Kansainväliset osaajat Pohjanmaan pk-yritysten voimavarana

Kansainväliset osaajat Pohjanmaan pk-yritysten voimavarana

Kun Suomi kamppailee työvoimapulan ja väestön ikääntymisen kanssa, alueelliset ratkaisut uusien osaajien houkuttelemiseksi ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Pohjanmaalla Vaasan ammattikorkeakoulun koordinoima Ready for Talents -hanke kaventaa kuilua kansainvälisten osaajien ja osaajapulaa kokevien pk-yritysten välillä.

Pohjanmaan liiton AKKE-rahoituksella toteutettava hanke vahvistaa yritysten valmiuksia rekrytoida kansainvälisiä osaajia ja auttaa kansainvälisiä opiskelijoita ja valmistuneita tunnistamaan alueen uramahdollisuudet jo opiskeluaikana. Hankkeessa yhdistyvät käytännönläheiset työkalut, aidot kokemukset ja yhteiskehittäminen.

”Hankkeen puitteissa yrityksille kehitetty mobiilisovellus arvioi ja kehittää valmiuksia kansainväliseen rekrytointiin. Keskuskauppakamarin kanssa pilotoitu ja pelillistetty kysely ja vertailutoiminto tarjoavat konkreettista palautetta rekrytointikäytännöistä”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Sara Nyyssölä.

Pilottiyrityksistä esimerkiksi Alteams Oy on jo testannut sovellusta ja kehittänyt työyhteisönsä osaamista kansainvälisestä näkökulmasta.

”Loppujen lopuksi kyse on pienistä asioista, joilla on suuri merkitys”, kiteyttää Alteamsin HR-päällikkö Suvi Anttila kokemuksensa hankkeesta.

Hankkeessa on tuotettu myös podcast-sarja, jossa kansainväliset osaajat jakavat kokemuksiaan työelämästä ja urapolun rakentamisesta Suomessa. Jaksoissa käsitellään mm. verkostoitumista, piilotyömarkkinoita, työnantajien näkemyksiä ja yrittäjyyttä.

Yhteistyö ja vuoropuhelu keskiössä

Pohjanmaan kauppakamarin ja VASEKin kanssa yhteistyössä järjestetty Future Workforce -seminaari Vaasan Energy Weekillä kokosi yhteen asiantuntijoita, opiskelijoita, yrityksiä ja julkisen sektorin toimijoita keskustelemaan tulevaisuuden työelämästä. Yhteinen viesti oli selvä: monimuotoisuus on innovoinnin moottori ja vahvemmat verkostot hyödyttävät kaikkia.

Hankkeessa kansainväliset osaajat ovat olleet mukana paitsi kohderyhmänä, myös aktiivisina tekijöinä. Yksi esimerkki on Kartik Sharma, joka toimi ensin vapaaehtoisena YoungTalk -tapahtumassa ja sittemmin rekrytoitiin hankkeen työntekijäksi. Tämä on osoitus siitä, miten näkyvyys ja osallistaminen johtavat konkreettisiin tuloksiin.

”Nyt Sharma on mukana koordinoimassa kansainvälisistä osaajista koostuvaa YoungTalk -vapaaehtoistiimiä, joka tuo tapahtumaan aidosti kansainvälisen näkökulman ja vahvistaa osallisuutta”, Nyyssölä toteaa.

Tulosten jalkauttaminen ja mallien jakaminen

Hankkeen viimeisessä vaiheessa keskitytään tulosten jalkauttamiseen ja mallien jakamiseen. YoungTalk25 -tapahtuma ja päätösseminaari Wasa Future Festivalilla 12.8.2025 kokoaa vielä kerran yhteen alueen toimijat.

”Ready for Talents -hanke osoittaa, kuinka alue voi rakentaa kestävää tulevaisuutta tunnistamalla, ottamalla mukaan ja aktivoimalla jo olemassa olevan osaamisen”, sanoo Nyyssölä ja jatkaa: ”Suuri kiitos hankkeen rahoittajalle, ohjausryhmän jäsenille ja hankkeen toiminnassa mukana olleille!”

Kiitos: Alteams Oy, Business Kristinestad, Design and Disrupt, EduPower Oy, Ekvalita Ab, ELY-keskus, Energy Week, Hanken, Kempower, Keskuskauppakamari, Novia, Pohjanmaan kauppakamari, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät, SILTA hanke, SuperApp Oy, Vaasa Entrepreneurship Society, Vaasa for All ry, Vaasa International Talents, Vaasa Startup Factory, Vaasan yliopisto, VASEK, VEO, Wikström media, Work in Finland, Wasa Future Festival ja Åbo Akademi.

Lue lisää Ready for talents -hankkeesta

YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden tukeminen toiminnassamme

Kestavankehityksen ikonit hyva koulutusKestavankehityksen ikonit eriarvoisuusKestavankehityksen ikonit yhteistyo

Tunnisteet

työelämäKansainvälisyystki