Opiskelu teki urahaaveista totta

Jennifer karp 4

Jennifer Carp

”Ei ole parempaa tapaa hankkia kansainvälistä kokemusta kuin lähteä ulkomaille.”

Puoli vuotta Indonesiassa opiskelijavaihdossa antoi Jenniferille kasapäin kansainvälistä kokemusta ja uutta näkemystä markkinointiin.

Opiskelu teki urahaaveista totta

  • Jennifer Carp, tradenomi AMK vuonna 2020.
  • Suuntautumisalana markkinointi.
  • Kotoisin Vaasasta.
  • Työskennellyt mm. ABB:lla ja media-alusta Sevendaysissä.
  • Tällä hetkellä Wärtsilässä brändiasiantuntijana.

”Ei ole parempaa tapaa hankkia kansainvälistä kokemusta kuin lähteä ulkomaille.”

Opiskelu ei sinänsä ole mitenkään erityisesti lähellä Jennifer Carpin sydäntä. Siksi hän pohti pitkään ammattiopistosta valmistuttuaan, kannattaisiko opintoja jatkaa.

–  Opiskelu on minulle helppoa, mutta en välttämättä pidä siitä hirveästi. Halusin kuitenkin kehittyä lisää omalla alallani ja laajentaa myös uramahdollisuuksiani. Siksi lähdin Vaasan ammattikorkeakouluun lukemaan liiketaloutta.

Jenniferillä oli pohjalla medianomin tutkinto audiovisuaalisesta viestinnästä. Häntä kiinnosti tietää lisää etenkin markkinoinnista.
Opiskelu kansainvälisessä ympäristössä tuntui mielekkäältä, ja Jennifer päätti lähteä hakemaan lisää kokemusta ulkomailta. Tavallisesti opiskelijavaihtoon lähdetään kolmantena opintovuotena, mutta Jennifer halusi suorittaa kaiken hieman muita nopeammassa aikataulussa.

– Olin Indonesiassa vaihdossa toisena opiskeluvuotena, ja sitten loppuvuoden aikana tein työharjoittelut kahdessa työpaikassa. Saavutin siis toisena vuonna kolmannen vuoden tavoitteet, ja sain kirittyä opintoaikataulua aika paljon kiinni.

Kolmantena vuonna Jennifer huhkikin kokonaiset 90 opintopistettä kasaan, koska halusi valmistua nopeasti. Mielessä oli palata takaisin ihanaan Indonesiaan.

– Ja olisin palannutkin, jos pandemia ei olisi muuttanut suunnitelmia.

Ulkomailta oppia

Indonesia valikoitui vaihtokohteeksi siksi, että se oli Jenniferille jo entuudestaan tuttu. Hän tunsi paikkoja ja ihmisiä ja oli ihastunut maahan siellä käydessään.

Warmadewan yliopistosta Balilta löytyi niin paljon hänelle sopivia kursseja, että hän intoutui suorittamaan myös paikallisen maisteritason kurssin.

– Se oli hieman vaativampaa kuin vaihto-ohjelmassa yleensä, mutta opin todella paljon myös isojen brändien markkinoinnista. Ei ole parempaa tapaa hankkia kansainvälistä kokemusta kuin lähteä ulkomaille.

Vaihto-opiskelujakso kestää yleensä viitisen kuukautta, mutta Jennifer halusi viettää Indonesiassa hieman enemmän aikaa. Hän lähti vähän etuajassa ja myös palasi hiukan myöhemmin kuin muut vaihto-opiskelijat.

– Halusin nähdä Aasiaa muutenkin, ja matkustelinkin Malesiassa, Filippiineillä ja Sri Lankassa. Koulu oli tässä todella joustava, koska minulla oli sen jälkeen tiedossa työharjoittelujaksot.

Tutkinnosta oli hyötyä

Opiskelu ulkomailla voi olla hyvinkin toisenlaista kuin Suomessa. Jennifer huomasi, että siinä missä VAMKissa tehtiin paljon esitelmiä, indonesialaisessa yliopistossa kirjoitettiin esseitä.

– Opiskelua oli koko pitkän päivän maanantaista torstaihin, josta torstai oli yleensä omistettu ryhmätöille. Perjantait olivat sitten vapaita.

Isossa oppilaitoksessa oli valtavasti opiskelijoita, ja heitä oli maailman joka kolkasta. Silti opiskelu ei tuntunut Jenniferistä kovin raskaalta, koska opettajat olivat todella auttavaisia.

– Perustin oman markkinointiin erikoistuneen toiminimen, ja olin aikeissa työskennellä sen kautta Indonesiassa. Kun korona levisi, sain onneksi kuitenkin nopeasti töitä Vaasasta.

Nyt Jennifer työskentelee Wärtsilässä brändiasiantuntijana. Hän tekee omien sanojensa mukaan kaikenlaista videoprojekteista valokuviin ja grafiikkaan.

”Ammattikorkeakouluopinnoista oli kyllä paljon hyötyä työllistymisen kannalta. Moni työnantaja arvostaa korkeakoulututkintoa, ja VAMKista sain myös käytännön osaamista.”