Kaavoitusalan osaamista puhtaan siirtymän hankkeisiin
Puhtaan siirtymän energiahankkeet vaativat maankäytön suunnittelua, erilaisten lupamenettelyjen tuntemusta ja osaavaa henkilöstöä. VAMKin Kaavoitusmenettelyt puhtaan siirtymän hankkeissa -verkkokoulutus vastaa osaltaan kaavoitusalan lisääntyviin osaamistarpeisiin. Maksuton koulutus alkaa maaliskuussa.
Suomen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisen yhtenä keinona on lisätä päästöttömän energian tuotantoa. Puhtaan siirtymän energiahankkeisiin sisältyy paljon maankäytön suunnittelua ja muita erilaisia lupamenettelyjä. Hankkeiden lupamenettelyt edellyttävät osaavaa henkilöstöä sekä julkisen että yksityisen sektorin toimialoilla.
Maankäytön suunnittelua ohjaava entinen maankäyttö- ja rakennuslaki muuttui vuoden alussa alueidenkäyttölaiksi, mikä vaikuttaa osaltaan kaavoituskäytänteisiin puhtaan siirtymän hankkeissa.
Kaavoitusosaamista tarvitaan lisää, jotta puhtaan siirtymän hankkeita voidaan toteuttaa sujuvasti myös tulevaisuudessa. Vaasan ammattikorkeakoulun erityisesti puhtaan siirtymän hankkeisiin keskittyvä kaavoituskoulutus vastaa osaltaan näihin osaamistarpeisiin kouluttamalla alalle pyrkiviä ja siellä jo toimivia asiantuntijoita.
”Koulutus on erittäin ajankohtainen uudistuvan lainsäädännön myötä. Lisäksi valtion ohjaustoimet uusiutuvan energian tuotannon edistämiseksi ovat lisänneet kiinnostusta esimerkiksi uusien teollisen mittakaavan aurinkovoimaloiden suunnitteluun ja rakentamiseen”, toteaa koulutuskokonaisuudesta vastaava VAMKin energia- ja ympäristötekniikan lehtori Jan Nyman.
Verkko-opintoja työn ohessa
Koulutus vahvistaa kaavoitustoimialan osaamista. Koulutuksessa käsitellään kaavoituksen perusteita, lainsäädäntöä ja tietomallimuotoista kaavoitusta, kestävää alueidenkäyttöä ja rakennettua ympäristöä sekä kaavoitusmenettelyitä ja vesienhallintaa puhtaan siirtymän hankkeissa.
Keväällä 2025 alkava koulutus toteutetaan kokonaan verkossa, joten siihen on mahdollista osallistua kaikkialta Suomesta. Opinnot ovat työelämälähtöisiä ja ne on mahdollista suorittaa työn ohessa.
”Tämä koulutus on suunnattu erityisesti puhtaan siirtymän hankkeissa toimivien yritysten henkilöstölle, toiminnanharjoittajille, heitä avustaville konsulteille sekä kaavoituksen parissa toimiville julkisen sektorin organisaatioille”, selventää Nyman.
Koulutus alkaa maaliskuussa
Koulutuskokonaisuus koostuu kuudesta itsenäisestä opintojaksosta, joiden laajuus on yhteensä 15 opintopistettä. Osallistujan on mahdollista suorittaa koko koulutus tai valita itseään hyödyntäviä opintojaksoja. Ilmoittautuminen koulutukseen on nyt auki ja ensimmäiset kurssit alkavat 25.3.2025.
Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.