Kollegoita joka mantereella

Retu vanha perttula fix2

Retu Vanha-Perttula

Retu Vanha-Perttula opiskelee kansainvälistä kauppaa VAMKissa ja työskentelee samalla Wärtsilässä. Opinnot ja työ täydentävät toisiaan vastavuoroisesti.

Opiskelijatarina: Liiketalous, kansainvälinen kauppa

Ihmiset tekevät työyhteisön. Sen on Retu Vanha-Perttula huomannut viime vuosina toimiessaan Wärtsilän kansainvälisen tuotannon koordinaatiossa opintojen ohella.

– Aasialaiset voivat tehdä asiat ihan eri tavalla kuin eurooppalaiset, ja on hieno päästä näkemään eri kulttuurien työskentelytapoja.

– Olen oppinut tosi paljon kansainvälisyydestä työn kautta ja saanut kollegoita joka mantereelta.

Retu opiskelee kolmatta vuotta Vaasan ammattikorkeakoulussa liiketaloutta. Hän on suuntautunut kansainvälisen kaupan alalle, joten työpaikka sopii hänelle kuin nenä päähän.

– Myös koulussa opituista asioista on ollut paljon hyötyä työssä. Esimerkiksi englanninkieliset kurssit ovat rohkaisseet vieraan kielen puhumiseen, ja se on helpottanut englanninkielisessä työympäristössä.

Retu kertoo, että työpaikalla perehdyttäjät ovat kiitelleet, kun harjoittelija tuntee jo alan käytäntöjä opintojen ansiosta. Tuotannon johtamisen, markkinoinnin ja logistiikan kurssit ovat olleet käytännönläheisiä ja selventäneet, mitä eri työvaiheiden takana on.

Kansainvälisyys yllätti

Retu Vanha-Perttula on kotoisin Lohjalta. Hän pohti lukion jälkeen opiskeluvaihtoehtoja yhdessä tyttöystävän kanssa, ja yhtenä valintakriteerinä oli korkeakouluopintojen laajentaminen.

Vaasa täytti vaatimukset kuudella korkeakoulullaan, ja molemmat hakivat opiskelemaan VAMKiin.

– Ajatus oli, että opintoja voisi laajentaa yliopistossa ammattikorkeakoulun jälkeen. Tyttöystävä aloitti sitten opiskelun syksyllä 2017, ja minä aloitin armeijan jälkeen seuraavana vuonna.

Kaupunki ei ollut kummallekaan tuttu entuudestaan, mutta heillä oli myönteiset odotukset. Kuvia oli katsottu somesta, ja merimaisemat vaikuttivat kutsuvilta.

– En ole koskaan asunut meren äärellä, ja täällä sitä on oppinut arvostamaan. Elokuussa meille tuli koiranpentu, ja sen kanssa on ollut kiva liikkua luontopoluilla meren lähellä. Myös perhe ja ystävät ovat tykänneet Vaasasta täällä käydessään.

Retu arvostaa Vaasassa sen kansainvälistä tunnelmaa. Alueella on paljon yrityksiä, jotka toimivat globaaleilla markkinoilla, joten työllisyysnäkymät ovat Retun alalla hyvät.

– VAMKissa on saanut sisäisesti hyvin tietoa harjoittelumahdollisuuksista, mikä on kyllä mahtava juttu. Sitä kautta pääsin toisena opiskeluvuotena Wärtsiläänkin.

Lisäkoulutus kiehtoo

Tällä hetkellä Retu tekee Wärtsilään korkeintaan 25 työtuntia viikossa. Kokopäiväisiin opiskeluihin yhdistettynä se vaatii aikatauluttamista, etenkin kun pandemiavuonna valtaosa tehdään etänä.

– Etätyöt tuovat joustoa, mutta on tärkeää muistaa myös pitää taukoja ja jättää aikaa palautumiselle ja harrastuksille. Olen Vaasassa ollessani elvyttänyt vanhan harrastukseni jalkapallon pelaamisen.

Tavoiteaikataulun mukaan Retu valmistuisi jouluna 2021, mutta hän pyrkii saamaan opinnot pakettiin jo keväällä. Siten hän voisi jatkaa tradenomin tutkinnon jälkeen opiskelemaan kauppatieteitä Vaasan yliopistoon.

– Uskon, että sen jälkeen minulla on todella vahva pohja eri työtehtäviin kaupan alalla. Ilman ammattikorkeakoulua en olisi päässyt nykyiseen työhöni, ja myös avaa minulle lisää ovia jatkokoulutukseen ja työelämään.