin tähän tapahtumaan yleisön jäsenenä viime vuonna ja tänä vuonna yhtenä kysymysten esittäjänä. Molemmat kerrat ovat olleet opettavaisia ja viihdyttäviä samanaikaisesti. Mielestäni tämä paneeli on hyvä esimerkki siitä, miten tulevaa sukupolvea toivotetaan tervetulleeksi vanhemman sukupolven toimesta ja heitä kannustetaan enemmän yhteistyöhön yritysten, oppilaitosten ja opiskelijoiden välillä”, toteaa Khin Phyu Cyn Kyi.

Energia-alan systeeminen muutos Nigeriassa

Torstaina illalla Vaasan ammattikorkeakoulu järjesti, yhteistyössä Nigerian Ruotsin suurlähetystön kanssa, keskustelutilaisuuden energia-alan markkinoista Nigeriassa. Tilaisuudessa kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja energia-alan trendeistä Nigeriassa ja Suomessa, Nigerian energiasiirtymän askelmerkeistä sekä erilaisista energia-alan mahdollisuuksista Nigeriassa.

Tämä EnergyWeekin sivutapahtuma kokosi yhteen asiantuntijoita, päättäjiä, tutkijoita, energia-alan yrityksiä sekä kestävän energian harrastajia Nigeriasta ja Suomesta pohtimaan miten Afrikan suurin väestö voi laajentaa ilmastoystävällisiä ratkaisuja energiantarpeisiinsa ja toimia mallina kestävälle energiansiirtymälle.

”Tilaisuudessa hyödynnettiin laajaa keskustelua energiasektorin megatrendeistä mahdollisten lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin kumppanuuksien edistämiseksi Nigerian ja Vaasan alueen yritysten sekä VAMKin välillä. Esille nousevia konkreettisia ratkaisuja, ideoita ja tutkimusteemoja voidaan mahdollisuuksien mukaan edistää yhteisissä projekteissa ja tutkimusyhteistyössä asiantuntijapalveluiden ja koulutuksen aloilla. VAMKin näkökulmasta keskustelutilaisuus tarjosi myös mahdollisuuksia kehittää energiaan liittyviä projekteja suomalaisten yritysten ja Business Finlandin kanssa”, sanoo Adebayo Agbejule, Vaasan ammattikorkeakoulun konetekniikan yliopettaja.

 

Kiitos kaikille EnergyWeekille osallistuneille ja nähdään taas ensi vuonna!

Tunnisteet

EnergyWeektki-uutinenKansainvälisyystki