VAMKin ja Vamian luoma väylä mahdollistaa sujuvan siirtymisen toiselta asteelta korkeakouluopintoihin

VAMKin ja Vamian luoma väylä mahdollistaa sujuvan siirtymisen toiselta asteelta korkeakouluopintoihin

Väyläopintojen avulla Vamian opiskelijoilla on mahdollisuus jatkaa opintojaan suoraan Vaasan ammattikorkeakoulussa ilman pääsykokeita. Väyläopintojen tarjoama vaivaton siirtyminen toiselta asteelta ammattikorkeakouluun helpottaa nuorten opiskelupaikan saamiseen liittyviä paineita.

Väyläopinnot lanseerattiin muutama vuosi sitten Vamian ja VAMKin välillä sujuvoittamaan opiskelijoiden jatko-opintomahdollisuuksia. Vamian opiskelijat voivat väyläopiskelijoina suorittaa 30 opintopistettä AMK-opintoja kolmannen ammattikouluvuotensa aikana. Ammattikoulusta valmistumisensa jälkeen opiskelija hakeutuu Vaasan ammattikorkeakouluun jatkamaan opintojaan.

Vaadittavat AMK-opintopisteet suoritetaan maksuttomasti VAMKin avoimessa ammattikorkeakoulussa. Avoimessa AMKssa suoritetut opinnot hyväksiluetaan opiskelijan ammatilliseen perustutkintoon Vamiassa. Näiden AMK-tasoisten väyläopintojen ja Vamiasta valmistumisen jälkeen opiskelijalla on suoraan oikeus jatkaa opintojaan VAMKissa siinä koulutusohjelmassa, johon väyläopinnot ovat liittyneet.

”Meille on tärkeää se, että voimme tarjota opiskelijoille yksilöllisiä ja monipuolisia polkuja edetä opinnoissaan – väyläopinnot ovat mahdollisuus! Väyläopintoihin liittyvää yhteistyötä kehitetään jatkuvasti Vamian ja VAMKin välillä. Yhteistyössä ovat mukana opinto-ohjaajat, jotka tuntevat tutkintokoulutukset ja voivat tukea opiskelijoita valinnoissaan. Väyläopinnot sopivat erinomaisesti niille, jotka tulevat suoraan peruskoulusta ja tähtäävät opinnoissaan ammattikorkeakouluun”, sanoo Vamian apulaisrehtori Maria Murtomäki.

Väyläopintoja voi suorittaa monessa eri toisen asteen tutkinnossa. Vamialta valmistuttuaan voi hakeutua suoraan VAMKin opiskelijaksi tekniikan, hoitoalan tai liiketalouden opintoihin.

Valmistuneiden väyläopiskelijoiden haku Vaasan ammattikorkeakouluun tapahtuu sujuvasti erillishaun kautta ilman pääsykokeita. Erillishakuja järjestetään kaksi kertaa vuodessa, toukokuussa ja marraskuussa. Siirtyminen tutkinto-opiskelijaksi tapahtuu aina lukukauden alussa tammikuussa tai elokuussa. Haku Vamialle on auki 21.3. asti ja seuraava erillishaku VAMKiin on 15.-31.5.

”Meidän yhteiskunnallinen velvollisuutemme on tarjota nuorille myös stressittömiä vaihtoehtoja hakeutua jatko-opintoihin. Yhteistyömme Vamian kanssa edistää mitä parhaimmalla tavalla nuorten sujuvia opintopolkuja ja lyhentää myös koulutuksen kokonaiskestoa”, kertoo VAMKin rehtori, toimitusjohtaja Kati Komulainen.

Liiketalouden AMK-opintoja merkonomiksi opiskelun rinnalla

Anh Lai opiskelee Vamiassa viimeistä vuotta merkonomiksi. Liiketoiminnan perustutkinnon lisäksi hän on suorittanut liiketalouden opintoja väyläopiskelijana VAMKissa elokuusta 2022 lähtien. Lai valmistuu Vamiasta kevään 2023 aikana ja aikoo hakea VAMKin tradenomiopintoihin maaliskuun erillishaussa.

Lai suosittelee väyläopintoja muillekin. Väyläopinnot ovat hyvä kokemus niille, jotka haluavat kokeilla AMK-opintoja jo ennen korkeakouluun hakemista. Lai itse päätyi väyläopiskelijaksi opettajan suosituksesta ja koska halusi kokeilla sopivatko ammattikorkeakouluopinnot hänelle.

”Ennen väyläopintoja ajattelin, että VAMKin kurssit ovat varmaankin liian vaikeita enkä onnistu saamaan tarpeeksi opintopisteitä. Mutta tämä kokemus on opettanut, että meidän ei pitäisi liikaa murehtia asioita, joita emme ole kokeilleet. Olen huomannut, että kurssit eivät ole erityisen vaikeita ja ahkera työ riittää niiden suorittamiseen”, Anh Lai kertoo.

Sujuvasti lähihoitajasta sairaanhoitajaksi

Carita Virta on yksi Vamia-väylän kautta sosiaali- ja terveysalan opintoja VAMKissa suorittavista opiskelijoista. Hän valmistuu maaliskuun aikana lähihoitajaksi ja aloitti sairaanhoitajan väyläopinnot VAMKissa viime vuoden elokuussa.

Väyläopinnot tuntuivat helpolta keinolta siirtyä opiskelemaan toiselta asteelta korkeakouluun, ja Virta suosittelee väylää muillekin toisella asteella opiskeleville loistavana mahdollisuutena siirtyä sujuvasti jatko-opintoihin.

”Ajattelin, että väylän kautta saan nopeammin suoritettua sairaanhoitajan opintoja kuin silloin, jos olisin odottanut valmistumista ja hakenut vasta -23 alkavaan ryhmään. Nyt kun muut sairaanhoito-opiskelijat ovat tekemässä ensimmäistä sairaanhoitajaharjoittelua, teen viimeistä lähihoitajaharjoittelua”, Virta kertoo.

Carita Virran tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki, mutta hän toivoo, että harjoitteluiden kautta aukeaa ovi jonnekin, missä hän viihtyy ja haluaa luoda uraa. Virralla on myös vinkki tuleville väyläopiskelijoille: ”Ole aktiivinen, kysele ja ota asioista rohkeasti selvää!”

Tunnisteet

Vamiaväyläopinnoterillishakutoinen asteavoin AMK