Akkupaketti

Hankkeen tiedot

Hankkeen virallinen nimi: Akkupaketti

Hankkeen kesto: 1.1.2023 - 31.12.2023

Päätoteuttaja: VAMK

Rahoitus: AEL-säätiö

Kokonaisbudjetti: 30 000 €

VAMKin yhteyshenkilöt hankkeessa:

Joel Songok, Yliopettaja (Tekniikka)

puh. +358 207 663 398, joel.songok@vamk.fi

Alusta: Smart Industry

Kieli: Suomi

Hankkeen kuvaus

Akut ovat keskeinen osa tulevaisuuden kestäviä energiaratkaisuja ja omavaraisuutta erityisesti liikenteessä mutta myös sähköverkon tukena sähköistyvässä Suomessa. TEM linjaa akkustrategiassaan, että Suomella on hyvät mahdollisuudet tulla liikenteen sähköistymisen keskeiseksi toimijaksi. Tätä ei kuitenkaan tule tapahtumaan ilman osaavaa työvoimaa. Suomessa tapahtuva akkukoulutus keskittyy tällä hetkellä yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin, mutta valtaosa uuden akkuteollisuuden työvoimasta tulee kuitenkin ammattikouluista.

Tavoitteet

Tässä hankkeessa on tarkoitus luoda ammattikoulujen opettajille ja yrityksille suunnattu innovatiivinen koulutuspaketti, jonka tarkoitus on levittää tietoisuutta ja opettaa akkualasta. Koulutuspaketti sisältää 1–2 päivän intensiivisen paketin, joka koostuu luennoista, harjoituksista, tehtävistä ja käytännön harjoitteesta, jossa mm. valmistetaan ihan oikeasti toimiva litiumioniakku.

Tulokset

Tuloksena on akkuosaamisen konkreettinen jalkauttaminen ammattikouluihin sekä pk-yrityksiin. Hanke edistää myös VAMKin palveluliiketoiminnan kehittämistä, joka on tulevaisuudessa yhä tärkeämmässä asemassa ammattikorkeakoulujen rahoituksessa. Vastaavia käytäntöön pohjautuvia ja yleisesti akkualaan valmentavia akkukoulutuspaketteja Suomessa ei ole tarjolla. Yritykset pystyvät kouluttamaan työntekijöitään akkualasta (mm. valmistus, turvallisuus, käyttö ja kierrätys) sekä ennakoivasti kouluttaa ammattikoulun opettajia tulevaa akkualan kehitystä seuraten.

Vamk logo