Perheiden auttaja on myös luontolähtöisen hyvinvoinnin lähettiläs

Milja harju

Milja Harju

Palo luonnon ja taiteen pariin sai Milja Harjun perustamaan oman yrityksen, joka laajentaa hänen näkemystään hyvinvoinnin asiantuntijana.

Opiskelijatarina: sosionomi

  • sosionomi AMK 2018.
  • Kotoisin Vaasasta.
  • Kouluttautunut myös muun muassa metsäkylpyohjaajaksi. Suorittaa paraikaa musiikin terapeuttisen käytön korkeakouludiplomia.
  • Työskentelee Ensi- ja turvakotien liitossa asiantuntijana.

Perheiden auttaja on myös luontolähtöisen hyvinvoinnin lähettiläs

Perusti maaliskuussa 2020 oman yrityksen. Forestflow tarjoaa metsäkylpyjä, yksilöohjausta ja luentoja, jotka keskittyvät musiikin, taiteen ja luonnon merkitykseen hyvinvoinnille.

Luonto, luovuus ja musiikki ovat aina olleet tärkeitä Milja Harjulle. Siksi hän perusti maaliskuussa 2020 muun muassa metsäkylpyjä tarjoavan Forestflow-yrityksen.

– Halusin löytää kanavan, jonka kautta voisin tuottaa myös muille samoja hyviä fiiliksiä, joita itse saan luonnosta ja taiteesta, Milja kertoo.

Luontokokemukset lisäävät tutkitusti hyvinvointia. Esimerkiksi jo 15–20 minuutin luonnossa oleilu auttaa laskemaan verenpainetta, ja luonnosta saatavat hyvinvointikokemukset säilyvät pitkään.

– Perustin yritykseni juuri ennen pandemian rantautumista Suomeen ja mietin ensin, oliko tämä nyt huono aika. Kuitenkin tänä vuonna moni suomalainen on löytänyt luontosuhteensa uudelleen ja uskon, että ilmiö on tullut jäädäkseen.

Forestflow vie ihmiset metsään yksin tai porukalla. Metsäkylpyjä on suosittu etenkin Japanissa, mutta viime vuosina niiden arvo on huomattu myös Suomessa. Sehän sopii, koska metsää on vanhastaan kutsuttu suomalaisen kirkoksi.

– Tässä yhdistyvät luonnon hyvinvointivaikutukset ja mindfulness.

Ihmisen kohtaamista

Yrittäjyys on Milja Harjulle oikeastaan rakas harrastus. Päätyökseen hän on muun muassa auttanut eroperheitä Ensi- ja turvakotiyhdistyksen Ero lapsiperheessä -hankkeessa.

– Autamme sekä lapsia ja nuoria että vanhempia yksilökeskusteluilla, pari- ja perhekeskusteluilla sekä ryhmätoiminnan avulla. Projektikoordinaattorina työhöni kuuluu asiakastyön lisäksi paljon hallinnollisia tehtäviä, kuten rahoitushakemusten laatimista ja yhteistyöverkoston ylläpitoa.

Sittemmin Milja on muuttanut Helsinkiin ja työskentelee Ensi- ja turvakotien liitossa asiantuntijana.

Sosionomi AMK -tutkinto on sopinut tehtäviin kuin nenä päähän. Hän sai Vaasan ammattikorkeakoulusta eväitä muun muassa sosiaalialan palvelurakenteen ja rahoituksen ymmärtämiseen.

– Koulutus antoi monipuolisen kuvan, millaisia palveluita asiakkaalle voi tarjota ja auttoi ymmärtämään myös laajemmin yhteiskunnan rakenteita.

Milja valmistui ennen VAMKiin tuloaan lähihoitajaksi, ja jo tuota tutkintoa suorittaessaan hän tiesi haluavansa oppia lisää. Ohjauksellinen työ kiinnosti enemmän kuin hoitotyö, ja siksi sosionomin AMK-opinnot tuntuivat sopivalta valinnalta.

Hän aloitti opinnot VAMKissa vuonna 2015 ja valmistui jouluna 2018. Sen jälkeen hän jatkoi jonkin aikaa nuorisoasema Klaarassa, jossa oli tehnyt työharjoittelunsakin.

Vuoden 2019 elokuussa hän vaihtoi Ero lapsiperheessä Pohjanmaa -hankkeen leiviin ja syksyllä 2021 muutti Helsinkiin.

– Aion vielä kouluttautua terapeutiksi. Sosionomi pystyy käymään tukikeskusteluja ja ohjaamaan ihmisiä eteenpäin, mikä on lähes terapiaa sekin. Tällä hetkellä suoritan musiikin terapeuttisen käytön korkeakouludiplomia.

Kalenteri pelastaa

Ammattikorkeakouluopinnot ovat Milja Harjun mukaan antaneet hyvän pohjan jatkokoulutukselle.

– Jos olet vähän epävarma, mitä haluat tehdä, sosionomin AMK-tutkinto antaa valmiudet monenlaisten ihmisryhmien kanssa työskentelyyn. Myöhemmin voit sitten hankkia lisää tietoa ja kokemusta alan sisällä.

Työelämä puolestaan on opettanut lisää muun muassa verkostojen merkityksestä ja kokonaisuuksien hahmottamisesta.

– Kun tunnen ihmisiä, saatan pyytää apua, suositella ja tulla suositelluksi. Tässä loistava ammatillinen työväline on ollut LinkedIn, jonka kautta olen saanut monesti apua yrittäjän polullani.

Päivätyön ja yrityksen pyörittäminen voi olla kuluttavaa ja vaatii rautaista ajanhallintaa. Kalenterista onkin tullut Milja Harjun paras kaveri, johon hän merkkaa itselleen myös vapaa-aikaa.

– Vaatii intohimoa siihen, mitä tekee, että haluaa käyttää vapaa-aikaansa yritystoimintaan. Kun tekee sitä, mistä tykkää, on muistettava myös tarkkailla, ettei siitä huumaannu liikaa.