”Rakastuin oikeushallintoon”

Heli lehmus alumni

Heli Lehmus

Oikeushallinnon opinnot VAMKissa antoivat monipuoliset tiedot, joilla on pärjännyt hyvin apulaistarkastajan työssä Maahanmuuttovirastossa.

Asiakaspalvelu sopii sosiaaliselle Helille

  • tradenomi AMK 2018
  • Kotoisin Turusta.
  • Asui opiskeluaikana Vaasassa ja muutti Turkuun valmistumisensa jälkeen.
  • Työskentelee Maahanmuuttovirastossa apulaistarkastajana.

Kiinnostavatko oikeus- ja lakiasiat, mutta et kuitenkaan näe itseäsi juristin työssä? Silloin oikeushallinnon opinnot saattavat olla sinua varten.

– Olin kiinnostunut sekä liiketaloudesta että oikeudellisista asioista. Tässä yhdistyivät hyvin molemmat puolet, sanoo Heli Lehmus.

Turkulainen Heli muutti Vaasaan, koska huomasi, että Vaasan ammattikorkeakoulussa voi suorittaa oikeushallinnon opinnot osana tradenomin koulutusohjelmaa. Vaasa oli hänelle tuttu ainoastaan yhdeltä lapsuuden Wasalandia-matkalta, mutta se tuntui kotoisalta.

– Kampusalueelle on koottu lähes kaikki korkeakoulut, ja käytännössä kaikki oli pyöräilyetäisyydellä. Kaupunki oli sopivan pieni ja rauhallinen, ja ihastuin etenkin kahviloihin.

Ennen opintojaan VAMKissa Heli ehti olla vuoden parturi-kampaajakoulutuksessa. Se ei tuntunutkaan omalta, joten vuoden 2015 yhteishaussa hän haki ammattikorkeakouluun ja aloitti tradenomiopinnot seuraavana syksynä.

Tutkinnon sisältö yllätti monipuolisuudellaan

Ensimmäisenä opiskeluvuonna suoritettiin perusopintoja laajasti eri aihealueilta, ja se varmisti Helin suuntautumisen oikeushallintoon.

– Pohdin vielä opintojen alussa, lähdenkö lukemaan kansainvälistä kauppaa vai oikeushallintoa. Ensimmäisen vuoden aikana rakastuin oikeudellisiin kursseihin, ja sen jälkeen valinta oli selvä.

Oikeushallinnon opinnoissa käytiin lakia läpi pykälä pykälältä. Lakitekstin koukerot vaativat jonkin verran viitseliäisyyttä, joten Helin mukaan kärsivällisyydestä on hyötyä.

– Asiat voi joutua lukemaan montakin kertaa, joten olisi hyvä, jos lukeminen kiinnostaisi, hän arvelee opiskelijalta vaadittavia ominaisuuksia.

Toisaalta osaamistaan voi halutessaan syventää oikeustieteellisen tiedekunnan puolella yliopistossa. Oikeushallinnon opintojen jälkeen sinne saattaa olla helpompi pyrkiä kuin ilman minkäänlaista lakituntemusta.

Työtä ihmisten kanssa

Opiskeluaikanaan Heli Lehmus oli työharjoittelussa Turun Osuuspankissa lakiassistenttiharjoittelijana. Hän teki perunkirjoituksia ja auttoi lakimiehiä työssään. Valmistuttuaan syksyllä 2018 hän pääsi nopeasti apulaistarkastajaksi Maahanmuuttovirastoon. Työhön kuuluu muun muassa oleskelulupahakemusten vastaanottamista ja päätösten tekemistä oleskelulupa- ja passiasioissa. Lisäksi Helin vastuulla on esimerkiksi kuulemiskoordinointitehtäviä kuten tulkkien varaamista asiakkaille.

–  Asiakaspalvelu antaa minulle paljon, koska olen aina ollut sosiaalinen.

Helin mielestä opinnot VAMKissa antoivat hyvin valmiuksia käytännön työhön.  Hän tuntee hallintolain, mutta myös sen, miten laki muuttuu ja miten muutokset vaikuttavat työhön.

– Oikeushallinto on pitkälti teorian opettelua, mutta silti opinnoista on ollut käytännön hyötyä. En ole joutunut opettelemaan kaikkea alusta, vaan olen tiennyt mitä minulta odotetaan ja miten lakia tulkitaan.

Maahanmuuttovirasto tuntuu mielekkäältä työpaikalta, jossa näkee monenlaisista taustoista tulevien asiakkaiden tilanteita.

– Emme ole robotteja, vaan omat tunteet tulevat joskus työssä pintaan. Päätökset tehdään silti aina faktapohjalta.