Vahva yhteys työelämään teki vaikutuksen

Sofia koskela

Sofia Koskela

Sosionomiopiskelija Sofia Koskela arvostaa ammattikorkeakoulun tapaa yhdistää teoriaopintoihin paljon käytännön harjoittelua.

Opiskelijatarina: sosionomi

Vaasan maine kivana opiskelijakaupunkina oli ratkaiseva tekijä, kun Sofia Koskela pohti opintojensa jatkoa. Hänellä oli jo takanaan sekä lukio että kaksi ammattitutkintoa, mutta korkeakoulutason opinnot vetivät puoleensa.

– Ylioppilastutkinnon jälkeen hankin koulunkäynninohjaajan ja lastenohjaajan tutkinnot, ja niiden turvin olisin voinut työllistyä esimerkiksi päiväkotiin tai kouluun. Sosionomin amk-tutkinto antaa kuitenkin niin laajat mahdollisuudet työskennellä eri asiakasryhmien kanssa, että halusin opiskella lisää.

Ihmisläheinen ala kiinnostaa Sofiaa, joka tunnistaa itsessään halun auttaa muita. Opintojen edetessä hän huomasi, että monien kiinnostavien suuntautumisten välillä on jopa vaikea valita.

– En ole lyönyt mitään lukkoon, mutta lapsi- ja perhetyö tuntuu tässä vaiheessa omimmalta vaihtoehdolta.

Valintaa helpottaa se, että Sofia on päässyt tekemään opintoihin liittyviä työharjoitteluita erilaisissa työpaikoissa. Lapsi- ja perhetyön lisäksi hän on työskennellyt kotouttamispalveluisssa ja päiväkodissa ja lisäksi kesätöissä ikäihmisten viriketoiminnassa.

– Pitkän harjoittelujakson on voinut jakaa kahteen eri paikkaan, jolloin kokemusta saa molemmista. Se on ollut hyvä minulle, koska olen päässyt kokeilemaan erilaisia töitä.

Verkostoitumista opin ohella

Harjoitteluissa saa Sofian mukaan arvokasta kokemusta, josta oppii paljon käytännön työstä. Koulussa opittua teoriaa pääsee hyödyntämään todellisessa työympäristössä.

– Samalla saa työelämäkontakteja, joista varmasti on hyötyä työnhaussa.

Vaasan ammattikorkeakoulu erottautuu Sofian mukaan juuri työelämälähtöisyydellä muista oppilaitoksista. Mieleen ovat jääneet erityisesti kurssit, jotka on suunniteltu ja toteutettu yhdessä jonkin työelämän toimijan kanssa.

– Esimerkiksi Vaasan kaupungin kanssa teimme ikäihmisten viriketoimintatuokioita Alvar-kuvapuhelinpalvelun avulla. Tuollaisissa projekteissa aukeaa aivan uudella tavalla se, mitä työelämä meiltä valmistuneilta odottaa.

Monella kurssilla myös vieraillaan työpaikoilla. Se puolestaan antaa opiskelijoille kuvaa siitä, mihin kaikkeen ammattikorkeakoulututkinto taipuu.

Muutakin kuin opiskelua

Alajärveltä kotoisin oleva Sofia Koskela opiskelee nyt kolmatta vuotta VAMKissa. Suunnitelmissa on valmistua ensi vuoden jouluna.

Hän on määrätietoisesti koonnut koulutussalkkua, joka valmistaa häntä tulevaisuuden työelämään. Lastenohjaajan ja koulunkäyntiavustajan tutkinnoistakin on ollut hyötyä.

– Ne ovat antaneet hyvän pohjan koulutukselle ja näkemystä esimerkiksi päiväkodin arjesta ja erilaisten perheiden kohtaamisesta.

Entä Vaasan maine opiskelijakaupunkina, lunastiko kaupunki odotukset?

– Kyllä lunasti, täällä on monta korkeakoulua ja hyvä opiskelijayhteisö. Etenkin ensimmäisenä vuonna oli tärkeä käydä opiskelijatapahtumissa ja tutustua uusiin ihmisiin.